Parodontoza boala care nu provoacă durere, dar te lasă fără dinți. Explicațiile specialistului

10 mai 2022   Tratamente

Parodontoza este una dintre cele mai cunoscute boli din stomatologie, deoarece, chiar dacă nu provoacă durere, reprezintă principala cauză pentru unul dintre cele mai grave rezultate: pierderea dinților. Parodontoza este o boală de tip cronic care afectează țesuturile de suport ale dintelui: gingia, ligamentul parodontal și osul alveolar.

De ce apare

Deși este foarte cunoscută cauza pentru care apare această boală, numărul pacienților afectați este, și în prezent, foarte mare. Placa dentară, adică pelicula de bacterii care se formează la intersecția gingiei cu dintele, cauzează apariția parodontozei, iar placa dentară se formează din cauza unei igiene dentare necorespunzătoare. Dacă o persoană nu realizează periajul dentar constant atunci când bacteriile din cavitatea bucală intră în contact cu zaharurile și cu amidonul din alimente, se formează placa dentară. În nu mai mult de 2-3 zile, aceasta se întărește sub linia gingiei. Dacă fumați, riscul de a face parodontoză este mult mai mare. Alți factori care favorizează apariția bolii parodontale sunt cariile, anemia, diabetul, leucemia, anumite medicamente, în special cele din clasa imunosupresoare.

Tratamentele indicate

”Foarte mulți pacienți sunt afectați de parodontoză. În stomatologia modernă, tratamentele sunt foarte eficiente, se poate folosi și laserul, însă parteneriatul pacient-stomatolog este vital. Pacientul trebuie să respecte recomandările medicului și să aibă o igienă dentară foarte bună. De asemenea, tot datorită evoluției tehnologice și a erei digitale, inclusiv tratamentul cu implant dentar se poate realiza cu succes pentru pacienții ce suferă de parodontoză”, explică Dr. Ada Angheluță pentru Click Sănătate

Stilul de viață este, de asemenea important. Sănătatea dentară optimă înseamnă obiceiuri corecte de îngrijire a danturii. ”De fiecare dată, explicăm pacienților că există anumite lucruri pe care trebuie să le realizeze ei inșiși și alte lucruri pe care trebuie să le realizeze stomatologul. Vizita la 6 luni la stomatolog, respectarea planului de tratament atunci când se desfășoară sunt foarte importante”, adaugă Dr. Ada Angheluță.

Prima fază a bolii parodontale este gingivita, care înseamnă, de fapt, inflamația gingiei. Ne putem da seama dacă avem gingivită prin observarea culorii gingiei. Roz deschis – reprezintă o gingie sanătoasă, roșu spre violet înseamnă că trebuie să tragem un semnal de alarmă. Și, poate cel mai evident semn este sângerarea gingiilor fără un motiv clar. Nu trebuie neglijt niciodată acest semnal. Mergeți imediat la stomatolog. În această etapă se pot realiza tratamente stomatologice fără complicații majore.

Boala se tratează prin tratamente stomatologice nechirurgicale și chirurgicale. Tratamentele nechirurgicale sunt detartrajul, respectiv îndepărtarea tartrului, netezirea radiculară prin nivelarea suprafețelor rădacinilor; folosirea de substanțe cu efect antibiotic, precum apa de gură antibacteriană sau geluri cu antibiotic care se introduc între dinti și gingii.

Tratamentele  chirurgicale atunci când boala ajunge într-un stadiu avansat: operația cu lambou,  care presupune efectuarea unor incizii în gingie astfel încât să permită ridicarea unei portiuni a țesutului gingival pentru a putea permite o curățire a rădăcinior dinților. Grefa de țesut moale se face prin prelevarea unei mici zone de țesut din bolta palatină (cerul gurii) și plasarea ei în zona afectată, acoperindu-se rădăcinile care au fost dezgolite. Procedura are ca obiectiv reducerea retragerii gingiei și îmbunătățirea stării generale a danturii.

Grefa de os este compusă din mici fragmente de os (al pacientului sau os sintetic), ajutând la fixarea dinților în alveole, prevenind pierderea lor. Grefa de os poate ajuta și la regenerarea osului natural.

Regenerarea asistată a țesutului se face prin plasarea de material biocompatibil între osul existent și dinte, pentru a ajuta osul să crească la loc.

 Parodontaza implică tratamente stomatologice lungi și complexe.

Ce poate face fiecare pacient pentru a impiedica apariția acestei boli: periaj cel puțin dimineață și seara, folosirea apei de gură, a aței dentare, schimbarea frecventă a periuțelor dentare. Și, bineînțeles, după cum s-a precizat deja, control stomatologic la șase luni.

Mai multe