Indiferent dacă are 3 luni sau 4 ani, copilul se poate îneca uşor cu mâncare. Chiar şi atunci când este alăptat, micuţul poate inhala mai mult aer sau o cantitate mai mare de lapte şi automat se îneacă.

Copiii mici prezintă un risc ridicat de înecare sau asfixiere cu alimente. Astfel, atunci când dinţişorii încep să crească, micuţul parcurge o perioadă de diversificare şi are tendinţa de a înghiţi alimentele.
Toate alimentele prezintă un risc de sufocare pentru cel mic, dar cu adevărat periculoase sunt alimentele tari şi întregi.
Înecarea produce o senzaţie inconfortabilă copilului, dar acesta poate respira, plânge şi scoate diferite sunete. În astfel de situaţii, trebuie să fii stăpână pe tine, să nu te panichezi şi să te concentrezi asupra problemei celui mic.
Înecarea şi asfixierea sunt două lucruri diferite
Se spune că înecarea este un proces normal la copii în perioada diversificări. Apare, de obicei, fie când copilul are prea multă mâncare în gură, fie când nu mestecă suficient de bine alimentele.
Dacă copilul scoate sunete înseamnă că nu îi sunt blocate căile aeriene, poate respira, ceea ce înseamnă că nu s-a înecat.
De cele mai dese ori, sufocarea induce panică în rândul părinţilor. Apare când un aliment rămâne blocat la nivelul căilor respiratorii. Dacă sunt blocate doar parţial căile respiratorii, organismul încearcă să le elibereze prin tuse. O blocare completă reprezintă o urgenţă medicală.
Încurajează-l să mestece
Atunci când copilul se îneacă, nu încerca să-i scoţi alimentele din gură, deoarece ai putea să împingi obiectul spre căile respiratorii. Încurajează-l să mestece, să tuşească sau să scuipe alimentele. După ce micuţul înghite sau scuipă surplusul, îi poţi da apă sau lapte.
Află AICI cum lupţi cu dependenţa de dulce la copii!
Dacă cel mic respiră, nu încerca să-l loveşti pe spate sau să faci compresii ale pieptului deoarece este posibil să agravaţi situaţia prin împingerea alimentului mai mult într-o poziţie periculoasă.
De asemenea, dacă copilul nu poate respira, nu poate vorbi şi nu tuşeşte sau, mai grav, se învineţeşte la faţă, sună la ambulanţă.
Atenţie!
Copilul se poate sufoca în urma unei reacţii alergice la un aliment consumat.