Ce se întâmplă în corp când iubim? Efectele incredibile ale dragostei
Iubirea ne face să ne simţim mai mereu cu capul în nori, ne face să trecem printr-un carusel emoţional, oscilând între diferite stări mai mult sau mai puţin plăcute...Adesea, ne simţim stângaci în faţa persoanei iubite, ne transpiră palmele şi pulsul creşte. Sigur aceste simptome îţi sunt cunoscute, le-ai experimentat şi tu, cel mai probabil. Dar, ştiai că toate astea sunt rezultatul unei ,,chimii a iubirii”?
Atunci când ne îndrăgostim, în organism se secretă diferite substanţe, precum dopamina, adrenalina şi oxitocina, numită şi ,,hormonul dragostei”. Oxitocina este secretată de glanda hipofiză, glandă ce se află la nivelul creierului sub hipotalamus. Hormonul dragostei are roluri variate în organism, de la menţinerea relaţiilor intime dintre parteneri până la păstrarea sănătăţii optime a sistemului cardiovascular. Oxitocina contribuie la apariţia ataşamentului dintre parteneri. Secreţia acestui hormon este stimulată de îmbrăţisări, vorbe dulci şi, chiar, de câteva schimburi de priviri tandre.
Un alt hormon important pentru sănătate este serotonina, numită şi ,,hormonul fericirii”. Acest hormon se produce la nivelul creierului şi al intestinului. La nivel celebral, are rol de neurotransmiţător, fiind o substanţă chimică ce permite celorlalte celule să comunice între ele. De asemenea, ,,hormonul fericirii” are un rol esenţial în păstrarea unei stări emoţionale bune, în menţinerea unui somn de calitate şi ajută la vindecarea rănilor. Serotonina creşte semnificativ atunci când te aflii lângă persoana de care eşti îndrăgostită, explicându-se astfel stările de bucurie şi uşoară euforie prin care treci. Dar, atunci când cel de care îţi place nu se află în preajma ta, serotonina poate scădea şi pot interveni acele stări neplăcute de tristeţe. Nivelul scăzut de serotonină este prezent şi în cazul persoanelor care suferă de tulburări obsesiv-compulsive. În primele faze ale iubirii, atunci când ne îndrăgostim, simţim nevoia de a petrece mai mult timp în preajma persoanei de care ne place, vrem să-i acordăm mai multă atenţie, iar atunci când aceasta pleacă, ne putem simţii uşor deprimaţi. Partea bună este că nivelul serotoninei creşte din nou atunci când revedem persoana iubită.
Alte substanţe ce determină schimbări importante în organism sunt endofirinele, responsabile pentru crearea apropierii dintre parteneri şi stimularea sentimentului de protecţie şi adrenalina, unul dintre hormonii stresului. Adrenalina este responsabilă, totodată, şi pentru sentimentul că poţi face orice şi eşti de neoprit, atunci când eşti lângă cel pe care îl iubeşti. Adrenalina se produce la nivelul glandelor suprarenale, situate în partea superioară a rinichilor. Atunci când suntem îndrăgostiţi, adrenalina stimulează plexul solar(partea superioară a stomacului), fapt ce conduce la apariţia celebrilor ,,fluturi în stomac”.
Ce schimbări se produc în creier la primele întâlniri?
Prima întâlnire cu persoana pe care o placi poate reprezenta un adevărat factor de stres, nu-i aşa? Te gândeşti cum să faci o impresie cât mai bună, cum ar trebui să te arânjezi şi ce ţinute ar trebui să alegi...Acest lucru este cauzat de faptul că hormonul de stres, cortizolul, creşte semnificativ, înaintea şi în timpul primelor întâlniri. Cortizolul poate conduce la apariţia tensiunii psihice, cât şi la numeroase reacţii fiziologice, precum agitaţie, transpiraţia palmelor şi bătăi neregulate ale inimii. Creşterea cortizolului poate determina, de asemenea, şi scăderea serotoninei, fapt ce amplifică stresul şi agitaţia. Totuşi, este important să fim noi înşine la prima întâlnire şi să încercăm să ne relaxăm. La urma urmei, primele întâlniri reprezintă un prilej minunat pentru a purta discuţii interesante cu persoana pe care o placem şi totodată, un prilej de cunoaştere reciprocă.
De ce ne îndrăgostim?
Dragostea duce la numeroase schimbări în organism, unele mai plăcute, alte mai puţin plăcute. Uneori experimentăm adevărate stări de euforie atunci când iubim, iar alteori plângem şi suferim zile întregi sau chiar mai mult după persoana iubită...Aşa că, de ce ne îndrăgostim, mai exact? Pe de-o parte, dacă ar fi să ne concentrăm asupra perspectivei evoluţioniste, iubirea dintre parteneri are un rol important în reproducere şi perpetuarea speciei umane. Dar, din punct de vedere psihologic, oamenii se îndrăgostesc pentru a nu rămâne singuri, pentru a crea legături sentimentale de durată cu partenerii lor. Oamenii sunt fiinţe sociale, care au nevoie să fie alături de persoane cu care pot împărtăşi anumite valori şi scopuri comune. Totuşi, se întâmplă de foarte multe ori să ne îndrăgostim de persoane care, aparent, par total diferite de noi. Acest lucru se datorează faptului că, adesea, persoanele se îndrăgostesc de trăsăturile diferite ale partenerilor, pentru că doresc, în mod instinctiv, să fie completaţi emoţional şi fizic de către aceştia. Complementaritatea partenerilor este unul dintre elementele esenţiale ale unei relaţii de durată. Femeile şi bărbaţii sunt, prin natura lor, fiinţe complementare, care au nevoie să se completeze reciproc pentru a fi în armonie şi pentru a avea o relaţie de lungă durată.
Citeşte şi: Cum reacţionează organismul când eşti îndrăgostit
Ştiai că...
...în cazul persoanelor care declară că sunt ,,îndrăgostite nebuneşte” a fost găsită o cantitate crescută de dopamină?
...când suntem iubiţi şi iubim, creşte senimentul de siguranţă?
...există trei faze ale iubirii: dorinţa fizică, atracţia şi ataşamentul?
de Anca-Teodora Popa