Cum îți poate afecta viața incontinența urinară. De ce apare
Incontinența urinară reprezintă pierderea involuntară de urină. Poate implica câteva picături sau o cantitate mult mai mare.
„În urma mai multor studii s-a demonstrat că incontinența afectează grav calitatea vieții cuiva”, spune dr. Konstantin Walmsley, medic urolog la Centrul Medical Hackensack Meridian Mountainside, din Montclair. „Pacientele evită adesea adunările sociale, au o probabilitate mai mare de a dezvolta infecții ale tractului urinar , iritații la nivel genital sau chiar depresie”.
“Înainte de a cere ajutor, femeile trebuie să stabilească ce fel de incontinență au. Incontinența urinară de efort este cel mai frecvent cauzată de râs, tuse, strănut sau exerciții fizice. În schimb, incontinența de urgență apare atunci când o persoană experimentează o dorință puternică de a urina și nu poate opri această senzație”, explică Dr Hartman, urologi la Long Island Jewish Forest Hills din New York City. Acesta este de obicei rezultatul unei probleme cu vezica urinară în sine sau este declanșată de alți factori, cum ar fi cofeina și alimentele picante, care provoacă contractarea vezicii urinare.
Pierderile de urină pot apărea în urma unui efort brusc, cum ar fi tusea, strănutul sau ridicarea de greutăţi. De asemenea, o naștere dificilă poate afecta elasticitatea structurilor musculare din regiunea pelvină. Așadar, dacă uretra nu mai are susținerea necesară, urina se evacuează involuntar.
Studiile arată că cel puțin jumătate dintre femeile în vârstă pot avea o formă de incontinență. Cu toate astea, afecțiunea poată apărea și la femeile active sexual, care nu iau anticoncepționale.
Incontinența: de ce afecțiuni poate fi dată
În cele mai multe cazuri, incontinenţa urinară de efort este o consecinţă a rupturii de perineu, dar ea nu este asociată în mod obligatoriu cu aceasta. Alte afecțiuni, cum ar fi infecțiile urinare, cistita, leziunile colului, tumorile, fibromul uterin sau cancerul de col uterin, își pot anunța prezența prin aceste pierderi de urină.
Incontinența nu este periculoasă, dar te poate duce în pragul depresiei. Cercetările arată că femeile cu incontinență au o stimă de sine scăzută, o viață sexuală dezamăgitoare, pentru că obișnuiesc să își îndepărteze partenerul, și sunt mai anxioase decât cele care nu se luptă cu aceeași problemă. Nu trebuie să fie însă așa, pentru că incontinența poate fi ținută sub control.
Medicul îți va parcurge istoricul medical și, probabil, îți cere o probă de urină, asta pentru a verifica dacă există o infecție la nivelul tractului urinar. De asemenea, ți se poate solicita să pătrezi un jurnal care să arate cât de multe lichide bei și cât de mult urinezi.
Testul cu ultrasunete poate arăta cum se modifică vezica și uretra atunci când urinezi sau tușești. O altă analiză poate releva ce cantitate de urină pierzi pe parcursul zilei. O scanare RMN poate arăta problemele cu care te confrunți și care nu pot fi văzute cu alte teste.
Incontinența: ce reguli trebuie să respecți
Multe femei cu incontinență ușoară încearcă să oprească aceaste scurgeri consumând mai puține lichide, dar acest procedeu poate fi total greșit. În general, e indicat să stai departe de băuturile cu cafeină, precum cafea, ceai negru, pentru că pot mări cantitatea de urină și ca atare necesitatea de a merge la baie va fi mai pregnantă. Să te asiguri că bei suficiente lichide, asta pentru a nu te deshidrata.
O altă strategie pe care o poți respecta ține de mersul regulat la baie. Este indicat să îți golești vezica în mod regulat, la 2 sau la 4 ore, indiferent dacă simți că ai nevoie sau nu. Dacă fumezi, încearcă să renunți. Țigările pot provoca o tuse cronică, care poate forța vezica urinară.
De asemenea, ai grijă ce pastile iei. Unele medicamente pot provoca incontinență sau pot ameliora simptomele. De asemenea, diureticele măresc aportul de urină, așa că pot reprezenta o problemă.
Exercițiile Kegel și incontinența
Incontinența este dată de mușchii pelvieni slabi. De aceea ar trebui să încerci să îi consolidezi. Poți face asta apelând la exercițiile Kegel.
Strânge mușchii pe care i-ai folosi pentru a stoarce un tampon în vagin. Ține apăsat timp de 10 secunde, apoi relaxează. Repetă acest proces de mai multe ori pe zi, o perioadă de timp. Pe măsură ce mușchii devin mai puternici, vei putea reuși să își controlezi vezica. De asemenea, poți încerca să oprești pentru câteva minute fluxul de urină, să strângi și să relaxezi.