Medic: Ce legătură există între sindromul de tunel carpian și calculator?

28 ianuarie 2023   Stil de viață

Sindromul de tunel carpian este o problemă de sănătate a mâinii care îți poate afecta activitățile de zi cu zi și calitatea vieții, dacă nu este tratată corespunzător.

Sindromul de tunel carpian este asociat frecvent cu un risc occupational, mai exact, acest sindrom este des întâlnit în rândul persoanelor care au profesii în care își folosesc excesiv mâinile în poziții nefirești pentru anatomia corpului, inclusive cele care lucrează, zi de zi, cu tastatura și mouse-ul, scrie medicul chirurg Daniel Vîlcioiu pe blogul său.  

Ce este sindromul de tunel carpian și de ce apare

Potrivit medicului Daniel Vîlcioiu, sindromul de tunel carpian este cea mai frecventă neuropatie compresivă, cunoscută drept neuropatia nervului median la încheietura mâinii.

Foto: Shutterstock

Sindromul de tunel carpian se produce atunci când tendoanele de la nivelul încheieturii mâinii cresc în volum și exercită o presiune sporită asupra nervului median, care străbate antebrațul și mâna prin creșterea presiunii din acest tunel.

  • Cu toții știm că nu este sănătos să petrecem foarte mult timp în fața ecranelor, a calculatoarelor, însă și utilizarea tastaturii și a mouse-ului, poate să fie riscantă pentru sănătate, chiar dacă nu afectează ochii, ci mâna.
  • Utilizarea acestor dispozitive și accesorii de computer crește riscul de apariție a sindromului de tunel carpian.

Pe lângă activitățile și profesiile care pot duce la apariția sindromului de tunel carpian, precum utilizarea computerului, a tastaturii și mouse-ului, mai există și alți factori care cresc riscul de apariție a afecțiunii:

  • vârsta – sindromul de tunel carpian este mai frecvent la persoanele cu vârstă înaintată;
  • sexul – femeile suferă mai des de această problemă, din observațiile specialiștilor;
  • ereditatea – unii oameni au, în mod natural, un tunel carpian mai îngust, la încheietura mâinii;
  • anumite probleme de sănătate – persoanele cu diabet, artrită reumatoidă sau cele care au un dezechilibru tiroidian, prezintă un risc sporit de sindrom de tunel carpian.

Simptomele sindromului de tunel carpian

Durere la nivelul degetelor, al mâinii sau al brațului, amorțeală, slăbiciune și senzația de înțepături, dureri nocturne: cam așa descriu pacienții, pe scurt, simptomele sindromului de tunel carpian.

  • Dacă activitatea ta zilnică implică utilizarea constantă a tastaturii și mouse-ului, îți recomandăm să fii foarte atent la semnele pe care ți le dă prezența sindromului de tunel carpian.
  • Apar furnicături, senzații similare șocului electric la degetul mare, arătător și mijlociu, simptome care progresează treptat, până când devin permanente.
  • În momentul agravării bolii, poate să apară și slăbiciune musculară și o dificultate în mișcarea mâinii.

Pe lângă cele menționate anterior, te-ai mai putea confrunta cu:

  • dureri în palmă sau în alte regiuni ale mâinii;
  • dureri resimțite în alt loc al membrului superior, cot, umăr etc;
  • dureri precordiale, asemănătoare celor specifice afecțiunilor cardiovasculare (în cazuri rare);
  • simptomele pot fi diferite de la o mână la alta, dacă suferi de tunel carpian bilateral.

Simptomele apar, de cele mai multe ori, atunci când încheietura mâinii este îndoită, când dormi, când conduci, când folosești tastatura. Asta se datorează faptului că flexarea încheieturii mâinii face o presiune și mai mare pe nerv, crescând simptomele compresiei, scrie medicul chirurg Daniel Vîlcioiu.

Vezi și Factorii de risc pentru cancerul de colon

Mai multe