Cum recuno┼čti apendicita la copii? Medicul r─âspunde

1 copil la doctor 85237502 xl jpg jpeg

C─ârei m─âmici nu i-a trecut vreodat─â prin minte c─â durerea de burt─â a copilului ar putea ascunde o criz─â de apendicit─â? Iat─â cum recuno┼čti aceast─â complica┼úie ┼či ce m─âsuri se impun!

De┼či este un organ f─âr─â de care organismul poate func┼úiona, apendicele poate crea mari complica┼úii dac─â se inflameaz─â. ├Än acest caz, vorbim despre apendicit─â.

Apendicele este un s─âcule┼ú aflat ├«n prelungirea colonului, iar infec┼úia la acest nivel este cauzat─â de obstruc┼úia dat─â de corpi str─âini, de s├ómburi de fructe sau de parazi┼úi intestinali. Apendicita acut─â este o urgen┼ú─â medical─â ┼či este bine de ┼čtiut c─â, ├«n cazul copiilor, complica┼úiile se instaleaz─â mai repede. Astfel, peritonita generalizat─â, ├«n cadrul c─âreia infec┼úia se r─âsp├ónde┼čte ├«n tot abdomenul, poate duce la deces dac─â nu este tratat─â la timp.   

Exist─â o probabilitate redus─â ca apendicita s─â apar─â la sugari ┼či la copii mici, inciden┼úa fiind mai mare ├«ntre 8 ┼či 15 ani, mai ales la b─âie┼úi.

Cum o recunoa┼čtem

La copii, diagnosticul apendicitei poate fi mai dificil, mai ales că micuţii nu pot indica exact locul durerii (copiii se pot plânge că îi doare toată burtica).

Cel mai frecvent simptom al apendicitei este durerea abdominal─â, ├«n partea joas─â dreapt─â, care poate iradia pe piciorul drept, dar ┼či ├«n co┼čul pieptului sau ├«n regiunea buricului. Alte semne care pot ├«nso┼úi apendicita sunt: lipsa poftei de m├óncare, febra, v─ârs─âturile, senza┼úia de grea┼ú─â, constipa┼úia sau diareea. Copilul cu astfel de simptome trebuie dus de urgen┼ú─â la medic.

ÔÇ×La examenul clinic g─âsim un copil cu facies suferind, care evit─â s─â se mi┼čte, uneori ┼čchioap─ât─â. C├ónd se ├«ntinde flecteaz─â piciorul drept sau ambele picioare, iar abdomenul nu se mi┼čc─â o dat─â cu mi┼čc─ârile respiratorii. La palpare, constat─âm sensibilitate (durere) ├«n fosa iliac─â dreapt─â, hiperestezie cutanat─â (durere doar la atingerea tegumentului), contractur─â muscular─â sau ap─ârare localizate sau generalizateÔÇŁ, explic─â medicul Mihaela Avram Popa, specialist chirurgie pediatric─â.

Nu se administrează calmante copilului, pentru că acestea pot masca durerea, implicit pot întârzia diagnosticul.

Se trateaz─â doar chirurgical

Singura modalitate de tratament a apendicitei este operaţia chirurgicală, de care este nevoie cât mai repede după ce diagnosticul a fost pus.

ÔÇ×Interven┼úia chirurgical─â se efectueaz─â sub anestezie general─â ┼či const─â ├«n apendicectomie (excizia apendicelui). Apendicectomia se poate efectua pe cale clasic─â, cu ÔÇ×t─âietur─âÔÇŁ ├«n fosa iliac─â dreapt─â sau pe cale laparoscopic─â, introduc├ónd instrumentele de lucru ┼či o camer─â optic─â prin 3-4 incizii miciÔÇŁ, afirm─â medicul Mihaela Avram Popa.

Cu c├ót opera┼úia se face mai aproape de debutul bolii, cu at├ót recuperarea este mai u┼čoar─â. Timp de dou─â s─âpt─âm├óni dup─â opera┼úie, este nevoie de regim alimentar. Se va urma ┼či un tratament cu antibiotice (5-7 zile) ┼či se va evita efortul fizic (o lun─â ├«n cazul opera┼úiei clasice sau dou─â s─âpt─âm├óni dac─â s-a recurs la laparoscopie). 

ÔÇ×Diagnosticul apendicitei acute la copil trebuie pus c├ót mai rapid de la debutul simptomatologiei, altfel apar complica┼úiile destul de rapidÔÇŁ,

Dr. Mihaela Avram Popa

CASET─é SPECIALIST

Dr. Mihaela Avram Popa, medic specialist chirurgie pediatric─â, Spitalul de Pediatrie MedLife, Bucure┼čti

├Än  caz de diagnostic incert, dar suspiciune de apndicit─â acut─â, este preferabil s─â se efectueze interven┼úia chirurgical─â dec├ót s─â se ajung─â la peritonit─â generalizat─â. ├Än acest caz, este preferabil─â laparoscopia, prin intermediul c─âreia putem vizualiza ├«ntreaga cavitate abdominal─â. Dac─â diagnosticul s-a stabilit ├«n stadiul de peritonit─â, atunci va fi nevoie de un tratament intensiv preoperator, de o interven┼úie chirurgical─â mai complex─â datorit─â afect─ârii mai multor structuri abdominale ┼či de l─âsarea pentru c├óteva zile a unuia sau mai multor tuburi de drenaj. De asemenea, tratamentul postoperator va fi mai complex ┼či mai agresiv. Postoperator pot ap─ârea complica┼úii de tip hemoragic, septic (intraabdominal ssau la nivelul peretelui abdominal) sau ocluziv (ocluzie intestinal─â).