Când este nevoie de protezarea şoldului

1 2 jpg jpeg

Şoldul este o articulaţie care susţine cea mai mare parte a greutăţii corpului şi este esenţial pentru menţinerea echilibrului. Este format dintr-o cavitate concavă la nivelul bazinului şi din femur, partea superioară a osului coapsei. Suprafaţa osoasă a articulaţiei şoldului este acoperită de cartilajul articular, o peliculă care protejează oasele si permite mişcarea.

O membrană subţire înconjoară articulaţia şoldului. Într-un şold sănătos, această membrană secretă o anumită cantitate de fluid, care lubrifiază cartilajul şi elimină frecarea în timpul mişcării şoldului. Protezarea şoldului, numită şi artroplastie, implică îndepărtarea capului femural şi înlocuirea acestuia cu o bilă metalică sau ceramică. Astfel, pacientul capătă o nouă articulaţie de şold, care îi permite o mobilitate şi o libertate de mişcare mai mare. Când se recomandă Cel mai frecvent, chirurgul ortoped recomandă artroplastia totală de şold pacienţilor care suferă de coxartroză, o boală degenerativă a articulaţiei şoldului. Această afecţiune, cu care se confruntă multe persoane vârstnice, provoacă dureri mari şi o rigiditate a şoldului, care limitează capacitatea de mişcare a persoanei afectate. Când mersul pe jos sau aplecarea devin o problemă, se poate pune problema protezării şoldului. O altă situaţie care poate necesita protezarea este fractura de col femural, deseori ca urmare a osteoporozei. Cum decurge intervenţia Operaţia chirurgicală durează câteva ore. Chirurgul îndepărtează cartilajul şi partea deteriorate din os şi fixează apoi implanturile, într-o poziţie care să asigure realinierea şi funcţionarea corectă a şoldului. După operaţie, este necesară o spitalizare de câteva zile. În această perioadă, se simte o oarecare durere la nivelul şoldului, care va fi ameliorată cu ajutorul medicamentelor. Cât durează recuperarea Primele săptămâni după operaţie sunt esenţiale pentru succesul intervenţiei şi este foarte important ca pacientul să respecte cu stricteţe indicaţiile medicului. În general, perioada de recuperare durează între 3 şi 6 săptămâni, după care pacientul îşi poate relua activitatea cotidiană normală. În timpul perioadei de recuperare, pacientul trebuie să evite căderile sau luxaţia şi se recomandă utilizarea unui baston, a unei cârje sau a unui cadru. Apariţia unor complicaţii ca urmare a artroplastiei totale de şold este puţin probabilă – se întâmplă la mai puţin de 2% din pacienţi. Dar specialiştii spun că bolile cronice pot creşte riscul apariţiei unor complicaţii. Deşi sunt rare, ele pot prelungi sau limita recuperarea după artroplastie. Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dacă medicaţia potrivită, modificarea activităţilor şi utilizarea unor mijloace de sprijin (cârje/baston/cadru de mers) nu ajută la ameliorarea simptomelor, este timpul să luaţi în considerare o intervenţie chirurgicală de protezare a şoldului.

Chirurgul ortoped vă va face o evaluare completă, care constă în istoricul medical, examenul clinic şi radiografii. Ocazional, imagistica avansată, precum CT-ul, poate fi necesară pentru a vedea mai în detaliu starea în care se află oasele şoldului. Medicul ortoped vă va prezenta rezultatele evaluării şi vă va explica dacă artroplastia totală de şold este cea mai bună metodă pentru îndepărtarea durerii şi îmbunătăţirea mobilităţii şoldului dvs.

Vor fi luate de asemenea în considerare şi alte opţiuni de tratament – inclusiv medicaţia, fizioterapia, sau alte tipuri de intervenţii chirurgicale. În plus, chirurgul ortoped vă va explica riscurile şi complicaţiile potenţiale ale unei astfel de intervenţii, atât cele legate de intervenţia în sine, cât şi cele ce pot apărea în timp, după artroplastia totală de şold. Puneţi întrebări ori de câte ori nu înţelegeţi ceva. Cu cât ştiţi mai multe, cu atât veţi putea gestiona mai uşor schimbările pe care artroplastia totală de şold le va aduce în viaţa dumneavoastră.