De ce e bine să nu te joci pe telefon cu cel puțin o oră înainte de culcare

29 iulie 2024   Stil de viață

Telefonul este, fără doar și poate, cel mai des folosit accesoriu smart. Îl avem mereu lângă noi și, din obișnuință, îl folosim aproape în orice moment din zi. 

Telefonul este, fără doar și poate, cel mai des folosit accesoriu smart. Îl avem mereu lângă noi și, din obișnuință, îl folosim aproape în orice moment din zi. În plus, cei mai mulți dintre noi au obiceiul să petreacă minute bune cu smartphone-ul chiar și înainte de culcare, fie pentru a verifica rețelele sociale, a citi știri sau, de ce nu, a încerca un joc nou. Cu toate acestea, există mai multe motive pentru care ar fi bine să eviți aceste activități, cu cel puțin o oră înainte să te așezi în pat. Așadar, cel mai bine este să duci la bun sfârșit toate activitățile preferate cu ceva timp înainte de somn, tocmai pentru o odihnă corectă pe timp de noapte.

Spre exemplu, poți să-ți formezi un obicei prin care te oprești din citit înainte de baia care precede somnul. Sau să lași jocurile înainte de cină, astfel încât să permiți creierului să se relaxeze înainte de perioada de repaus de peste noapte - anumite elemente ce țin de structura jocului, așa cum pot fi anumite scene intense, provocări greu de completat sau promoții care cresc nivelul de adrenalină, pot reprezenta factori stresori pentru sistemul nervos central, ceea ce poate afecta calitatea somnului.

Iată ce alte efecte poate avea folosirea telefonului înainte de odihna propriu-zisă.

Efectele luminii albastre

Ecranele telefoanelor emit lumină albastră, care poate suprima producția de melatonină, hormonul responsabil pentru reglarea ciclului somnului. Reducerea melatoninei poate face mai dificilă adormirea și poate afecta calitatea somnului, ducând la treziri frecvente și la un somn mai puțin odihnitor.

Stimularea mentală

Cum spuneam, jocurile video, în special cele competitive sau captivante, pot stimula creierul, menținându-l activ și alert. Această stimulare mentală poate îngreuna procesul de relaxare necesar pentru a adormi, prelungind timpul de adormire și afectând calitatea somnului.

Anxietate și stres

Activitățile specifice rețelelor sociale, precum și multe dintre jocurile video implică elemente de competiție, obiective de atins sau chiar elemente de noroc și risc care pot crește nivelul de anxietate și stres.

Schimbarea rutinei de somn

Folosirea telefonului înainte de culcare poate interfera cu rutina de somn, făcându-te să întârzii ora de culcare. O rutină de somn inconsistentă poate duce la un ciclu de somn neregulat și la dificultăți de trezire dimineața, afectând performanța și starea de spirit a doua zi.

Disconfort fizic

Utilizarea telefonului în pat poate duce la disconfort fizic, cum ar fi dureri de gât, ochi obosiți sau dureri de spate, din cauza pozițiilor incomode adoptate în timp ce stai cu telefonul în mână. Acest disconfort poate perturba somnul și duce la treziri frecvente în timpul nopții.

Ce să faci dacă vrei să te odihnești corect

În primul rând, pune bazele unei rutine relaxante înainte de culcare care nu implică utilizarea dispozitivelor electronice. Cititul unei cărți, meditația sau muzica liniștitoare pot fi alternative potrivite.

Dacă trebuie să folosești telefonul înainte de culcare, activează modul nocturn sau filtrul de lumină albastră pentru a reduce impactul asupra producției de melatonină. În plus, asigură-te că dormitorul tău este întunecat, liniștit și răcoros pentru a crea un mediu optim pentru odihnă.

Photo: Pexels

Mai multe