Durere de burtică? Află când ascunde o apendicită!

1 2 jpg jpeg

De┼či este un organ f─âr─â de care organismul poate func┼úiona, apendicele poate crea mari complica┼úii dac─â se inflameaz─â. ├Än acest caz, vorbim despre apendicit─â.

Apendicele este un s─âcule┼ú aflat ├«n prelungirea colonului, iar infec┼úia la acest nivel este cauzat─â de obstruc┼úia dat─â de corpi str─âini, de s├ómburi de fructe sau de parazi┼úi intestinali. Apendicita acut─â este o urgen┼ú─â medical─â ┼či este bine de ┼čtiut c─â, ├«n cazul copiilor, complica┼úiile se instaleaz─â mai repede.

Astfel, peritonita generalizat─â, ├«n cadrul c─âreia infec┼úia se r─âsp├ónde┼čte ├«n tot abdomenul, poate duce la deces dac─â nu este tratat─â la timp. Exist─â o probabilitate redus─â ca apendicita s─â apar─â la sugari ┼či la copii mici, inciden┼úa fiind mai mare ├«ntre 8 ┼či 15 ani, mai ales la b─âie┼úi. Cum o recunoa┼čtem La copii, diagnosticul apendicitei poate fi mai dificil, mai ales c─â micu┼úii nu pot indica exact locul durerii (copiii se pot pl├ónge c─â ├«i doare toat─â burtica).

Cel mai frecvent simptom al apendicitei este durerea abdominal─â, ├«n partea joas─â dreapt─â, care poate iradia pe piciorul drept, dar ┼či ├«n co┼čul pieptului sau ├«n regiunea buricului. Alte semne care pot ├«nso┼úi apendicita sunt: lipsa poftei de m├óncare, febra, v─ârs─âturile, senza┼úia de grea┼ú─â, constipa┼úia sau diareea. Copilul cu astfel de simptome trebuie dus de urgen┼ú─â la medic.

ÔÇ×La examenul clinic g─âsim un copil cu facies suferind, care evit─â s─â se mi┼čte, uneori ┼čchioap─ât─â. C├ónd se ├«ntinde flecteaz─â piciorul drept sau ambele picioare, iar abdomenul nu se mi┼čc─â o dat─â cu mi┼čc─ârile respiratorii. La palpare, constat─âm sensibilitate (durere) ├«n fosa iliac─â dreapt─â, hiperestezie cutanat─â (durere doar la atingerea tegumentului), contractur─â muscular─â sau ap─ârare localizate sau generalizateÔÇŁ, explic─â medicul Mihaela Avram Popa, specialist chirurgie pediatric─â. Nu se administreaz─â calmante copilului, pentru c─â acestea pot masca durerea, implicit pot ├«nt├órzia diagnosticul.

Singura modalitate de tratament a apendicitei este operaţia chirurgicală, de care este nevoie cât mai repede după ce diagnosticul a fost pus.

ÔÇ×Interven┼úia chirurgical─â se efectueaz─â sub anestezie general─â ┼či const─â ├«n apendicectomie (excizia apendicelui). Apendicectomia se poate efectua pe cale clasic─â, cu ÔÇ×t─âietur─âÔÇŁ ├«n fosa iliac─â dreapt─â sau pe cale laparoscopic─â, introduc├ónd instrumentele de lucru ┼či o camer─â optic─â prin 3-4 incizii miciÔÇŁ, afirm─â medicul Mihaela Avram Popa.

Cu c├ót opera┼úia se face mai aproape de debutul bolii, cu at├ót recuperarea este mai u┼čoar─â. Timp de dou─â s─âpt─âm├óni dup─â opera┼úie, este nevoie de regim alimentar. Se va urma ┼či un tratament cu antibiotice (5-7 zile) ┼či se va evita efortul fizic (o lun─â ├«n cazul opera┼úiei clasice sau dou─â s─âpt─âm├óni dac─â s-a recurs la laparoscopie).

ÔÇ×Diagnosticul apendicitei acute la copil trebuie pus c├ót mai rapid de la debutul simptomatologiei, altfel apar complica┼úiile destul de rapidÔÇŁ,

Dr. Mihaela Avram Popa

2 jpg jpeg

Dr. Mihaela Avram Popa, medic specialist chirurgie pediatric─â, Spitalul de Pediatrie MedLife, Bucure┼čti

Tratament intensiv dac─â se ajunge la peritonit─â

În caz de diagnostic incert, dar suspiciune de apndicită acută, este preferabil să se efectueze intervenţia chirurgicală decât să se ajungă la peritonită generalizată. În acest caz, este preferabilă laparoscopia, prin intermediul căreia putem vizualiza întreaga cavitate abdominală.

Dac─â diagnosticul s-a stabilit ├«n stadiul de peritonit─â, atunci va fi nevoie de un tratament intensiv preoperator, de o interven┼úie chirurgical─â mai complex─â datorit─â afect─ârii mai multor structuri abdominale ┼či de l─âsarea pentru c├óteva zile a unuia sau mai multor tuburi de drenaj. De asemenea, tratamentul postoperator va fi mai complex ┼či mai agresiv. Postoperator pot ap─ârea complica┼úii de tip hemoragic, septic (intraabdominal ssau la nivelul peretelui abdominal) sau ocluziv (ocluzie intestinal─â).

2 persoane din 10 fac operaţie de apendicită.