Ce este scintigrafia şi când se recomandă
Investigaţie imagistică, non-invazivă, scintigrafia este recomandată în diagnosticarea multor afecţiuni, de la fracturi şi infecţii ale protezelor până la afecţiuni oncologice.
Scintigrafia este o procedură care permite vizualizarea unui anumit organ sau ţesut prin injectarea intravenoasă a unui radiofarmaceutic în corpul pacientului. Acesta emite radiaţii asemănătoare cu radiaţiile X, care sunt înregistrate cu o cameră cu scintilaţie sau o gamma-cameră. Imaginile obţinute sunt afişate pe ecranul ordinatorului cu care este dotată gamma-camera şi analizate de specialist. Scintigrafia osoasă şi tiroidiană sunt printre cele mai comune investigaţii cu radiofarmaceutice.
Ajută la identificarea tumorilor
Scintigrafia este în general folosită în diagnosticarea cancerelor, maladiilor cerebrale. Efectuată în tractul gastrointestinal, acesta poate identifica hemoragiile şi eventualele inflamaţii. Scintigrafia este singura procedură care permite vizualizarea întregului sistem osos. Este foarte utilă în diagnosticarea metastazelor osoase şi prezenţa lor şi la organele învecinate. Pe lângă asta, scintigrafia osoasă permite şi identificarea proceselor inflamatoare sau traumatice, precum fracturile osoase.
Poate fi efectuată de toată lumea
Înainte de procedură, medicul trebuie informat cu privire la toate medicamentele pe care le iei şi, dacă este cazul, îţi va analiza dosarul complet de investigaţii făcute ulterior. Scintigrafia poate fi efectuată atât de pacienţii supraponderali, cât şi de persoanele care suferă de claustrofobie sau care au fragmente metalice în corp (proteze, stimulatoare cardiace etc.). După efectuarea scintigrafiei, este important să bei cât mai multă apă, pentru a elimina substanţele chimice din corp.
Nu este recomandată gravidelor
Scintigrafia este considerată o procedură sigură, doza de radiaţii primită de pacient fiind foarte mică, comparativ cu substanţele de contrast folosite în tomografia computerizată (CT) şi rezonanţa magnetică nucleară (RMN) care pot genera efecte adverse. Cu toate acestea, pentru că organismul este expus la o mică doză de radiaţii, gravidelor nu le este recomandată această procedură. Scintigrafia poate fi repetată de mai multe ori pe an, fără niciun fel de problemă. Pacienţilor diagnosticaţi cu cancer le este indicată repetarea investigaţiei la 6 luni, pentru monitorizarea evoluţiei bolii.