Ce trebuie s─â ┼čtie gravida cu o boal─â cronic─â

1 2 jpg jpeg

Afec┼úiunile cronice ┼či sarcina nu sunt incompatibile, ├«ns─â este adev─ârat c─â pot ap─ârea unele complica┼úii, de aceea este bine s─â fii mai grijulie cu tine ├«n aceast─â perioad─â. Dac─â urmezi un tratament pentru astm bron┼čic, diabet sau o afec┼úiune tiroidian─â ┼či tocmai ai aflat c─â e┼čti ├«ns─ârcinat─â, nu ├«ntrerupe terapia din proprie ini┼úiativ─â. Oprirea brusc─â a tratamentului poate avea efecte nedorite at├ót asupra ta, c├ót ┼či asupra embrionului. ├Än acest caz, mergi imediat la medic, care-┼úi va adapta terapia. Dac─â ├«┼úi planifici o sarcin─â ┼či ai o problem─â de s─ân─âtate de mai mul┼úi ani, medicul ├«┼úi poate recomanda din timp medicamentele inofensive ├«n sarcin─â.

Nu neglija hipertensiunea!

Cre┼čterea tensiunii arteriale ├«n sarcin─â poate fi periculoas─â at├ót pentru mam─â, c├ót ┼či pentru f─ât. Fie c─â ai hipertensiune dinainte s─â r─âm├ói gravid─â, fie aceasta a fost indus─â de sarcin─â, trebuie s─â mergi mai des la medic. Dup─â 20 de s─âpt─âm├óni de sarcin─â pot ap─ârea complica┼úii dac─â valorile tensiunii dep─â┼česc 140/90 mmHh ┼či dac─â este ├«nso┼úit─â de proteinurie (proteine ├«n urin─â), de edeme, dureri de cap intense ┼či de tulbur─âri de vedere (preeclampsie) sau de convulsii (eclampsie). ├Än acest caz, se impune interven┼úia medical─â de urgen┼ú─â, iar ├«n unele cazuri poate fi nevoie de provocarea na┼čterii ├«nainte de termen.

Astmul se poate agrava sau nu

├Äntr-o treime din cazuri, femeile ├«ns─ârcinate cu astm bron┼čic pot avea o ameliorare a bolii, ├«ns─â tot la o treime din gravidele cu acest diagnostic, afec┼úiunea se poate agrava. Aceast─â ultim─â situa┼úie apare atunci c├ónd nu este urmat tratamentul corect, afecta┼úi fiind at├ót gravida (hipertensiune), c├ót ┼či f─âtul, care poate fi privat de oxigen (hipoxie fetal─â). Gravida cu astm trebuie s─â respecte tratamentul recomandat de medic ┼či s─â se fereasc─â de infec┼úiile respiratorii ┼či de factorii alergeni (praf, mucegai), care pot declan┼ča o criz─â. Multe dintre tratamentele prescrise ├«n astm, inclusiv inhalatoarele, pot fi administrate ├«n sarcin─â.

Diabet? Ţine glicemia sub control!

Fie c─â e┼čti diagnosticat─â cu diabet ├«nainte de a r─âm├óne ├«ns─ârcinat─â, fie boala a fost indus─â de sarcin─â (diabet gesta┼úional), este foarte important s─â controlezi nivelul glicemiei, pentru prevenirea problemelor, printre acestea num─âr├óndu-se greutatea prea mare a copilului la na┼čtere. ├Än cazul diabetului ÔÇ×de sarcin─âÔÇŁ, dieta stabilit─â de nutri┼úionist ┼či mi┼čcarea moderat─â sunt suficiente pentru controlul glicemiei. Este nevoie ├«ns─â de terapie cu insulin─â dac─â glicemia nu este men┼úinut─â la limite normale, la fel ca ┼či ├«n diabetul preexistent sarcinii.

Hormonii tiroidieni ai mamei, importanţi pentru făt

Tulbur─ârile tiroidiene (hipo ┼či hipertiroidia) trebuie tratate corect ├«n sarcin─â, pentru c─â dezvoltarea neurologic─â a f─âtului depinde ├«n mare m─âsur─â de hormonii tiroidieni ai mamei. O hipotiroidie sever─â netratat─â poate da anomalii congenitale, disfunc┼úii neurologiec, avort spontan sau na┼čtere prematur─â. Dac─â sunt administrate ├«n doze corecte, medicamentele care con┼úin hormoni tiroidieni nu au efecte secundare asupra f─âtului. ├Än hipotiroidia diagnosticat─â ├«nainte de a sarcin─â, doza de hormoni tiroidieni de substitu┼úie poate cre┼čte pe parcursul sarcinii.

├Än ceea ce prive┼čte hipertiroidia, este nevoie de monitorizare atent─â a bolii, deoarece medicamentele antitiroidiene pot traversa placenta, ac┼úion├ónd asupra tiroidei f─âtului.

CASET─é

Când se mai impun precauţii

┬Ě Hepatita B se transmite foarte u┼čor la f─ât, de aceea, gravidele cu virusul hepatitic B vor primi tratament cu imunoglobuline. De asemenea, la , copilul va primi, at├ót vaccinul ├«mpotriva hepatitei B, c├ót ┼či terapie cu imunoglobuline specifice.

┬Ě Ribavirina, indicat─â ├«n hepatita C, nu se administreaz─â ├«n sarcin─â, pentru c─â poate da malforma┼úii la f─ât.

┬Ě Gravida cu epilepsie poate avea o sarcin─â normal─â, ├«ns─â doza de antiepileptice trebuie ajustat─â, deoarece aceste medicamente pot da malforma┼úii la f─ât.

CASETA SPECIALISTULUI

Dr. Mitroi Dana Br├«ndu┼ča, medic rezident Spitalul ÔÇ×FilantropiaÔÇŁ,

Bucure┼čti

Tratamentul în sarcină trebuie adaptat

Hipertensiunea arterial─â preexistent─â sarcinii (>140/90 mmHg determinat─â ├«n dou─â ocazii la interval de ┼čase ore) se diagnosticheaz─â ├«nainte de primele 20 de s─âpt─âm├óni de sarcin─â ┼či persist─â ┼či dup─â 12 s─âpt─âm├óni de la na┼čtere. Medica┼úia administrat─â ├«nainte de sarcin─â trebuie ├«nlocuit─â cu o alta compatibil─â ├«n aceast─â perioad─â. Aten┼úie la hipertensiunea gesta┼úional─â (preeclampsie, eclampsie), care are ├«n unele situa┼úii risc vital.

La r├óndul lor, pacientele care sunt diagnosticate cu diabet zaharat ├«nainte de sarcin─â pot avea o frecven┼ú─â mai crescut─â a avorturilor spontane ┼či a malforma┼úiilor fetale. Este important─â ob┼úinerea unor valori corespunz─âtoare ale glicemiei ├«nc─â ├«nainte de a r─âm├óne ├«ns─ârcinat─â. Diabetul gesta┼úional trebuie identificat la timp ┼či tratat corespunz─âtor.