Un semn surprinzător al cancerului pancreatic

2 noiembrie 2022   Sănătate

Temperatura ridicată ar putea semnala prezența unui cancer pancreatic, a avertizat publicația Express.

Cancerul pancreatic produce o mortalitate foarte mare, iar pacienții au cea mai scăzută rată de supraviețuire dintre toate tipurile de cancer, cu șapte la sută dintre pacienți care trăiesc timp de cinci ani după diagnostic, scrie Express.

Temperatura este întotdeauna un semnal de alarmă. Foto: Shutterstock

Pancreasul este o glandă care se găsește în abdomen. Cele două funcții principale ale sale sunt crearea de enzime pentru a ajuta la digerarea alimentelor și crearea de hormoni precum insulina pentru a controla nivelul zahărului din sânge din organism.

Adesea, cancerul pancreatic nu prezintă simptome în stadiile incipiente, dar pe măsură ce se dezvoltă, există mai multe posibilități de a-i identifica simptomele.

Potrivit medicului oncolog Jiri Kubes, de la Proton Therapy UK, o temperatură ridicată este un astfel de semn. Într-o declarație pentru Express, el a spus: „Cancerul pancreatic are una dintre cele mai slabe rate de supraviețuire dintre toate tipurile de cancer și poate rămâne adesea nedetectat până când boala se răspândește.

„În stadiile incipiente, simptome precum pierderea poftei de mâncare, pierderea inexplicabilă în greutate, temperatură ridicată și oboseală se numără printre cele raportate de pacienți. De asemenea, puteți observa îngălbenirea pielii sau a ochilor, cunoscută și sub numele de icter, în timp ce urina mai închisă la culoare sau scaunele mai palide pot fi, de asemenea, un semnal roșu.”, a spus oncologul Jiri Kubes.

Specialistul a dăugat: „Este important să rețineți că multe dintre simptomele cancerului pancreatic pot fi cauzate și de alte boli mai puțin grave, așa că dacă bănuiți că ceva nu este în regulă, ar trebui să vă adresați imediat medicului dumneavoastră de familie. A avea aceste simptome nu înseamnă neapărat că ai cancer pancreatic, dar boala este mai ușor tratabilă dacă este detectată suficient de devreme, de aceea este vital să fii conștient la semnalele de alarmă.”

Potrivit Cancer Research UK, cele mai frecvente simptome ale cancerului pancreatic sunt: durere în zona stomacului sau a spatelui, îngălbenirea pielii sau a albului ochilor (icter), pierdere în greutate inexplicabilă.

Schimbările la nivelul mișcărilor intestinale ar putea semnala, de asemenea, cancer pancreatic precum și simtome mai puțin frecvente precum: mâncărime, indigestie, febră și frisoane, formarea de cheaguri de sânge.

De asemenea, pacienții pot experimenta modificări intestinale vizibile, care poartă numele de steatoree. Mai exact, scaunele vor fi mai voluminoase, de culoare palidă și urât mirositoare. De cele mai multe ori, tind să plutească din cauza conținutului mai mare de grăsimi. Scaunul tinde să fie, de asemenea, acoperit de o peliculă de grăsime, sau se pot observa picături ca de ulei în apa din vasul de toaletă.

Citește și Ce se întâmplă în corpul tău dacă te abții să tragi vânturi?

Mai multe