Poţi folosi o cupă menstruală fără riscuri? Iată ce să ştii despre înlocuitoarele absorbantelor!

9 martie 2022   Stil de viață

O alternativă la absorbante sau tampoanele intime sunt cupele menstruale. Pot exista temeri legate de folosirea şi întreţinerea lor, iar pentru a afla mai multe despre ele, dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne-a răspuns la câteva întrebări esenţiale despre acest obiect.

1. Ce sunt cupele menstruale?

Cupele menstruale sunt dispozitive folosite pentru a stoca menstruaţia şi pentru a înlocui în felul acesta absorbantele şi tampoanele. Sunt fabricate din silicon şi au formă unui cpolot.

2. Cum se folosesc?

Materialele din care sunt create sunt moi şi se mulează pe pereţii vaginului, aşa că nu ar trebui să fie greu de introdus. Primul şi cel mai important pas este de a găşi mărimea potrivită pentru că utilizarea să nu fie inconfortabilă, iar cupa să fie uşor de introdus în vagin conform instrucţiunilor. Ajută să fiţi relaxate pentru o introducere uşoară şi fără să va lezaţi.

3. Ce avantaje şi ce dezavantaje au?

Stochează menstruaţia pentru o perioada destul de lungă de timp, în funcţie de fluxul menstrual ea poate fi folosită până la 12 ore. Cupa este reutilizabilă, o cupa menstruală bine întreţinută poate fi folosită între 5 şi 10 ani. Sunt igienice, nu distrug flora bacteriană şi nici nu influenţează ph-ul natural. Dezavantajele pot constă în faptul că unele femei le găsesc greu de folosit şi uneori, mărimea potrivită este greu de identificat.

4. Cui îi sunt contraindicate?

Sunt contraindicate celor care au avut infecţii vaginale recurente şi celor care suferă de prolaps uterin. Pentru acestea, dezavantajele sunt mai numeroase ca beneficiile.

5. Cum se îngrijesc?

Este importantă sterilizarea lor, pentru a putea fi folosite o perioada mai îndelungată de timp.

Cupele pot fi fierte pentru 5 minute sau spălate cu apă şi un săpun cu ph neutru. În acest caz, este bine să va asiguraţi că este bine clătită, pentru a nu rămâne nici un fel de urme de săpun pe ea.

Citeşte şi: Pot să apară probleme menstruale după vaccinarea anti-COVID-19?  

Mai multe