Câtă nevoie avem, de fapt, de detartraj?

1 detartraj jpg jpeg

Cariile, respira┼úia ur├ót mirositoare ┼či petele de pe din┼úi sunt semne care arat─â c─â ai nevoie de un detartraj, o procedur─â stomatologic─â nedureroas─â, care este indicat s─â fie f─âcut─â periodic, pentru s─ân─âtatea danturii.

Acumularea de bacterii ┼či zaharuri duce la formarea pl─âcii bacteriene, o pelicul─â care acoper─â smal┼úul din┼úilor ┼či spa┼úiile interdentare. Placa bacterian─â favorizeaz─â apari┼úia tartrului, a cariilor, a gingivitei sau a bolii parodontale. Prin detartraj, placa bacterian─â ┼či depozitele de tartru sunt ├«ndep─ârtate. Detartrajul nu este necesar doar celor cu igien─â deficitar─â, ci ┼či celor care se spal─â pe din┼úi regulat. Odat─â format, tartrul nu dispare, oric├ót de mult te speli pe din┼úi. 

În ce constă

Detartrajul este o procedur─â stomatologic─â inclus─â de spciali┼čti ├«n setul de profilaxie dentar─â, recomandat pentru prevenirea bolilor parodontale ┼či a cariilor. Detartrajul poate fi f─âcut manual, cu ajutorul unor instrumente, sau cu un dispozitiv cu ultrasunete. Detartrajul cu ultrasunete este cel folosit frecvent, mai ales c─â are mai multe avantaje precum riscul redus de lezare a dintelui sau a gingiei. ├Än afara pl─âcii bacteriene ┼či a tartrului, se ├«ndep─ârteaz─â ┼či petele de pe din┼úi, frecvente mai ales la fum─âtori ┼či la cei care consum─â des cafea. Detartrajul nu este dureros; este totu┼či posibil s─â apar─â un u┼čor disconfort dup─â efectuarea lui, care dispare dup─â c├óteva ore.

Cât de des este indicat

ÔÇ×Detartrajul este recomandat de 2 ori pe an, la un interval de 6 luni, pentru pacien┼úii s─ân─âto┼či. ├Än cazul pacien┼úilor cu boal─â parodontal─â ├«n trecut sau care sunt purt─âtori de proteze sau implanturi, detartrajul este recomandat la 4 luni, iar pentru cei care sunt fum─âtori, la 3 luni. Atunci c├ónd nu sunt respectate aceste intervale, semnele ca ai nevoie de un detartraj sunt urm─âtoarele: apari┼úia cariilor, din┼úi care se mi┼čc─â, respira┼úie nepl─âcut─â sau pete pe din┼úiÔÇŁ, explic─â dr. Mariana C─âr─âmid─â.

Ce mai trebuie s─â ┼čtii

  • ├Änainte de a face aceast─â procedur─â, informeaz─â medicul dac─â iei medicamente anticoagulante, pentru c─â detartrajul prezint─â risc de s├óngerare.
  • O ┼čedin┼ú─â de detartraj dureaz─â ├«ntre 15 ┼či 60 de minute, ├«n func┼úie de dimensiunea depunerilor de tartru.
  • Dup─â efectuarea detartrajului, trebuie evitate alimentele dulci sau reci, precum ┼či pe cele care se lipesc de din┼úi.
  • Unele persoane pot avea sensibilitate dentar─â c├óteva zile dup─â detartraj.

Cite┼čte ┼či: Care sunt alimentele care d─âuneaz─â danturii  

INFO

Acumularea tartrului poate duce la parodontoz─â ┼či la pierderea din┼úilor.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Mariana C─âr─âmid─â

specialist parodontologie, clinica Trident, Bucure┼čti

Detartrajul realizat ├«n cabinetul de stomatologie este singura metod─â sigur─â ┼či eficient─â de ├«ndep─ârtare a tartrului (supragingival ┼či subgingival) de pe din┼úi. ├Äns─â, detartrajul nu trebuie confundat cu procedura de albire a din┼úilor. Prin detartraj se cur─â┼ú─â din┼úii de bacterii ┼či de tartru ┼či, dac─â este realizat ├«n combina┼úie cu procedura de air flow, cur─â┼ú─â ┼či petele lasate de alimente sau b─âuturi. ├Äns─â, din┼úii nu vor reveni la culoarea lor original─â doar prin detartraj. Pentru acest rezultat, este nevoie de procedura de albire a din┼úilor. Air flow este o metod─â care combin─â folosirea unui dispozitiv din care iese un jet de aer cu presiune, ap─â ┼či particule fine de bicarbonat de sodiu direct pe suprafa┼úa dintelui pentru a ├«ndep─ârta resturile fine care au r─âmas de pe urma detartrajului. Periajul profesional reprezint─â finalul procedurii de igienizare profesional─â (profilaxie) ┼či este urmat─â de fluorizare, pentru a ├«nt─âri prin mineralizare suprafa┼úa din┼úilor prin aplicarea fluorului.