Cum să te descurci cu un părinte dificil. Sfaturile psihologului

27 octombrie 2023   Stil de viață

Părinţii dificili ne pot face viaţa amară. Dar, ce înseamnă, de fapt, un părinte dificil şi ce să faci pentru a te înţelege cu el? Alexandra Lupu, psiholog clinician și psiholog în securitatea națională, explică mai multe despre acest subiect şi oferă soluţii. 

Relația cu figurile de atașament nu este mereu una ușoară, mai ales atunci când părinții dau dovadă de o atitudine dificilă. Multe persoane se confruntă cu o astfel de relaționare, tocmai de aceea, în articolul de astăzi ne-am propus să discutăm despre cum arată părintele dificil, dar și despre metodele prin care se poate îmbunătăți relația cu acesta.

Cum se caracterizează părinții dificili?

Părinții dificili sunt cei care, de regulă, au o dorință foarte mare de a avea control asupra copiilor și asupra deciziilor pe care aceștia le iau. Părinții din această categorie încearcă de fiecare dată să influențeze alegerile copilului sau își permit chiar să ia decizii în locul lui, fără să mai țină cont de părerea, nevoia sau dorința acestuia.

Totodată, un părinte dificil este cel care pare de fiecare dată greu de mulțumit, tocmai pentru că are tendința de a critica în mod constant. El evidențiează de cele mai multe ori greșelile sau eșecurile pe care le observă, fără să aprecieze efortul depus sau simpla încercare a copilului.

Copiii nu se simt înțeleși sau ascultați în relația cu părinții dificili, iar totodată, trăirile, gândurile, emoțiile și sentimentele pe care le explică ajung adesea să fie invalidate. Părinții din această categorie întâmpină dificultăți de comunicare și de a-i asculta pe cei din jur.

Cum gestionăm relația cu părinții dificili?

Pentru a gestiona relația cu părinții dificili, este nevoie să încercăm să discutăm deschis și sincer cu aceștia. Deși s-ar putea să nu fim de acord cu părerile și ideile pe care le prezintă în raport cu o anumită situație, nu este exclus să încercăm să le înțelegem perspectiva. De îndată ce încercăm să vedem situația prin ochii lor, putem înțelege care este mesajul din spatele recomandărilor pe care ni le pot oferi. Părinții dificili au probleme de exprimare, iar atunci, felul în care ne transmit că le pasă de noi și de bunăstarea noastră este unul distorsionat.

Totodată, este recomandat să impunem anumite limite și reguli sănătoase în relația cu părinții dificili, mai ales dacă vorbim despre situațiile greu de gestionat. A impune limite și reguli nu se referă la a ne distanța de figurile de atașament, ci mai degrabă este felul în care reușim să ne protejăm energia și starea de dispoziție. Acest lucru se poate realiza într-un mod empatic și respectuos, în așa fel încât părintele să nu se simtă jignit, exclus sau respins. De asemenea, în relația cu părinții dificili este relevant să învățăm să ne autocontrolăm, în așa fel încât să evităm pe cât de mult posibil momentele în care avem reacții impulsive.

În acest fel, prevenim conflictele. Este esențial să încercăm să ne păstrăm calmul și să ne controlăm în situațiile tensionate. Acest lucru ne-ar putea ajuta să gestionăm relația cu părinții dificili. În aceeași ordine de idei, este important să acceptăm că nu putem schimba felul în care părinții se gândesc sau se comportă, oricât ne-am dori acest lucru.

Părinții au propriile păreri, convingeri și credințe în baza cărora acționează și iau decizii, iar tot ce ne rămâne de făcut este să acceptăm că nu îi putem controla. Este recomandat să ne dăm seama că părinții, la rândul lor, au avut parte de situații mai puțin plăcute de viață, care au avut o influență asupra comportamentului și asupra modului de gândire.

Deși experiențele de viață nu sunt o „scuză”, ne putem folosi de această informație pentru a-i înțelege mai bine. În ciuda faptului că gestionarea relației cu părinții dificili poate deveni o adevărată provocare, există anumite soluții la care putem apela în momentele în care simțim că situația ne depășește. Totodată, este important să nu uităm că putem apela la un psiholog sau psihoterapeut de fiecare dată când avem nevoie de suport și ajutor de specialitate. Un specialist ne poate ajuta să identificăm resursele pe care le avem la dispoziție pentru a acționa în situația mai puțin plăcută și ne poate susține în a identifica noi perspective asupra experiențelor pe care le avem alături de părinții dificili.

Autor:

Lupu Alexandra Gabriela

Psiholog clinician

Psiholog în securitatea și apărarea națională

https://www.facebook.com/psihologalexandragabrielalupu

Mai multe