Cum decurg naşterile în vremea noului coronavirus
Covid-19 ţine multe persoane cu afecţiuni medicale în casă. Speriaţi de posibilitatea de a se contamina cu noul coronavirus din spital, un număr mare de bolnavi încearcă să facă faţă problemelor medicale de acasă. Dur sunt şi cazuri când acestea nu pot aştepta. Printre ele este şi naşterea, care reprezintă, în continuare, o urgenţă medicală.
Dacă până de curând femeile însărcinate îşi făceau planuri despre cum vor naşte, alături de soţii lor, acum lucrurile s-au schimbat. Partenerul şi familia o poate conduce doar până la uşa spitalului, iar de acolo, până la întoarcerea acasă, sunt împreună doar prin telefon.
Fiecare pacientă este testată pentru Covid-19 şi, chiar dacă testul este negativ, stresul este mult mai mare în această perioadă. Într-un interviu, Dr. Hadi Rahimian, medic primar Obstetrică Ginecologie şi Directorul Spitalului Regina Maria Băneasa, explică cum decurg naşterile în vremurile grele ale pandemiei.
Cum arată o zi în secţia dvs. în aceste zile marcate de noul coronavirus?
Naşteri şi intervenţii, consulturi, video conferinţe cu experţi medicali pe probleme de Covid-19, medici epidemiologi şi colegi de breaslă din China, Germania, SUA, Franţa pentru a ne pune la curent cu noile măsuri de siguranţă, cu tratamentele disponibile, dar mai ales cu ce să facem mai bine din experienţa celor care au trecut deja prin asta. Deci, pot să spun că multe lucruri se întâmplă altfel, am fost nevoiţi să reinventăm felul în care facem multe dintre activităţi. Dar câtă vreme asta ne ţine în siguranţă, facem ce este nevoie.
Când ajungem la spital, ziua începe la fel pentru toţi. Indiferent de cine eşti, treci prin triajul epidemiologic, ne dezinfectam, ni se ia temperatura, apoi mergem să ne echipăm şi ne apucăm de treaba. Dacă sunt vizite urgente de făcut în secţie, le facem. Urmează apoi raportul de gardă pe care îl ţinem sub formă de conferinţă online, ca să nu stăm mulţi într-un loc. Discutăm cazurile din spital, luăm decizii împreună, apoi fiecare îşi vede de treaba lui. Mă mai văd cu colegii mei pe parcursul zilei pe holurile spitatului şi pentru că nu le mai văd feţele, simt nevoia să îi opresc şi să îi întreb dacă sunt ok. Măştile astea ascund foarte bine şi frica şi oboseala.
Ce va spun pacientele dvs, sunt afectate de Covid-19?
Este una din cele mai grele perioade pe care omenirea le-a trăit în ultima sută de ani. Atât din perspectiva medicală, dar mai ales a necunoscutului. Să fii însărcinată şi să aduci pe lume un copil în vremea pandemiei de coronavirus este o provocare maximă. Şi un act de curaj din partea lor, pe care ele o să îl înţeleagă mai târziu.
Am paciente care îmi spun că nu şi-au imaginat că vor fi singure la naşterea copilului lor, fără soţ, fără familie, că vor trimite doar o poză pe Whatsapp bunicilor şi că acum trebuie să îşi adune toate puterile să treacă prin asta. Alte paciente se tem să nu se întâmple ceva cu ele sau cu copiii lor din cauza virusului, mai ales dacă mai au şi o sarcină la risc. O pacientă mi-a spus, de exemplu, că ea simte că acest virus i-a “furat” momentul ei de fericire.
Ce va sperie pe dvs. cel mai mult în această perioadă?
Puţine lucruri mă sperie cu adevărat. Eu am trăit vreme de război şi cred că dacă Dumnezeu mi-a dat să supravieţuiesc, atunci este cu un scop: ca să fac ceva bun acum. Şi mai cred că dacă eşti medic şi faci un sacrificiu că să salvezi pe cineva, înseamnă că ai făcut ce trebuie. Nu mă gândesc cu teamă, ci mă gândesc cu responsabilitate. Pentru paciente şi pentru copii, pentru toţi colegii mei şi pentru familia mea. Toate deciziile pe care le iau sunt cu gândul la ei.
Credeţi că România este pregătită să facă faţă noului coronavirus?
Sincer, nu ştiu dacă multe ţări sunt pregătite pentru ce se întâmplă acum. O să vedem la final. Ce cred însă este că din toată treaba asta o să ieşim diferiţi. Sper să fim mai oameni.