Aşa se face corect autopalparea sânilor!
Primul pas şi cel mai simplu în prevenţia cancerului de sân este autopalparea. Peste 90% dintre cazurile de cancer mamar sunt tratate cu succes dacă sunt depistate în stadii incipiente. 70% dintre cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare.
Frica de a merge la medic sau de a afla ce e în neregulă cu sânii tăi, doar amână un diagnostic şi face vindecarea mai grea.
Iată câteva sfaturi despre cum poţi să îţi faci palparea corect şi ce trebuie să te trimită la medic:
În primul rând, dacă ai încă menstruaţie, încearcă să îţi faci examinarea la 5 – 7 zile după perioada de menstruaţie, când sânii sunt mai puţin tensionaţi. Ideal ar fi în aceeaşi zi a lunii. Dacă eşti la menopauză, fixează-ţi o zi pe lună (de ex. prima zi a lunii sau data ta de naştere).
Priveşte-ţi sânii într-o oglindă, în timp ce ţii mâinile pe lângă corp şi apoi în şolduri. S-ar putea să te ajute să faci examinarea la duş după aplicarea unui gel de duş sau a unui ulei de piele. Pune un braţ în spatele capului, iar cu cealaltă mână palpează-ţi sânul. Ţine palma întinsă şi foloseşte vârfurile degetelor. Apasă ferm şi asigură-te că acoperi treptat toată zona sânului. Ca să nu îţi scape nicio suprafaţă, foloseşte mişcări concentrice - în sensul acelor de ceasornic, radiale - dinspre mamelon spre axilă, precum şi de sus în jos. Repetă această procedură şi la celălalt sân. Apoi repetă procedura stând culcat. Nu uita să palpezi şi în zona axilei şi să controlezi şi mamelonul – pipăie-l, apasă-l cu două degete delicat, ca să verifici dacă curge ceva din el.
La ce trebuie să fii atentă? Te rugăm să observi cu atenţie orice modificare apărută de la lună la lună şi să urmăreşti nu doar nodulii, ci şi următoarele lucruri: orice modificare de formă, culoare sau dimensiune a sânilor, precum şi de textură a pielii: încreţitură, gropiţă, roşeaţă, aspect de „coajă de portocală”.
La mamelon şi areole să fii atentă dacă şi-au schimbat culoarea, poziţia, dacă mamelonul e întors (ascuns la interior în loc să fie la exterior), dacă curge (fluide apoase, lăptoase, galbene ori cu sânge).
În timpul examinărilor lunare o să te obişnuieşti cu aspectul sânilor şi o să observi imediat orice modificări şi anomalii.
După examinarea sânilor, dacă observi orice modificare, chiar şi noduli nedureroşi, mergi cât mai repede la medic.