Cum ajuţi un adolescent cu depresie

1 2 jpg jpeg

Considerat─â mai ales o tulburare caracteristic─â adul┼úilor, depresia ├«i afecteaz─â ├«n egal─â m─âsur─â ┼či pe adolescen┼úi. Marcat─â de atitudini negativiste ┼či de nep─âsare, depresia este adeseori confundat─â cu o etap─â de criz─â specific─â adolescen┼úei.

De cele mai multe ori, comportamentul adolescentului depresiv este asem─ân─âtor cu cel al unui adult ├«n aceea┼či situa┼úie: este trist, izolat, descurajat, iritabil ┼či are tendin┼úe de subapreciere. De regul─â, poate transmite o impresie de agresivitate ┼či desconsiderare fa┼ú─â de ceilal┼úi, mai ales fa┼ú─â de p─ârin┼úi.

Cum recuno┼čti depresia?

Nu orice schimbare de dispozi┼úie este o depresie. Ar trebui s─â te ├«ngrijoreze urm─âtoarele simptome, prezente pe o perioad─â de cel pu┼úin dou─â s─âpt─âm├óni: sup─ârare, lips─â de interes, lipsa poftei de m├óncare sau, dimpotriv─â, un apetit exagerat, unele tulbur─âri de somn, lips─â de energie, sentimente de vin─â sau de inutilitate, dificult─â┼úi de concentrare, tendin┼úa de ├«ndep─ârtare de p─ârin┼úi ┼či de prieteni, dezinteres fa┼ú─â de ┼čcoal─â ┼či alte activit─â┼úi zilnice, lips─â de entuziasm ┼či de motivare.

Te-ar mai putea interesa:

- Câtă libertate acorzi adolescentului?

- A┼ča ├«i vorbe┼čti adolescentului despre contracep┼úie!

- A┼ča te descurci cu un adolescent teribilist!

Din ce cauz─â apare deprimarea?

Uneori poate fi dificil de identificat o cauz─â precis─â a depresiei. Exist─â ├«ns─â unele evenimente traumatizante care o pot declan┼ča: pierderea cuiva drag, o decep┼úie amoroas─â, divor┼úul p─ârin┼úilor, mutarea la alt─â ┼čcoal─â, insuccese ┼čcolare sau unele boli.

Tinerii singuratici, care nu reu┼česc s─â se adapteze sau s─â ├«┼či fac─â prieteni, cei care nu au cui s─â ├«┼či descarce sufletul, cei care se simt ├«n permanen┼ú─â complexa┼úi de unele defecte fizice sunt posibili ÔÇ×candida┼úiÔÇŁ la deprimare.

Întinde-i o mână de ajutor

Pentru c─â adolescentul poate trece foarte u┼čor de la exuberan┼ú─â la triste┼úe, s-ar putea s─â nu diferen┼úiezi unele st─âri ale lui de cele specifice deprim─ârii, cu alte cuvinte, nu ┼čtii dac─â trebuie s─â te ├«ngrijorezi sau nu.

La aceast─â v├órst─â, copilul are schimb─âri dese de dispozi┼úie. Este important ca t├ón─ârul s─â ┼čtie c─â va g─âsi suport afectiv ├«n familie. Iat─â cum ├«l po┼úi ajuta! Sus┼úine-l suflete┼čte! G─âse┼čte cele mai potrivite momente pentru a fi l├óng─â el, pentru a afla ce ├«l fr─âm├ónt─â, ce sup─âr─âri ┼či ce nemul┼úumiri are, f─âr─â a-i da impresia c─â vrei s─â ├«l sufoci. Este ideal ca tu, ca p─ârinte, s─â fii prima persoan─â la care copilul t─âu s─â g─âseasc─â sprijin atunci c├ónd are nevoie de el. Fii un bun confident pentru el. Nu fi prea exigent sau autoritar! ┼×ansele de a-l ajuta sunt compromise dac─â ├«ncepi s─â ├«l judeci imediat dup─â ce ├«ncepe s─â ├«┼či descarce sufletul. ├Änva┼ú─â s─â ascul┼úi mai ├«nt├ói tot ce are de spus. Eventualele sfaturi ┼či sugestii i le vei prezenta dup─â ce te asiguri c─â i-ai ├«n┼úeles cu adev─ârat problema. Ia-l ├«n serios! Nu ├«ncerca s─â ├«l lini┼čte┼čti spun├óndu-i c─â deprimarea lui va trece de la sine; este posibil s─â cread─â c─â nu ├«┼úi prea pas─â de ceea ce simte. Analiza┼úi ├«mpreun─â orice aspect al deprim─ârii lui. Arat─â-i ├«ncredere! Unele insuccese, fie ele ┼čcolare, fie amoroase, ├«i pot ┼čtirbi ├«ncrederea ├«n sine. Dac─â aceasta este sursa deprim─ârii lui, acord─â-i un credit ÔÇ×nelimitat ┼či nerambursabilÔÇŁ de ├«ncredere ÔÇô adolescentul are nevoie de ea. Ofer─â-i solu┼úiile tale! Profit─â de experien┼úa ta de via┼ú─â, de perioada c├ónd ┼či tu ai trecut prin unele st─âri asem─ân─âtoare. ├Ämp─ârt─â┼če┼čte-i din ├«nt├ómpl─ârile tale pentru c─â s-ar putea s─â ├«l ajute. Cere┼úi ajutor de specialitate! Dac─â ├«ncerc─ârile tale de a-l ajuta nu au dat roade, iar problema este mai grav─â dec├ót p─ârea la ├«nceput, nu v─â sfii┼úi s─â cere┼úi ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut.

Doctor Click! v─â sf─âtuie┼čte

Adolescentul are nevoie de sus┼úinere din partea p─ârintelui. Acest lucru poate s─â nu ├«l exprime, dar dovedi┼úi-i c─â ├«i sunte┼úi al─âturi ┼či c─â ├«l ├«n┼úelege┼úi. ├Äncerca┼úi s─â ini┼úia┼úi dialoguri, acest lucru ├«l va ajuta s─â exprime ceea ce simte.

Toate acestea face┼úi-le cump─âtat, pentru a nu c─âdea ├«n panta sufoc─ârii. Nu minimaliza┼úi, dar nici nu dramatiza┼úi situa┼úia ├«n care se afl─â at├ót el, c├ót ┼či dumneavoastr─â ca p─ârinte. ├Äncerca┼úi s─â ├«l antrena┼úi ├«n diverse activit─â┼úi care presupun mi┼čcare, abaterea aten┼úiei de la starea de triste┼úe, detensionare cu ajutorul creativit─â┼úii (desen, pictur─â, dans, teatru etc.). ├Äns─â, dac─â st─ârile depresive persist─â, p─ârintele ar trebui s─â respecte sfatul medicului, prescrip┼úiile acestuia ÔÇô medica┼úie ┼či/sau psihoterapie. ├Äncerca┼úi s─â nu lua┼úi singuri decizii ├«n ceea ce prive┼čte tratarea depresiei.