Câţi ani rezistă o coroană dentară? Medicul răspunde

22 mai 2023   Tratamente

Funcția principală a unei coroane dentare este aceea de a întări structura dintelui și de ai reda funcția estetică. Dr. Ana Maria Stan, medic dentist, competență în implantologie, radiologie și estetică facială, explică mai multe despre utilitatea coroanelor, despre avantajele şi durata lor.

O coroană dentară este un înveliș care înlocuiește partea vizibilă a unui dinte deteriorat sau fracturat. Ea poate fi cimentată pe un pivot sau înșurubată pe un implant.

Coroanele dentare pot înlocui:

⁃ un dinte individual, atunci când este șlefuit sau cu ajutorul unui pivot din fibră de sticlă când se păstrează doar rădăcina dintelui;

⁃ mai mulți dinți sub forma unei punți dentare;

⁃ sau pot fi atașate prin înșurubare pe implanturi.

Materialele din care sunt realizate sunt variate, dar în ultimul deceniu ceramica a fost preferată și prin introducerea unui strat metalic sub ceramică, acest tip de coroană dentară câștigă din punct de vedere al rezistenței.

Coroana metalo-ceramică a fost până acum câțiva ani cea mai răspândită de pe piață.

În funcție de materialul din care sunt realizate, există mai multe tipuri de coroane dentare:

1. Coroana metalo-ceramică

Partea interioară care vine în contact direct cu dintele este realizată din metal, iar stratul exterior este realizat din ceramică. Datorită scheletului metalic este o coroană solidă și rezistentă, însă se confruntă cu problema contracției gingivale, făcând vizibilă culoarea metalului între gingie și partea ceramică. Din acest motiv sunt mai des folosite pentru dinții situați în zona laterală.

2. Coroana din ceramică pe zirconiu sau integral zirconiu

Coroana dentară din ceramică pe zirconiu este formată dintr-un schelet de zirconiu și un strat de ceramică la exterior. Zirconiu este un material foarte dur, renumit pentru rezistența sa care asigură durabilitate. Este biocompatibil, hipoalergenic, iar efectul estetic este foarte ridicat.

Zirconiu este transparent la lumină și datorită acestei opacități este foarte dificil să se facă diferența între coroana de zirconiu și dinții naturali. Deoarece este biocompatibil, zirconiu nu cauzează niciodată simptome alergice.

3. Coroana integral din ceramică 

Conține doar ceramică (porțelan) atât la interior cât și la exterior, și spre deosebire de coroanele metalo-ceramice, nu formează o linie vizibilă între coroană și marginea gingivală. Coroanele ceramice sunt semitransparente și netede, imită perfect culoarea, forma, dimensiunea și caracteristicile dinților naturali. Sunt folosite în principal pentru dinții situați în zona frontală.

Ceramica este un material biocompatibil, fără reacții alergice și nu irită gingia.

4. Coroana din material compozit

Avantajul acestor coroane este ca sunt mai ieftine, dar sunt din ce în ce mai puțin utilizate deoarece rezultatul estetic nu este cel așteptat. Un dezavantaj îl constituie faptul că, în timp, își schimbă culoarea ca urmare a absorbției pigmenților de culoare.

Când este necesară o coroană dentară?

· Este necesară în cazurile în care dintele nu poate fi reconstituit folosind materiale compozite, deoarece este compromis. 

· Este recomandat în cazul devitalizării unui dinte, având în vedere că rezistența acestuia tinde să scadă. 

· Este folosită în cazul unei punți dentare, atunci când avem dinți extrași. 

Scopul unei coroane dentare este de a readuce dintele compromis la forma inițială. 

Coroanele dentare sunt realizate respectând forma și culoarea dinților și îmbunătățesc estetica zâmbetului. 

Cât durează o coroană dentară?

O coroană dentară poate dura între 5 și 20 de ani în funcție de factori precum:

⁃ Igienă orală adecvată

⁃ Alimentație, consumul de alimente prea tari poate uza coroanele 

⁃ Retracție gingivală - odată cu înaintarea în vârstă și din cauza bolii parodontale, gingia poate suferi modificări, se retrage, și astfel apare un spațiu între marginea superioară a coroanei și marginea gingivală.

Dr. Ana Maria Stan, medic dentist, competență în implantologie, radiologie și estetică facială

Mai multe