De ce unii oameni nu se îngrașă, indiferent cât mănâncă?
Te-ai întrebat vreodată cum reușesc unii oameni să rămână slabi în ciuda faptului că mănâncă ce le place, în timp ce alții se îngrașă din orice?
Secretul corpului lor impecabil nu este neapărat un regim drastic și un stil de viață ordonat, scrie publicația Unbeliveble Facts.
Un studiu, realizat de o echipă de cercetători de la Cambridge, a dezvăluit că unii oameni au o codificare genetică unică care îi ajută să-și mențină aceeași greutate corporală pe tot parcursul vieții. Deși cercetările anterioare s-au concentrat asupra influenței genetice în privința obezității, acest studiu recent s-a concentrat pe cee ace înseamnă să fii slab.
Studiul, publicat în revista PLOS Genetics, este cel mai mare din această categorie, de până în prezent. Echipa a comparat ADN-ul a aproximativ 14.000 de persoane și le-a separat în diferite grupuri pe categorii de greutate pentru a afla cum ar putea genele să influențeze numărul de kilograme al unei persoane.
Sadaf Farooqi, profesor la Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science de la Universitatea din Cambridge, a condus studiul care a fost susținut de o foinanțare a Consiliului European de Cercetare. Scopul „Studiului asupra persoanelor slabe și ofarte slabe” a fost de a afla cum și de ce unii oameni rămân slabi fără probleme, comparative cu alții.
Studiile anterioare au arătat că genele defecte sunt responsabile pentru obezitatea severă, care apare adesea de la o vârstă fragedă. Acest studiu special, totuși, a sugerat că o combinație de gene „ale slăbirii” sau, mai degrabă, absența „genelor legate de obezitate” poate ajuta o persoană să rămână slabă.
ADN-ul uman este alcătuit dintr-o secvență de molecule numite „perechi de baze”. Genele noastre dictează modul în care corpul nostru funcționează, iar variațiile la nivelul ” perechilor de baze” pot avea o influență subtilă sau dramatică asupra caracteristicilor precum culoarea ochilor, culoarea părului și, desigur, a greutății.
Echipa de cercetători a găsit mai multe variante genetice pe care cercetătorii le identificaseră deja și le asociaseră cu obezitatea. Cu toate acestea, studiul recent a descoperit noi regiuni genetice care ar putea fi responsabile pentru sileueta sănătoasă.
Pentru a afla cum afectează genele greutatea cuiva, cercetătorii au luat în considerare toate variantele genetice și au propus un scor de risc genetic.
După cum bănuiau, persoanele obeze au un scor de risc genetic mai mare, ceea ce arată că pot deveni supraponderali riscul lor fiind mai mare decât la persoanele cu greutate normală. Persoanele slabe, pe de altă parte, au un scor de risc genetic semnificativ mai scăzut. De asemenea, le lipsesc variantele genetice despre care se știe că sunt responsabile pentru cauzarea obezității. Studiul a arătat astfel că oamenii care au fost întotdeauna slabi în ciuda dietei și a stilului de viață au o stucutură genetică unică. Chiar dacă genele pot determina greutatea unei persoane, aceasta nu înseamnă că ar trebui să renunți la o dietă sănătoasă și la practicile unui stil de viață sănătos, deoarece acțiunile personale joacă un rol critic atunci când vine vorba de gestionarea greutății.
Atenție! Lucruri despre care nu știai că îți pot crește tensiunea