Ce să mănânci ca să trăieşti 100 de ani

29 martie 2022   Stil de viață

Stilul de viaţă sănătos se bazează, în primul rând, pe o alimentaţie echilibrată. Cu toţii vrem să trăim cât mai mult şi să ne menţinem sănătoşi şi plini de viaţă. Unul dintre cei mai cunoscuţi autori, Dan Buettner, ne învaţă ce alimente trebuie să consumăm pentru a trăi mult şi bine.

Fasole

În cartea sa, The Blue Zones Kitchen, Dan Buettener recomandă să consumăm regulat fasole, aceasta fiind bogată în fibre şi proteine vegetale, care sunt asociate cu reducerea riscurilor de boli intestinale. În plus, Dan Buettner a descoperit că persoanele din ţări precum Japonia şi Italia, care consumă fasole destul de des, au o speranţă de viaţă mai mare.

Legume crucifere

Legume precum broccoli, conopidă şi varză conţin minerale, vitamine şi compuşi naturali ce reduc riscul de dezvoltare al cancerului. Astfel, sunt ideale de inclus în alimentaţia zilnică.

Gustări pe bază de nuci

Persoanele din ţări cu speranţa de viaţa ridicată consumă aproximativ doi pumni de nuci drept gustare. Acestea sunt bogate în vitamine din complexul B şi au rol antioxidant. Mai mult decât atât, susţin funcţiile creierului şi cresc imunitatea, fapt ce le transformă în gustări ideale. Poţi opta pentru nuci braziliene, migdale sau fistic.

Bea mai multă apă

Multe probleme de sănătate îşi au originea în consumul insuficient de apă. Majoritatea persoanelor aleg să bea sucuri, cafea şi ceai în exces, evitând apa. Acest lucru poate duce la deshidratare, afecţiuni ale tractului urinar, retenţie de lichide şi, chiar diabet (mai ales pentru că sucurile din comerţ sunt bogate în zahăr şi arome artificiale). Concluzia este simplă: Pentru a avea o sănătate de fier, alege apa în locul băuturilor bogate în zahăr şi arome.

Mai puţină carne

Consumul exagerat de carne poate duce la boli de rinichi şi gută. Din acest motiv, este bine să alegi să consumi carnea cu moderaţie şi nu la fiecare masă. Se recomandă, de asemenea, să consumi carnea alături de o garnitură de legume, în loc de cartofi prăjiţi.

Citeşte şi: Combinaţii alimentare de evitat. Greşeli pe care le facem des

Nu în ultimul rând: mănâncă în tihnă, alături de cei dragi

La fel de importantă ca alimentaţia corectă este şi atmosfera de la masă. Arată recunoştinţă faţă de preparatele servite şi evită să mănânci singur. Bucură-te de atmosfera de la masă alături de familie, prietenii apropiaţi sau de persoana iubită. Acest obicei simplu îţi va îmbunătăţi starea de spirit.

Citeşte şi: Aşa eviţi ispitele culinare! Anca-Teodora Popa  

Mai multe