Fie că îl folosim la salate ori la prăjirea alimentelor, uleiul este un ingredient indispensabil în bucătărie. Pentru prăjit, trebuie să ţinem cont de rezistenţa uleiului la încălzire. Dacă aceasta este scăzută, uleiul poate deveni nociv.

Iată, aşadar, care sunt cele mai sănătioase uleiuri pentru prăjit!

Ulei de arahide

Este bogat în grăsimi bune (mononesaturate şi polinesaturate) şi are un termen de valabilitate mai lung decât alte uleiuri pentru gătit. Uleiul de arahide are un punct de încălzire mai ridicat şi nu absoarbe sau transferă aroma alimentelor.

Ulei de floarea-soarelui

Pentru prăjire, îţi recomandăm să alegi un ulei de floarea-soarelui bogat în acid oleic, aceste sortimente având un conţinut ridicat de grăsimi bune mononesaturate şi nu grăsimi trans nocive.

Totodată, uleiul de floarea-soarelui are o aromă uşoară, conţine vitamina E şi rezistă la temperaturi mari.

Ulei de soia

Acest ulei presat la rece din boabele de soia are un punct de ardere extrem de ridicat, având o aromă uşoară şi o textură netedă. El conţine o combinaţie unică de grăsimi şi acizi esenţiali - lectină, Omega 3, Omega 6 şi acid linoleic.

Ulei de canola

Rapiţa este o plantă care face parte din familia varzei şi a mustarului, uleiul de rapiţă fiind cunoscut şi sub denumirea de ulei de canola. Trebuie menţionat însă că uleiul de canola este un derivat al uleiului de rapiţă.

Astfel, uleiul de canola este compus 100% din grăsimi (7% săturate, 63% mononesaturate, 28% polinesaturate), având 884 de calorii la 100 g. Acesta nu conţine carbohidraţi, proteine, fibre sau zaharuri, ci doar vitaminele K şi E. Are o aromă neutră, fiind foarte potrivit pentru gătit.