VIDEO: Vaccinul HPV: c├ónd se face ┼či de ce

1 2 jpg jpeg

Cancerul de col uterin este o boal─â care apare frecvent, iar ┼úara noastr─â are printre cele mai mari rate ale mortalit─â┼úii asociate acestei afec┼úiuni care progreseaz─â lent ┼či care ÔÇ×nu doareÔÇť. Acest tip de cancer este ├«nso┼úit de ├«nmul┼úirea necontrolat─â a celulelor care acoper─â colul uterin (cervix), cauza cea mai frecvent─â fiind infec┼úia, ├«n urma contactului sexual, cu virusul papilloma uman (Human Papilloma Virus - HPV).

Medicina a g─âsit o solu┼úie pentru a preveni cancerul de col: vaccinarea fetelor de 9 - 26 de ani, care n-au avut contact sexual sau care abia ┼či-au ├«nceput via┼úa sexual─â. S-a constatat c─â, dac─â vaccinul e administrat ├«n intervalul 9 - 15 ani, r─âspunsul imun al organismului este mai crescut.

Cei mai mul┼úi medici sus┼úin c─â este indicat ca fetele s─â fie vaccinate ├«n jurul v├órstei de 12 ani, ca s─â capete protec┼úie ├«nainte de a-┼či ├«ncepe via┼úa sexual─â. Bine de ┼čtiut

Vaccinarea se face doar ├«n scop profilactic. Vaccinul nu vindec─â nici cancerul de col uterin deja ap─ârut ┼či nici infec┼úia cu HPV deja instalat─â. Nu exclude nici posibilitatea, mai rar─â, a dezvolt─ârii unui cancer de col uterin produs de o alt─â cauz─â dec├ót infec┼úia cu virusul papilloma uman.

Fetiţei tale îi vor fi injectate în braţ 3 doze de vaccin HPV, într-o perioadă de 6 luni: după prima doză, următoarele vor fi făcute la 2 luni, respectiv la 6 luni de la prima injectare.

Vaccinul se administrează numai pe baza unei prescripţii medicale, la recomandarea medicului de familie sau ginecolog.

Studiile au ar─âtat o eficacitate foarte bun─â a injec┼úiilor cu pricina, fiind asigurat─â o protec┼úie total─â ├«mpotriva leziunilor precanceroase cauzate de HPV de tip 16 ┼či 18.

Cercetările mai arată că vaccinarea asigură protecţie totală într-o perioadă de 5 ani de la administrare, cercetări în curs urmând să dea mai multe informaţii despre protecţia pe termen lung.

Vaccinul creeaz─â anticorpi care neutralizeaz─â ac┼úiunea virusului la nivelul colului uterin. S-a discutat mult despre efectele secundare ale vaccinului, mai ales c─â au fost mediatizate cazuri ├«n ┼ú─ârile str─âine. Posibilele efecte secundare ale vaccinului sunt ├«nro┼čierea sau irita┼úia pielii la locul injec┼úiei, precum ┼či cefaleea, v─ârs─âturile ┼či dificult─â┼úile de respira┼úie.

Pentru adolescen┼úii plini de via┼ú─â, care tr─âiesc intens prezentul, ÔÇ×boalaÔÇť este o no┼úiune ├«ndep─ârtat─â, greu de ├«n┼úeles. ├Än plus, tinerele fete au pu┼úine cuno┼čtin┼úe despre organismul lor ┼či despre cum func┼úioneaz─â acesta. Pentru multe, ÔÇ×uterulÔÇť sau ÔÇ×vaginulÔÇť reprezint─â o defini┼úie vag─â din cartea ┼čcolar─â de anatomie, ┼či nu un component al corpului lor, cu rol ├«n maternitate sau ├«n sexualitate.

Prin urmare, ce cuvinte s─â folose┼čti pentru ca o feti┼ú─â s─â ├«n┼úeleag─â necesitatea vaccin─ârii? Speciali┼čtii ├«n pediatrie sugereaz─â ca p─ârin┼úii s─â explice vaccinul HPV ca o modalitate de preven┼úie a unei infec┼úii cu transmitere sexual─â.

Dar, dac─â ┼úi-e greu s─â g─âse┼čti cuvintele potrivite, apeleaz─â la un interlocutor avizat ÔÇô medicul de familie, spre exemplu.

Mortalitatea prin cancerul de col plaseaz─â Rom├ónia pe locul ├«nt├ói ├«n Europa. Este o situa┼úie dramatic─â ┼či ru┼činoas─â, iar pentru remedierea ei ar trebui s─â se coalizeze autorit─â┼úi, medici ginecologi, medici de familie, ┼čcoal─â, p─ârin┼úi ┼či mai ales fiecare femeie - pentru c─â fiecare femeie este p├óndit─â de aceast─â boal─â care ucide!

Faptul c─â nu te sup─âr─â nimic ├«nseamn─â o fals─â securitate, deoarece cancerul de col evolueaz─â silen┼úios, f─âr─â s─â doar─â, f─âr─â s─â supere sau cu simptome banale. O modalitate de a preveni aceast─â boal─â uciga┼č─â este controlul periodic anual, ocazie cu care este obligatoriu s─â se recolteze testul screening pentru depistarea precoce a cancerului, numit testul Babe┼č-Papanicolaou.

├Än plus, a ap─ârut vaccinul care se administreaz─â, ├«n mod optim, adolescentelor, ├«nainte de a ├«ncepe via┼úa sexual─â - pentru c─â pe aceast─â cale are loc contaminarea cu virusul HPV. P─ârin┼úii, ┼čcoala ar trebui s─â ┼čtie c─â printr-un gest minim, inofensiv, pot salva via┼úa fiicelor lor.