Dieta keto: grăsimi, da, carbohidraţi, nu

13 decembrie 2021   Stil de viață

Dieta keto sau ketogenică se bazează pe un număr redus de carbohidraţi şi pe multe grăsimi, care ajută la arderea mai eficientă a grăsimilor din organism, arată studiile.

Dieta keto, recomandată şi de mulţi medici, contribuie la pierderea în greutate fără înfometare şi se pare că ajută şi la reversibilitatea diabetului de tip 2. Prin dieta keto, ficatul produce din grăsimi mici molecule care funcţionează pe post de combustibil, numite cetone. Creierul consumă multă energie zilnic, dar nu poate funcţiona pe bază de grăsimi, ci doar pe bază de glucoză sau cetone. Practic, respectând acest stil alimentar, corpul îşi schimbă sursa de combustibil şi arde grăsimi 24 de ore pe zi. O persoană care ţine dieta keto slăbeşte, nu are senzaţia permanentă de foame asociată cu multe alte diete şi se poate concentra cu uşurinţă pe activităţile pe care le are de îndeplinit.

Cine NU trebuie să ţină dieta keto?

Persoanele care sunt în tratament cu insulină, cele care suferă de hipertensiune arterială, precum şi femeile care alăptează trebuie să discute neapărat cu medicul dacă intenţionează să ţină dieta ketogenică. De asemenea, persoanele care suferă de constipaţie cronică pot avea probleme şi mai mari în timpul acestei diete, deoarece constipaţia este un efect advers al dietei keto. Medicii spun că, pentru a trece mai uşor peste acest neajuns, e bine ca persoana aflată la dietă să bea mai multă apă decât de obicei. În plus, persoanele care au părul rar şi subţire ar trebui să se gândească de două ori dacă să ţină această dietă sau nu, deoarece dieta keto poate determina căderea părului în cantităţi mai mari decât cele obişnuite.

Alimentele şi băuturile recomandate pentru dieta keto

  • Carne fiartă, friptă, la cuptor sau în supă (NU în cantităţi exagerate, ci maxim 100-150 g pe zi) şi NU carne procesată (cârnaţi, chiftele, mezeluri)
  • Peşte crud, fiert, fript, în special peşte gras pescuit din ocean
  • Ouă sub orice formă (fierte, poşate, prăjite, omlete). Medicii recomandă să nu se consume mai mult de 6 ouă pe săptămână.
  • Grăsimi vegetale (ulei de măsline, de cocos) şi animale (unt)
  • Legume care cresc la suprafaţa pământului, folosite proaspete pentru salate şi pentru gătit sau congelate pentru gătit (conopidă, varză, kale, broccoli, avocado, dovlecel, spanac, salată verde, sparanghel, fasole verde, varză de Bruxelles, vinete, roşii, măsline, ardei gras, castravete)
  • Lactate grase (brânză, unt, iaurt, smântână). Evită să bei lapte, poţi adăuga doar puţin în cafeaua de dimineaţa.
  • Nuci pecan,  braziliene sau de Macadamia, maxim un pumn pe zi. Evită caju-ul şi fisticul, deoarece acestea au şi mulţi carbohidraţi.
  • Căpşuni, zmeură, mure şi lămâi. Restul fructelor sunt bogate sau foarte bogate în carbohidraţi.
  • Apă simplă sau cu gheaţă, cu felii de lămâie, cu felii de castraveţi, cel puţin 2 litri pe zi
  • Cafea FĂRĂ ZAHĂR şi alte adaosuri, doar cea de dimineaţă poate avea puţin lapte sau ulei de cocos
  • Ceai natural FĂRĂ ZAHĂR - verde, negru, de mentă, de plante medicinale etc.

Pe dietdoctor.com găseşti un plan de alimentaţie pe 14 zile pe care îl poţi încerca dacă te-ai hotărât să ţii dieta keto.

Citeşte mai multe despre dieta keto:

Cum slăbeşti cu dieta ketogenică

Dieta ketogenică - mănâncă şi slăbeşte rapid

Mai multe