Câtă nevoie avem, de fapt, de detartraj?

1 detartraj jpg jpeg

Cariile, respiraţia urât mirositoare şi petele de pe dinţi sunt semne care arată că ai nevoie de un detartraj, o procedură stomatologică nedureroasă, care este indicat să fie făcută periodic, pentru sănătatea danturii.

Acumularea de bacterii şi zaharuri duce la formarea plăcii bacteriene, o peliculă care acoperă smalţul dinţilor şi spaţiile interdentare. Placa bacteriană favorizează apariţia tartrului, a cariilor, a gingivitei sau a bolii parodontale. Prin detartraj, placa bacteriană şi depozitele de tartru sunt îndepărtate. Detartrajul nu este necesar doar celor cu igienă deficitară, ci şi celor care se spală pe dinţi regulat. Odată format, tartrul nu dispare, oricât de mult te speli pe dinţi. 

În ce constă

Detartrajul este o procedură stomatologică inclusă de spcialişti în setul de profilaxie dentară, recomandat pentru prevenirea bolilor parodontale şi a cariilor. Detartrajul poate fi făcut manual, cu ajutorul unor instrumente, sau cu un dispozitiv cu ultrasunete. Detartrajul cu ultrasunete este cel folosit frecvent, mai ales că are mai multe avantaje precum riscul redus de lezare a dintelui sau a gingiei. În afara plăcii bacteriene şi a tartrului, se îndepărtează şi petele de pe dinţi, frecvente mai ales la fumători şi la cei care consumă des cafea. Detartrajul nu este dureros; este totuşi posibil să apară un uşor disconfort după efectuarea lui, care dispare după câteva ore.

Cât de des este indicat

„Detartrajul este recomandat de 2 ori pe an, la un interval de 6 luni, pentru pacienţii sănătoşi. În cazul pacienţilor cu boală parodontală în trecut sau care sunt purtători de proteze sau implanturi, detartrajul este recomandat la 4 luni, iar pentru cei care sunt fumători, la 3 luni. Atunci când nu sunt respectate aceste intervale, semnele ca ai nevoie de un detartraj sunt următoarele: apariţia cariilor, dinţi care se mişcă, respiraţie neplăcută sau pete pe dinţi”, explică dr. Mariana Cărămidă.

Ce mai trebuie să ştii

  • Înainte de a face această procedură, informează medicul dacă iei medicamente anticoagulante, pentru că detartrajul prezintă risc de sângerare.
  • O şedinţă de detartraj durează între 15 şi 60 de minute, în funcţie de dimensiunea depunerilor de tartru.
  • După efectuarea detartrajului, trebuie evitate alimentele dulci sau reci, precum şi pe cele care se lipesc de dinţi.
  • Unele persoane pot avea sensibilitate dentară câteva zile după detartraj.

Citeşte şi: Care sunt alimentele care dăunează danturii  

INFO

Acumularea tartrului poate duce la parodontoză şi la pierderea dinţilor.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Mariana Cărămidă

specialist parodontologie, clinica Trident, Bucureşti

Detartrajul realizat în cabinetul de stomatologie este singura metodă sigură şi eficientă de îndepărtare a tartrului (supragingival şi subgingival) de pe dinţi. Însă, detartrajul nu trebuie confundat cu procedura de albire a dinţilor. Prin detartraj se curăţă dinţii de bacterii şi de tartru şi, dacă este realizat în combinaţie cu procedura de air flow, curăţă şi petele lasate de alimente sau băuturi. Însă, dinţii nu vor reveni la culoarea lor originală doar prin detartraj. Pentru acest rezultat, este nevoie de procedura de albire a dinţilor. Air flow este o metodă care combină folosirea unui dispozitiv din care iese un jet de aer cu presiune, apă şi particule fine de bicarbonat de sodiu direct pe suprafaţa dintelui pentru a îndepărta resturile fine care au rămas de pe urma detartrajului. Periajul profesional reprezintă finalul procedurii de igienizare profesională (profilaxie) şi este urmată de fluorizare, pentru a întări prin mineralizare suprafaţa dinţilor prin aplicarea fluorului.