Ce efecte are alcoolul asupra siluetei

12 octombrie 2022   Nutriție

Consumul excesiv de alcool este asociat cu diverse probleme de sănătate precum  boala hepatică, pierderi de memorie și inclusiv cancer. Pe lângă toate acestea, alcoolul este dăunător pentru siluetă, încetinind procesul de slăbire și favorizând acumularea de kilograme nedorite.

Foto: Shutterstock

Alcoolul este toxic pentru celulele corpului, mai ales când se depășește limita de consum. Cine vrea să scape de kilogramele în plus sau să își mențină greutatea în limite normale trebuie să evite să consume alcool. Asta pentru că băuturile alcoolice favorizează apariția grăsimii prin aceste moduri: opresc arderea grăsimilor, au un conținut ridicat de calorii „goale‟, adică fără valoare nutritivă, inhibă digestia, provoacă poftă de mâncare și, în cele din urmă, pot favoriza alegerea de alimente calorice și dăunătoare.

Poate perturba somnul

Somnul este esențial în menținerea sănătății fizice și psihice. Lipsa somnului duce la modificări ale metabolismului, cum ar fi: creșterea rezistenței la insulină, perturbări ale activității sistemului nervos, creșterea senzației de foame și scăderea sațietății. Astfel, dacă nu te odihnești corespunzător, poți fi tentat să consumi mai multă mâncare, lucru care îți afectează silueta. Băuturile care conțin alcool sunt dăunătoare pentru odihnă, indiferent de sex sau de vârstă. Alcoolul perturbă somnul și provoacă insomnii, mai ales dacă este consumat cu câteva ore înainte de orele de odihnă.

Alcoolul, sursă de calorii

Băuturile alcoolice conțin calorii, de aceea este bine să le eviți dacă vrei să slăbești. Este vorba despre calorii goale, adică fără valoare nutritivă. De exemplu, o bere de 330 ml are 153 de calorii, 40 ml de lichior au 165 de calorii, 150 ml de vin roșu au 150 calorii, iar 150 ml de vin alb au 121 de calorii.  Cu cât băuturile au o concentrație mai mare de alcool, cu atât ele conțin mai multe calorii. În plus, unele băuturi alcoolice conțin și zahăr și grăsimi, ceea ce favorizează apariția kilogramelor în plus.

Vezi şi: Iată de ce slăbeşti mai greu după 40 de ani! Plus soluţii

Încetinește metabolismul

Caloriile suplimentare pe care băuturile alcoolice le conțin ajung să fie stocate sub formă de grăsime în corp. Organismul tinde să acumuleze grăsimea, mai ales, în jurul zonei abdomenului, așa numita „burtă de bere‟, care apare mai ales la bărbați și „aripioare‟, în cazul femeilor. În plus, alcoolul încetinește metabolizarea carbohidraților, proteinelor și grăsimilor, atât la femei, cât și la bărbați, ceea ce frânează procesul de slăbire și duce la creșterea în greutate.

Creşte pofta de mâncare

Alcoolul acționează asupra unei zone din creier care controlează pofta de mâncare și poate provoca senzație de foame, mai ales la câteva ore și în a doua zi după consum. Un studiu a arătat că alcoolul poate stimula anumite celule nervoase din hipotalamus. Aceste semne intense de foame te pot determina să faci alegeri alimentare greșite, cum ar fi produsele bogate și în carbohidrați, precum pizza, burgeri, paste sau pâine. În plus, consumul de alcool scade și nivelul de zahăr din sânge, de unde și pofta de dulciuri de după consum.  

INFO

• Consumul de alcool favorizează scăderea nivelului de testosteron, un hormon cu rol important în arderea grăsimilor, în special în rândul bărbaților în vârstă.

• Băuturile alcoolice pot inhiba funcția digestivă adecvată. Alcoolul acționează ca factor de stres asupra stomacului și asupra intestinelor, ceea ce afectează absorbția nutrimentelor din alimente.

Mai multe