Gută: ce este bine să mănânci şi ce să eviţi

5 octombrie 2021   Stil de viață

În afară de tratamentul medicamentos, în gută este foarte importantă respectarea unui regim alimentar. Dieta potrivită ajută foarte mult la un control adecvat al bolii.

Cunoscută şi ca „boala oamenilor bogaţi” sau ca „boala regilor”, din cauză că este asociată cu consumul unor alimente săţioase, precum carnea, guta este o afecţiune metabolică ce apare din cauza excesului de acid uric în sânge şi care se manifestă prin dureri articulare intense. Boala poate fi moştenită sau dobândită, mai ales din cauza unei alimentaţii abundente, în care predomină mezelurile şi alte derivate din carne. De aceea, dieta este importantă nu numai pentru cei deja afectaţi de gută, ci şi pentru prevenirea acestei afecţiuni. Alimentaţia în gută urmăreşte, în principal, eliminarea alimentelor care cresc valorile acidului uric şi favorizarea celor care cresc diureza.

Este nevoie de aport de lichide

Bolnavul de gută ar trebui să aibă un aport de lichide de 2,5 l pe zi, pentru creşterea diurezei (cantitatea de urină la 24 de ore). Sunt de preferat apa plată, ceaiurile, sucurile de fructe şi de legume, toate aceste lichide ajutând la eliminarea acidului uric. Atenţie! Nu consuma alcool, din cauză că acesta creşte producţia de acid uric, scăzând cantitatea eliminată.

Mai puţină carne

Pacienţilor cu gută li se recomandă un consum redus de carne: 100 g de trei ori pe săptămână. Este de preferat carnea slabă (pasăre, peşte vacă), preparată prin fierbere. Sunt interzise organele (rinichi, ficat, creier), mezelurile şi pateurile de carne. Trebuie să se evite şi alimentele care conţin purine, substanţe care contribuie la formarea acidului uric: fructele de mare, sparanghelul, sardinele, carnea de mie, alunele şi tocăturile. Dieta celor cu gută nu ar trebui să includă nici concentrate industriale de tomate, dulciuri concentrate şi condimente prea picante.

Sunt indicate lactatele, fructele şi legumele

În gută sunt permise lactatele (iaurt, brânzeturi degresate şi nesărate, lapte bătut sau dulce), cartofi, zarzavaturi, supe-creme de legume, porumb, orez şi cât mai multe fructe şi legume proaspete. Nu ar trebui să fie consumate mai mult de trei ouă pe săptămână, iar cantitatea zilnică de sare nu trebuie să depăşească 2 grame.

Este necesară de scăderea în greutate

Persoanelor supraponderale sau obeze şi diagnosticate cu gută li se recomandă scăderea în greutate. Aceasta trebuie să se efectueze treptat, prin adoptarea unui regim sărac în calorii (aportul caloric trebuie să se limiteze la 1.600 kcal pe zi), în proteine şi în lipide. Sub nicio formă, nu trebuie ţinută o cură drastică de slăbire, deoarece aceasta favorizează creşterea nivelului de acid uric.

Citeste si: Alimente indicate pentru sănătatea ficatului

INFO

Guta nu se vindecă, dar poate fi ţinută sub control cu ajutorul alimentaţiei şi tratamentului medicamentos.

Bolnavii de gută trebuie să consume cel mult 2 g de sare pe zi

Mai multe