Cauze ale sarcinii oprite din evoluţie

1 2 jpg jpeg

O sarcin─â oprit─â din evolu┼úie ├«nseamn─â absen┼úa semnelor vitale ale f─âtului, ca urmare a mor┼úii intrauterine a acestuia. Un diagnostic clar este pus numai dup─â un examen ecografic complet, asta pentru c─â, de cele mai multe ori, femeia ├«ns─ârcinat─â nu are simptome evidente. Totu┼či, unele femei acuz─â dureri ├«n zona inferioar─â a abdomenului ┼či s├ónger─âri ├«nchise la culoare. Dup─â ce medicul pune diagnosticul, urmeaz─â o perioad─â ├«n care se decide modalitatea de eliminare a f─âtului. Procedura se poate face fie prin stimularea elimin─ârii naturale de organism, care poate sem─âna cu o s├óngerare abundent─â, fie se recurge la chiuretaj.

Anomaliile genetice

Factorul genetic este una dintre cauzele sarcinii oprite din evolu┼úie. Aproape 50% dintre embrionii cu aspect normal au anomalii cromozomiale, ceea ce le scurteaz─â durata de via┼ú─â. Potrivit unor studii ┼čtiin┼úifice realizate de medicii ginecologi, v├órsta femeii influen┼úeaz─â modul ├«n care evolueaz─â o sarcin─â. Astfel, femeile cu v├órsta peste 35 de ani sunt mai predispuse la avort spontan fa┼ú─â de cele mai tinere din cauza defectelor cromozomiale care apar la f─ât.

Afecţiunile uterine

Fibromul uterin poate cauza, ├«n timp, complica┼úii ale sarcinii sau chiar pierderea ei, mai ales dac─â se afl─â ├«n apropierea locului unde este implantat embrionul. ├Än general, el are o evolu┼úie imprevizibil─â ├«n timpul sarcinii. De asemenea, ┼či boala inflamatoare pelvin─â ┼či sindromul ovarelor polichistice constituie factori de risc. Insuficien┼úa cervical─â, adic─â dilatarea prematur─â a orificiului cervical, se num─âr─â ┼či ea printre cauzele pierderii sarcinii ├«n trimestrul al II-lea ┼či al III-lea.

Diabetul zaharat

O gravidă care suferă de diabet are un risc mai mare să piardă sarcina, faţă de una care nu are probleme de sănătate. De aceea, boala trebuie ţinută sub control cu un tratament corespunzător.

Infecţiile

La fel de predispuse sunt ┼či femeile care iau infec┼úii precum cea cu Salmonella, cu Mycroplasma Hominis sau cea cu Chlamydia Trachomatis. Ele pot afecta sarcina ├«nc─â din primul trimestru ┼či pot cauza moartea f─âtului.

Bolile sângelui

Stagnarea unei sarcini poate fi pus─â ┼či pe seama trombofiliei, o afec┼úiune ├«n care s├óngele are tendin┼úa de a se coagula ├«n vase ┼či care poate fi mo┼čtenit─â sau dob├óndit─â. Sarcina oprit─â din evolu┼úie apare, cel mai adesea, dup─â cea de-a zecea s─âpt─âm├ón─â de sarcin─â. ┼×i afec┼úiunile tiroidei, precum hipotiroidismul ┼či hipertiroidismul, pot fi riscante pentru gravide ├«ntruc├ót sunt asociate cu infertilitate ┼či cu oprirea sarcinii. De aceea, ├«nainte de a lua decizia de a avea un copil, e indicat s─â ├«┼úi faci un set de analize complet, care s─â includ─â ┼či testele hormonale. Tratamentul de substitu┼úie, ├«n cazul hipotiroidismului ┼či cel de inhibare a secre┼úiei tiroidiene, ├«n cazul hipertiroidismului, sunt asociate cu sc─âderea riscului de apari┼úie a stagn─ârii din evolu┼úie a unei sarcini.

Stilul de viaţă dezorganizat

Dac─â gravida nu respect─â un regim alimentar ┼či un stil de via┼ú─â echilibrat, ea risc─â s─â piard─â copilul. ├Änc─â din primele luni de sarcin─â, aceasta trebuie s─â fie atent─â la ce ┼či c├ót m─ân├ónc─â, s─â respecte programul de odihn─â ┼či s─â evite situa┼úiile stresante. Fumatul ┼či consumul de alcool sunt strict interzise!

Bine de ┼čtiut!

Femeile ├«ns─ârcinate care lucreaz─â ├«n medii periculoase sau toxice precum fabrici, uzine, saloane de ├«nfrumuse┼úare sau parfumerii pot fi afectate de substan┼úele chimice pulverizate ├«n aer, lucru care d─âuneaz─â s─ân─ât─â┼úii f─âtului ┼či care duce la oprirea sarcinii din evolu┼úie.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Gladiola Ilcu, medic primar obstetric─â ginecologie, Cabinet Medical Obstetric─â Ginecologie Boto┼čani

O sarcină oprită din evoluţie este cauza a 15-20% din avorturile din primele luni de graviditate. Printre factorii de risc se numără vârsta mamei, obezitatea, consumul de alcool, munca de noapte.

Diagnosticul este precizat de semnele ecografice, clinice, biologice. Datele de laborator sunt sc─âderea concentra┼úiei de progesteron plasmatic ┼či a HCG. Semnele ecografice sunt prezen┼úa unui sac ovular de peste 25 mm, care nu are embrion, sau prezen┼úa unui embrion lipsit de activitate cardiac─â.

Clinic, se observ─â dispari┼úia semnelor de sarcin─â, apari┼úia durerilor pelvine ┼či a s├ónger─ârilor vaginale. Examinarea ginecologic─â eviden┼úiaz─â un uter mai mic dec├ót perioada de amenoree (lipsa menstrua┼úiei) declarat─â de pacient─â. Niciun supliment cu vitamine nu ┼či-a dovedit eficien┼úa privind stoparea opririi ├«n evolu┼úie a unei sarcini la o femeie care prezint─â dureri ┼či hemoragie. Nici progesteronul nu mic┼čoreaz─â acest risc, cu excep┼úia avorturilor cu repeti┼úie. De asemenea, repausul la pat nu are vreo influen┼ú─â asupra riscului de oprire ├«n evolu┼úie a sarcinii.