Testarea HPV identifică riscul crescut de cancer de col uterin

10 octombrie 2019   Sănătate

Cancerul de col, al patrulea tip de cancer ca frecvenţă la femei, poate fi prevenit. Există o serie de teste, printre care testarea HPV, care detectează leziunile precanceroase, contribuind astfel la tratamentul în stadiu incipient.

În întreaga lume, inclusiv în România, există programe de screening şi de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin. Şi noi, femeile, trebuie să fim conştiente de existenţa acestei maladii şi să facem ce ne stă în putinţă pentru a ne proteja.

Testul Babeş-Papanicolau, esenţial în depistarea cancerului de col uterin

Testul de screening permite identificarea precoce a celuleor anormale şi a leziunilor precanceroase şi eliminarea acestora, reducând semnificativ incidenţa şi mortalitatea la nivel mondial. Testul Babeş-Papanicolau nu este dureros, presupune prelevarea unui eşantion de celule din colul uterin şi analizarea lor citologică. Pacienta trebuie să nu fie la menstruaţie, să nu aibă contact sexual cu 48 de ore înainte de prelevare şi să nu fi folosit ovule, spermicide sau creme vaginale în această perioadă.

Testarea HPV identifică riscul crescut de cancer de col

Infecţia cu virusul Papiloma uman (HPV), transmisă prin contact sexual şi alt tip de contact intim direct piele pe piele, duce la leziuni ale pielii şi mucoaselor. Unele tulpini duc la apariţia de negi (condiloame), iar altele la leziuni precanceroase care pot evolua spre cancer dacă nu sunt tratate. Aproximativ 90% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu HPV. Tulpinile 16 şi 18 sunt cel mai des implicate în apariţia cancerului de col. Tipajul HPV identifică prezenţa sau absenţa virusului Papilloma uman. Dacă rezultatul este negativ, înseamnă că pacienta nu are un tip de HPV asociat cu cancerul. Dacă rezultatul e pozitiv, tipul de HPV poate fi asociat cu cancerul de col. Nu înseamnă neapărat că persoana are boala, ci că o poate dezvolta curând dacă nu sunt luate măsuri.

Vaccinarea împotriva HPV oferă protecţie

Vaccinurile împotriva HPV sunt diponibile şi oferă protecţie dacă sunt administrate înainte de expunerea la virus. Există 3 tipuri de vaccin împotriva bolilor provocate de HPV: bivalent, care protejează împotriva tulpinilor 16 şi 18, cvadrivalent, care oferă protecţie şi pentru tulpinile 6 şi 11 şi nonavalent, împotriva tipurilor 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58. Perioada ideală pentru vaccinare este între 9 şi 13 ani. În România, vaccinarea fetiţelor cu vârste între 11 şi 14 ani este inclusă în Programul Naţional de Vaccinare. Părinţii trebuie să facă o cerere la medicul de familie pentru a primi cele 3 doze necesare. Persoanele active sexual se pot vaccina, cu condiţia să nu fi fost infectate deja cu una dintre tulpinile pentru care vaccinul oferă protecţie. Vaccinul HPV nu se recomandă femeilor însărcinate.

Citeşte mai multe despre testarea HPV şi cancerul de col uterin:

Vaccinul împotriva HPV poate reduce cu 70% cazurile de cancer de col uterin

Tu ţi-ai testat riscul de cancer de col uterin?

Mai multe