Când este nevoie de puncţia lombară

1 2 jpg jpeg

Puncţia lombară este o procedură medicală cu ajutorul căreia se pot diagnostica meningita, scleroza multiplă sau prezenţa hemoragiei cerebrale ori a presiunii intracraniene.

Examenul const─â ├«n prelevarea de lichid cefalorahidian, substan┼ú─â prezent─â la nivelul creierului ┼či m─âduvei spin─ârii, pe care le protejez─â de diverse agresiuni. ÔÇ×Punc┼úia lombar─â este util─â ├«n scop diagnostic: prin injectarea unor substan┼úe radioopace (mielografie), pentru m─âsurarea presiunii lichidului cefalorahidian cu ajutorul unui manometru ┼či ulterior drenarea lui, pentru identificarea unor markeri biologici ├«n unele boli neurodegerative; ├«n scop terapeutic prin introducerea anestezicelor, ocazional a unor antibiotice sau a agen┼úilor antitumoraliÔÇť, explic─â medicul Ludmila Botnaru, specialist neurologie la Re┼úeaua privat─â de s─ân─âtate ÔÇ×Regina MariaÔÇŁ din Bucure┼čti. Cum se efectueaz─â Punc┼úia lombar─â se face doar ├«n condi┼úii sterile, pentru a se evita riscul inocul─ârii unor agen┼úi patogeni la nivelul sistemului nervos central. Analiza nu necesit─â o preg─âtire special─â. Pacientul st─â ├«n ┼čezut, cu spatele c├ót mai ├«ndoit, iar de la nivelul coloanei vertebrale i se recolteaz─â lichid cu ajutorul unui ac special.

ÔÇ×Pozi┼úia bolnavului este ├«n ┼čezut sau pe o anumit─â parte, cu flectarea maxim─â a coloanei vertebrale, precedat─â de dezinfectarea tegumentelor regiunii lombare, cu sau f─âr─â anestezie local─â (pentru diminuarea durerii). Se punc┼úioneaz─â spa┼úiul intervertebral situat la intersec┼úia coloanei vertebrale cu linia ce une┼čte cele dou─â creste iliace (crestele ie┼čite ├«n relief de la nivelul bazinului)ÔÇť, spune medicul Ludmila Botnaru. Durata interven┼úiei este de cel mult un sfert de or─â.

Dup─â punc┼úie, pacientul trebuie s─â stea ├«n pat c├óteva ore, f─âr─â s─â mi┼čte capul, pentru a evita riscul cefaleei.

├Änainte de efectuarea punc┼úiei lombare, pacientul trebuie s─â fie informat asupra necesit─â┼úii acestei interven┼úii. Punc┼úia nu este lipsit─â de riscuri. Astfel, pacientul trebuie s─â stea nemi┼čcat, pentru ca acul s─â nu se rup─â ├«n timpul punc┼úion─ârii.

Punc┼úia lombar─â nu este recomandat─â ├«n hipertensiune intracranian─â, trombocitopenie (num─âr sc─âzut de trombocite ├«n s├ónge), abcese paraspinale lombare, boli de coagulare ┼či ├«n terapia anticoagulant─â.