Alergia la caini - cum o combati?
Alergia la caini este o reactie a sistemului imunitar la contactul cu alergenii care se gasesc in saliva, urina si scuamele de pe pielea patrupedului.
Printre semnele alergiei la animalele de companie se numara stranutul, mancarimile nazale, tusea, inrosirea ochilor, aparitia secretiilor nazale, wheezingul (suieratura respiratorie acuta) si dificultatilor de respiratie. Pe langa aceste simptome,
se pot confrunta si cu eczeme. Multi cred ca expunerea unui nou-nascut la cainele de companie ar putea determina ca un copil sa dezvolte o alergie la patrupede. Numeroase studii au demonstrat contrariul, si anume ca expunerea copiilor la un animal de companie nu creste riscul aparitiei alergiilor sau astmului, ci impiedica sa le dezvolte in viitor.
Cel mai adesea,
la caini este declansata de expunerea la scuamele de pe pielea patrupedului. Cantitatea de alergeni produsa de animal poate diferi de la unul la altul si poate fi influentata de lungimea parului, sex sau specie.
Ce cauzeaza alergia la caini
Cainii provoaca alergii prin proteine speciale (alergeni), secretate de glandele sebacee care se gasesc in saliva, urina si scuamele de pe piele. O reactie alergica apare atunci cand sistemul imunitar al unei persoane reactioneaza anormal la aceaste proteine, de regula, inofensive. Alergenul ajunge in cele din urma in blana animalului. De acolo, se colecteaza in covoare, pe haine, pe pereti, pe perne si canapea.
Indepartezi animalul din casa?
Daca medicul ti-a confirmat ca esti alergic la caine, asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la patrupedul tau blanos. Exista cateva modalitati de a minimaliza expunerea la alergeni si de a diminua simptomele daca nu doresti sa te desparti de micul tau prieten. De exemplu, medicul iti poate recomanda un tratament medicamentos pentru ameliorarea simptomelor alergiei, precum antihistaminice (ajuta la ameliorarea pruritului, stranutului si secretiilor nazale), corticosteroizi nazali (reduc simptomele inflamatiei), decongestionante nazale (faciliteaza respiratia). Daca aceste masuri nu sunt suficiente si simptomele bolii progreseaza, se poate opta pentru imunoterapie - desensibilizare in acceptiunea larga.
Ce complicatii poate da alergia la caini
- Infectiile sinusale: tesuturile expandate ale membranei mucoase pot bloca complet pasajele nazale. Aceste obstructii pot duce la dezvoltarea infectiilor bacteriene ale sinusurilor, cum este sinuzita.
- Astm: persoanele cu astm bronsic si alergie la animalele de companie au adesea dificultati in tinerea sub control a simptomelor bolii. Acestea pot fi expuse riscului de atacuri de astm care necesita tratament medical imediat sau asistenta medicala de urgenta.
Ce modificari trebuie sa faci in stilul de viata
Exista mai multe masuri pe care proprietarii cainilor le pot lua, masuri care sa permita in continuare prezenta patrupedelor in casa. De exemplu, crearea de zone unde cainele sa nu aiba acces (de exemplu, dormitorul), spalarea saptamanala a animalului de companie folosind un sampon prietenos, inlaturarea mochetelor, mobilierului tapitat, perdelelor si a oricaror alte elemente care ar putea atrage parul de caine. Important este sa se foloseasca purificatoare de aer cu particule de inalta eficienta. Spalarea peretilor, daca este posibil, aspirarea si curatarea cu o carpa umeda a podelelor, invelirea saltelelor si pernelor in huse impermeabile sunt alte masuri binevenite.