Ce trebuie s─â ┼čtii despre aparatul de aerosoli

1 2 jpg jpeg

Prin inhala┼úii f─âcute cu ajutorul aparatului de aerosoli numit ┼či nebulizator, ajung mai u┼čor la nivelul pl─âm├ónilor medicamentele recomandate de pediatru pentru tratarea afec┼úiunilor respiratorii acute sau cronice. Administrate pe cale oral─â, acelea┼či substan┼úe active p─âtrund mai ├«nt├ói ├«n fluxul sangvin, de unde sunt direc┼úionate ├«n corp, acolo unde este nevoie, ceea ce ├«nseamn─â c─â ac┼úioneaz─â ├«ntr-un timp mai lung.

Aparatul de aerosoli transform─â medicamentele ├«n aburi, mai precis microparticule care p─âtrund rapid la nivelul pl─âm├ónilor ┼či a arborelui traheo-bron┼čic (laringe, trahee, bronhii, bronhiole), ceea ce face posibil─â tratarea unor afec┼úiuni ca: astmul, sinuzita, gripa, alergia, boala pulmonar─â obstructiv─â, pneumonia, bron┼čita, laringita, bron┼čiolita. Ce ├«i poate reduce eficacitatea Pare u┼čor ├«n teorie s─â folose┼čti un astfel de aparat, ├«ns─â nu to┼úi copiii accept─â acest tip de administrare a medicamentelor sub form─â lichid─â. Pot fi deranja┼úi de zgomotele scoase de nebulizator sau de masca pe care trebuie s-o ┼úin─â pe fa┼ú─â 10-15 minute. Cu r─âbdare, explica┼úii ┼či juc─ârii sau distrac┼úii de moment, pentru cel mic aparatul de aerosoli va putea fi folosit f─âr─â probleme.

Este esen┼úial ca masca s─â acopere gura ┼či nasul celui mic ┼či s─â nu fie ┼úinut─â la distan┼ú─â, altfel se pierde o mare parte din substan┼úele active. De asemenea, dac─â micu┼úul pl├ónge, nu va mai putea respira ├«ndeajuns de bine pentru ca tratamentul s─â fie f─âcut corect, fiind prin urmare ineficient.

De obicei, se recomand─â administrarea prin nebulizare a corticosteroizilor, bronhodilatatoarelor (ventolin, flixotide, dexametazon─â, adrenalin─â) sau a antibioticelor (gentamicin─â) diluate cu ser fiziologic. Dozele prescrise de medic trebuie administrate ├«ntocmai ┼či p├ón─â c├ónd nu mai ies aburi din nebulizator, semn c─â substan┼úa a fost epuizat─â.

Unii p─ârin┼úi sunt ├«ncuraja┼úi de rezultatele bune ob┼úinute ├«n trecut cu ajutorul aparatului de aerosoli ┼či aplic─â tratamentul asem─ân─âtor la primele semne de boal─â respiratorie, f─âr─â a mai merge cu copilul la un consult pediatric. Dac─â sunt prezente tusea sau secre┼úiile nazale abundente, aerosolii nu pot fi aplica┼úi ca metod─â de prevenire a unei afec┼úiuni respiratorii.

Cite┼čte ┼či: C├ót de mult te ajut─â cura la salin─â

Pentru descongestionarea nasului, ajut─â o solu┼úie salin─â hipoton─â, iar dac─â tusea persist─â 1-2 s─âpt─âm├óni, este nevoie de sfatul medicului. ├Än plus, dac─â la un alt episod de boal─â a avut efect pozitiv aplicarea unui amestec de ser fiziologic ┼či un medicament pe baz─â de cortizon, este posibil s─â nu fie tratamentul potrivit sau s─â nu mai fie vorba despre o inflama┼úie de aceast─â dat─â.

Numai medicul decide perioada de tratament ┼či doza necesar─â ├«n func┼úie de gravitatea bolii, de tipul bolii ┼či de greutatea copilului.

Aplicarea tratamentului cu aerosoli f─âr─â sfatul medicului, o perioad─â ├«ndelungat─â, poate duce la sc─âderea imunit─â┼úii ┼či agravarea bolii, cu apari┼úia unor complica┼úii.

2 jpg jpeg

Corticosteroizii administra┼úi pe cale inhalatorie sunt controversa┼úi. Sunt studii care afirm─â c─â nu sunt indica┼úi pentru c─â nu au niciun efect ├«n a reduce spitalizarea sau simptomatologia, dar exist─â, de asemenea, metaanalize care spun c─â administra┼úi precoce reduc inflama┼úia ┼či durata bolii. (ÔÇŽ) Efectul a┼čteptat este unul al sc─âderii inflama┼úiei locale, de aceea, la administrarea pe cale inhalatorie este important ├«nt├ói s─â ac┼úioneze medicamentul cu efect bronhodilatator - adrenalina sau ventolinul - abia apoi, dup─â minimum 7-10 minute s─â administr─âm corticosteroidul (dexametazona sau fluticasona - flixotide). Nu se accept─â amestecarea celor 2 tipuri de substan┼ú─â pentru a nu sta copilul prea mult cu aparatul de aerosoli.