VIDEO: Tot ce trebuie s─â ┼čtii despre otit─â

1 2 jpg jpeg

Ce este? Otita este o infec┼úie a urechii cauzat─â de virusuri sau bacterii ┼či apare, de cele mai multe ori, ca o complica┼úie a unei r─âceli sau a polipilor. Otita este mai frecvent─â la copiii mici, din cauza particularit─â┼úilor anatomice: trompa lui Eustachio (un canal foarte sub┼úire, care face leg─âtura ├«ntre nazofaringe ┼či ureche) este mai scurt─â.

Prin urmare, microbii ajung cu u┼čurin┼ú─â de la nas la ureche. Otita se poate localiza ├«n urechea intern─â, ├«n cea medie sau ├«n canalul auditiv extern. Cea mai frecvent─â este otita medie, 3 din 4 copii suferind cel pu┼úin un episod de otit─â p├ón─â la 3 ani.

ÔÇ×Cauza determinant─â a otitei medii catarale este obstruc┼úia tubar─â foarte frecvent─â la v├órsta copil─âriei. ├Än principal, aceasta este favorizat─â de prezen┼úa de vegeta┼úii adenoide, rinofaringinte ┼či rinosinuzite repetate la copii alergici, cu devia┼úii de sept, creste osoase, hipertrofii ale conetelor nazale, polipi endonazaliÔÇŁ, explic─â dr. Maria Beuran, medic primar ORL.

Copiii r─âci┼úi, cu nasul ├«nfundat, mai ales cei afla┼úi ├«n colectivitate au un risc mai mare de a face otit─â. De asemenea, sunt mai vulnerabili copiii n─âscu┼úi prematur, cei care au diverse malforma┼úii la nivelul gurii sau nasului, cei care au alergii sau tr─âiesc ├«ntr-un mediu ├«n care se fumeaz─â, precum ┼či micu┼úii care nu sunt al─âpta┼úi (laptele matern con┼úine anticorpi care lupt─â contra infec┼úiilor).

La sugari, printre semnele care pot anun┼úa otita, se num─âr─â febra, starea de iritabilitate, agita┼úia, pl├ónsul de neoprit, trasul de ureche. refuzul hranei, v─ârs─âturile ┼či diareea. Copiii mai mari, care pot comunica, ├«┼či duc m├óna la ureche, ├«n semn c─â ├«i doare.

Ame┼úelile ┼či starea general─â alterat─â sunt alte simptome ale otitei, iar apari┼úia secre┼úiilor purulente poate fi pus─â pe seama complica┼úiilor acestei infec┼úii. Dac─â, dup─â un episod de r─âceal─â, revine febra, iar copilul se pl├ónge de durere la ureche, nu trebuie am├ónat consultul medical.

Diagnosticul de otit─â se pune de medicul ORL, ├«n urma examin─âriii cu otoscopul, un aparat de mici dimensiuni, cu ajutorul c─âruia se analizeaz─â canalul auditiv extern ┼či timpanul.

Principala metodă de tratament este administrarea antibioticelor, cel mult 10 zile. În general, se prescrie amoxicilină (sau augumentin), însă medicul decide care este cel mai potrivit antibiotic, în funcţie de particularităţile medicale ale copilului. Chiar dacă micuţul se simte mai bine după primele zile, tratamentul nu trebuie oprit, respectându-se indicaţiile medicului.

Pentru calmarea durerilor, copilului i se pot da medicamente antialgice sau antiinflamatoare (ibuprofen). În cazul în care polipii sunt cei care favorizează infecţia urechii, medicii pot recomanda scoaterea lor.

Otitele nu trebuie neglijate, pentru c─â, ├«n lipsa tratamentului, poate surveni sl─âbirea auzului sau chiar pierderea acestuia, cu implica┼úii negative inclusiv asupra rezultatelor ┼čcolare ale copilului. ├Än cazuri grave, cronicizarea infec┼úiei urechii poate duce la meningit─â.

- Nu folosi┼úi be┼úi┼čoare de vat─â pentru igiena urechii, ├«ntruc├ót exist─â riscul perfor─ârii timpanului.

- Trataţi corect infecţiile respiratorii ale copilului.

- Nu fumaţi în preajma celor mici.

- Nu expuneţi copilul la zgomote puternice.

- ├Änv─â┼úa┼úi-l pe copil s─â ├«┼či sufle corect nasul, c├óte o nar─â pe r├ónd.

- Nu-i daţi biberonul când este în poziţie orizontală, pentru că astfel se creează o presiune mai mare la nivelul urechii.

- Otita medie poate fi prevenită prin vaccinarea pneumococică, neinclusă în programul naţional (deci nu este gratuită).

R─éSPUNS SPECIALIST

ÔÇ×Copilul meu face otite cu repetitie. Ce pot face pentru a le preveni?ÔÇŁ Cristina R., Bucure┼čti

Dr. Maria Beuran, medic primar ORL, Centrul Mediclass, Bucure┼čti

Copilul dvs. trebuie să aibă în permanenţă nasul desfundat. Respiraţia nazală trebuie să fie corectă, pentru aerisirea urechii medii, iar fosele nazale lipsite de secreţii. Dacă obstrucţia nazală este cauzată de boli neinfecţioase ale rinofaringelui (vegetaţii adenoide - polipi, deviaţii de sept etc), acestea trebuie rezolvate chirugical.

De asemenea, este necesară investigarea umplerii corecte cu aer (pneumatizare) a celulelor mastoidiene comparative, la ambele urechi. Bineînţeles, igiena locală se va face săptămânal, delicat, cu evitarea pătrunderii apei în ureche.