Studiu. Băutura care le protejează pe femei de problemele cognitive
Demența este o boală care devine din ce ce în ce mai prezentă în viața noastră, iar estimările arată că una din 3 persoane născute astăzi va dezvolta demență de-a lungul vieții, scrie publicația Express.
Cafeaua băută zilnic susține sănătatea creierului. Foto: Shutterstock
Din cauza prevalenței mari a bolii și a impactului social pe care îl implică, comunitatea științifică este din ce în ce mai motivată pentru a găsi soluții și a dezvolta noi tratamente pentru boală, astfel încât calitatea vieții oamenilor să nu fie afectată.
Potrivit unei cercetări a Universității din Wisconsin publicată în Journals of Gerontology, cafeaua ar putea ajuta la reducerea riscului de demență la femeile în vârstă, scrie Express. Descoperirea s-a făcut după ce au fost analizate date culese de la 6.467 de participanți care au făcut parte dintr-un studiul mai amplu care cerceta problemele de memorie în cazul femeilor.
Studiul a analizat modul în care aceste femei, toate aflate în postmenopauză, cu vârsta de peste 65 de ani, au fost impactate de modul în care consumau acofeină, indiferent dacă aceasta provenea din ceai, cafea sau băuturi dulci.
La distanță de 10 ani de la data începerii studiului, 388 de femei din cohorta de participante au dezvoltat demență. Cele care au consumat un aport de cofeină peste medie, condiferata a fi două cesti de cafea pe zi) au avut riscuri mai mici de demență, comparativ cu femeile care au consumat sub aportul mediu de cofeină.
Comentând cercetarea, autorul principal al studiului, dr. Ira Driscoll, a spus: „Dovezile tot mai mari ale consumului de cofeină ca factor potențial de protecție împotriva tulburărilor cognitive sunt incitante, având în vedere că cofeina este, de asemenea, un factor alimentar ușor de modificat, cu foarte puține contraindicații”.
Dr. Driscoll a adăugat: „Ceea ce este unic la acest studiu este că am avut o oportunitate fără precedent de a examina relațiile dintre consumul de cofeină și incidența demenței într-o cohortă de femei mare și bine definită, studiată prospectiv.”, dar specialistul precizează șă că, deși studiul evidențiază efectul potențial protector al cofeinei asupra creierului feminin, nu înseamnă că a consuma cafea, ceai sau băuturi dulci bogate în cofeină ne protejează în mod automat creierul. Riscul de demență nu este o acțiune instantanee, ci se dezvoltă în timp.
Mai mult, specialistul avertizează și asupra faptului că supradozajul cu cofeină poate aduce cu sine riscuri pentru sănătate. În timp ce acest studiu de la Universitatea din Wisconsin dă speranțe băutoarelor de cafea, alte studii sugerează că a bea cafea nu este suficient.
Citește și De ce sinuciderile sunt frecvente în unele familii?