Dureri intense de șold, care nu trec? Ce boală pot indica și ce se poate face
Durerile intense de șold, persistente, care nu cedează la tratamentul conservator și care produc dificultăți de mișcare pot indica o boală degenerativă, ce apare odată cu înaintarea în vârstă și în care se produce o degradare progresivă a articulației șoldului – coxartroza.
Într-o astfel de situație, soluția optimă de tratament este o intervenție chirurgicală majoră prin care medicul chirurg reconstruiește sau înlocuiește articulația afectată cu o proteză de șold. Protezarea șoldului sau artroplastia de șold, așa cum este cunoscut acest tip de operație, are ca scop ameliorarea durerii, redarea mobilității și funcționalității articulare și, astfel, îmbunătățirea calității vieții pacientului.
Coxartroza primitivă, în care apar pierderea calității și a înălțimii cartilajului articular ca urmare a înaintării în vârstă, este doar una dintre indicațiile protezării șoldului. Tumorile, artrita reumatoidă și cea psoriazică, necroza aseptică de cap femural și fracturile articulare ale cotilului sunt, de asemenea, boli caracterizate prin distrugerea articulației de la acest nivel și care impun o protezare a șoldului. Astfel de afecțiuni pot surveni la orice vârstă și nu trebuie ignorate.
Este foarte importat de știut că artroplastia de șold este recomandată de medic în urma unui consult de ortopedie și numai dacă soluțiile de tratament nechirurgical (medicamente, fizioterapie, kinetoterapie, menținerea unei greutăți corporale optime, evitarea desfășurării unor activități solicitante și ridicarea de greutăți) au fost epuizate, iar rezultatele nu sunt cele așteptate – durerile persistă, fără vreo ameliorare importantă, iar calitatea vieții este în continuare afectată.
Medicul ortoped poate opta pentru proteze de șold parțiale, totale sau resurfacing, în funcție de severitatea bolii și de particularitățile fiecărui pacient. Componentele protetice pot fi fixate fie cu un ciment special, acrilic (proteze cimentate), fie prin press fit (proteze cimentate). Protezele sunt fabricate din biomateriale avansate, concepute special în acest scop, și pot include o combinație de metal, ceramică sau plastic.
Spitalul Clinic SANADOR asigură servicii medicale avansate pentru pacienții cu afecțiuni articulare în Secția de Ortopedie și Traumatologie. Intervențiile chirurgicale sunt efectuate de chirurgi experimentați, cu rezultate remarcabile, medici cu o vastă experiență și cu rezultate remarcabile, în condiții de maximă siguranță, cu ajutorul unor echipamente performante.
Pentru stabilirea exactă a diagnosticului, pacienții beneficiază de investigații imagistice realizate cu aparate de ultimă generație, care oferă informații esențiale, detaliate despre leziunile existente. În plus, ulterior intervenției, pentru recuperarea funcțională a articulațiilor protezate, se poate apela cu încredere la serviciile de un înalt standard oferite în Departamentul de Recuperarea Medicală din Spitalul Clinic SANDOR.