Aparatele dentare invizibile: cum să îţi corectezi dantura mai discret ca niciodată?

31 iulie 2023   Tratamente

Poziţia incorectă a dinţilor reprezintă, alături de carii, una dintre cele mai frecvente probleme dentare cu care se confruntă pacienţii. 

Aproape jumătate din populaţia lumii are dinţii strâmbi, arată date recente. Dincolo de efectul estetic neplăcut, o dantură nealiniată poate genera şi probleme de sănătate. Din fericire, astăzi aveţi la îndemână un tratament mai comod ca oricând, complet invizibil, dar cu efecte care atrag toate privirile!

Un tratament fără brackeţi şi fără arcuri. De ce să îl alegi?

Sub formă de gutiere, aparatele dentare invizibile sau alignerele sunt ultimul trend din domeniul ortodonţiei şi asigură cel mai înalt nivel de confort în îndreptarea danturii. Doctorul Raluca Pascu, medic specialist Ortodonţie şi ODF, vă împărtăşeşte secretele soluţiei care lucrează „sub acoperire”: „Proiectate utilizând o tehnologie revoluţionară, tratamentele ortodontice cu alignere dentare transparente sunt o soluţie pentru toate vârstele, atât timp cât dinţii şi ţesutul parodontal sunt sănătoase şi, totodată, o alternativă excelentă la clasicele aparate dentare, percepute ca fiind extrem de incomode. Alignerele rezolvă toate tipurile de anomalii, pornind de la înghesuirile dentare, până la anomalii în sens sagital, adică în momentul în care avem mandibula în spatele maxilarului superior, respectiv, mandibula în faţa maxilarului superior, precum şi anomalii verticale.”

Beneficiile acestei soluţii sunt incontestabile, spun specialiştii. Tocmai avantajele numeroase au făcut ca cererea pentru tratamentele revoluţionare de îndreptare a danturii să crească de trei ori în ultima vreme, potrivit studiilor, semn că pacienţii sunt tot mai atraşi de tratamentele ultratehnologizate, care le oferă un confort aparte. Dacă sunteţi interesaţi de un aparat dentar invizibil, veţi găsi în rândurile următoare cel puţin un motiv pentru care să îl aveţi în vedere.

„De departe, principalul avantaj al tratamentului este discreţia. La fel cum nu reuşiţi să deosebiţi purtătorii de lentile de contact, de cei care nu au probleme cu vederea, nici aparatele dentare de acest tip nu vor atrage atenţia. Nimeni nu îşi va da seama că urmaţi un tratament ortodontic, dacă nu le împărtăşiţi noutatea. Dincolo de transparenţă, suprafaţa aparatului este netedă, deci puteţi spune adio iritiaţiilor şi gingiilor inflamate. În plus, contactul cu dintele este semnificativ îmbunătăţit prin intermediul acestui tip de tratament.”

(Dr. Raluca Pascu, medic specialist Ortodonţie şi ODF)

Spre deosebire de aparatele dentare cu brackeţi şi arcuri, alignerele sunt detaşabile. De exemplu,  le puteţi da jos atunci când participaţi la un eveniment şi nu doriţi să vă afişaţi cu acest dispozitiv dentar. Totodată, asta înseamnă şi o igienizare mai simplă a aparatului şi un periaj care îşi va urma cursul firesc, fără modificări. Nici în ceea ce priveşte alimentaţia nu veţi avea restricţii: puteţi consuma orice produs, fără grija că tratamentul va fi compromis, întrucât veţi da jos aparatul în momentul în care mâncaţi. Şi sucurile din fructe pot face parte, în continuare, din meniul vostru şi asta pentru că materialul din care este creat aparatul dentar revoluţionar este extrem de rezistent la pete, Cu toate acestea, recomandarea specialiștilor este să îl dați jos atunci când consumați mai ales lichide fierbinți, pentru a nu deforma gutiera.

O deplasare mai sigură, mai rapidă și mai eficientă a dinţilor: "Timpul de tratament se poate reduce cu 30-40%"

În ceea ce priveşte tratamentul propriu-zis, gutierele reprezintă dispozitive medicale personalizate, practic fiecare set va fi realizat în funcţie de problemele care trebuie corectate. Aparatul va mişca treptat dantura spre poziţia optimă, spune doctorul Raluca Pascu: „În unele cazuri, tratamentul a dat rezultate după doar jumătate de an.  Desigur, perioada variază, în funcţie de complexitatea cazului.  În general, timpul de tratament se reduce cu aproximativ 30-40%, comparativ cu soluția clasică. Condiţia ca aparatul să funcţioneze cu adevărat este să îl purtaţi 22 de ore pe zi, inclusiv pe timpul nopţii, deci nu fiţi tentaţi să îl daţi de prea multe ori jos.”

Dr. Raluca Pascu, medic specialist Ortodonţie şi ODF

O astfel de soluţie de îndreptare a danturii vă oferă și o garanţie suplimentară privind siguranţa şi eficienţa ei: tratamentul se poate realiza exclusiv de medici ortodonţi care au urmat traininguri speciale. În ciuda a ceea ce aţi putea crede,  aparatul dentar inviziabil costă cam cât un dispozitiv normal şi asta pentru că nu impune, precum soluţiile clasice, controale lunare şi nici perioade lungi de purtare. Specialiştii vor monitoriza progresul tratamentului la anumite intervale de timp, astfel că periodic veți reveni la cabinetul stomatologic.

Etapele tratamentului cu alignere: zâmbetul va fi proiectat digital

Odată ce ați luat decizia de îndreptare a danturii cu alignere, doar o vizită la medicul ortodont vă poate lămuri dacă soluția vă este și potrivită. Specialistul va decide, în funcție de obiective, dacă aparatul poate să fie realizat în cazul vostru.  Amprentele luate pentru arcadele superioară și inferioară reprezintă baza stabilirii planului de tratament.

"Vorbim despre o soluție complet tehnologizată. Alignerele vor fi produse computerizat, în laboratorul din Statele Unite ale Americii, și vor fi personalizate pentru fiecare pacient în parte. Un avantaj este că veți putea vizualiza rezultatele finale de la începutul tratamentului, prin intermediul unui soft de ultimă generație, cu ajutorul căruia concepem tratamentul. Acest proces ne ajută să îmbunătățim considerabil acuratețea rezultatelor, să avem control asupra lor, dar și să încurajăm comunicarea dintre pacient și echipa medicală."

(Dr. Raluca Pascu, medic specialist Ortodonţie şi ODF)

La finalul tratamentului, vă veți bucura de dantura visată, însă este esențial să mai știți ceva: la fel ca în cazul soluțiilor tradiționale de îndreptare, va fi nevoie să purtați un retainer, un aparat de contenție, care reprezintă garanția păstrării rezultatelor. Explicația este simplă: dinții tind să revină la vechea poziție, iar această soluție, tratamentul de după... tratament, vă ajută să evitați recidiva.

De ce să apelezi la un aparat dentar?

Problemele de sănătatate pe care le eviți printr-un zâmbet frumos

Capabil să impună o poziţie corectă dinţilor, purtarea aparatului dentar şi efectele tratamentului îmbunătăţesc felul în care oamenii se percep şi sunt percepuţi. Dincolo de aspectul fizic, dantura dreaptă aduce beneficii nenumărate: pronunţia va fi îmbunătăţită, la fel şi masticaţia, fapt care duce la evitarea apariţiei problemelor digestive.

"Fiind mai greu de curățat, dinții strâmbi sunt un spațiu propice pentru acumularea bacteriilor și a resturilor alimentare. Acest lucru poate duce nu doar la apariția respirației urât mirositoare și a cariilor, ci și la boli gingivale. Netratată, gingivita conduce către parodontoză, o infecție gravă, care pune în pericol chiar stabilitatea danturii. Totodată, o dantură nealiniată presupune o uzură excesivă a dinților, ceea ce poate provoca fisuri ale smalţului sau bruxism complicat cu patologie temporo-mandibulară."

(Dr. Raluca Pascu, medic specialist Ortodonţie şi ODF)

Un zâmbet care nu este la linie poate duce și la o tulburare a maxilarului, manifestată prin dureri de gât și de umeri. Și durerile de cap pot fi pe lista de probleme, fie din cauza presiunii asupra mușchilor maxilarului, fie pentru că, pur și simplu, dinții se freacă unii de alții în mod constant, iar acest efort în exces determină durere. Există studii care mai arată și că bacteriile din cavitatea bucală care ajung în fluxul sanguin pot crea chiar și probleme cardiace. Mergând pe premisa "Mai bine previi decât să tratezi", specialiștii transmit că  malocluzia și anomaliile dentare necesită tratament specific, pentru a evita nu doar disconfortul, ci și complicațiile. Pe lângă aparatul dentar, unele dintre cele mai frecvente soluții în lupta cu problemele dentare sunt implanturile, coroanele și fațetele dentare.

Mai multe