Lipsa raporturilor sexuale nu favorizează acneea

1 2 jpg jpeg

Spre exemplu frecvenţa raporturilor sexuale şi/sau lipsa orgasmului nu au legătură cu apariţia acneei. Sunt femei care prezintă acnee la pubertate datorită creşterii activităţii hormonale ovariene iniţiate de hormonii gonadotropi hipofizari. Ovarele femeii secretă o anumită cantitate de testosteron care la unele femei poate fi nativ mai crescută. Odată ce sânii şi uterul ating maturitatea în dezvoltare, ovarele femeii se adaptează secretând în mod normal o cantitate corespunzătoare de estrogen şi progesteron contrabalansând acţiunea testosteronului şi astfel acneea juvenilă dispare.

Sunt însă femei la care apariţia acneei are loc ulterior ciclic înaintea şi în timpul menstruaţiei atunci când estrogenul şi progesteronul înregistrează o scădere, dând astfel posibilitatea testosteronului să acţioneze asupra tegumentelor şi foliculilor piloşi. De aceea femeile constată că epilarea devine mai dureroasă la menstră(testosteronul fortifică firul de par) iar vopseaua de par nu impregnează bine firul de par. Acneea poate fi cauzată şi de patologia ovarelor polichistice în care se constată o creştere a testosteronului.

După naştere, dacă fătul este băiat, femeia poate ulterior prezenţa acnee şi accentuarea pilozităţii deoarece începând cu luna 4 a viatii intrauterine, testicolele fătului încep să secrete testosteron care influenţează tabloul hormonal al mamei, informează romedic.ro.

De aceea femeile care nasc băieţi sunt mai puţin supraponderale în timpul sarcinii urmând că apoi să revină mai grabnic la o greutate normală.În aceste condiţii dezvoltarea sânilor este moderată însă creşterea masei osoase este mai mare (creşterea cu 1-2 numere la încălţăminte) datorită acţiunii testosteronului şi hormonului de creştere (secretat de hipofiză fătului)asupra scheletului osos (în lipsa cartilajului de creştere la persoană adultă, oasele se dezvoltă doar în lăţime) Acneea poate să apară şi în preclimax, atunci când se înregistrează o scădere a sintezei hormonilor feminini (a progesteronului mai semnificativă) permiţînd astfel testosteronului să contrabalanseze acţiunea acestora şi să acţioneze asupra tegumentelor şi al foliculilor piloşi.