Secretul longevității locuitorilor din insula Ikaria, Grecia

12 noiembrie 2024   Sănătate

Dacă îți dorești o viață lungă și sănătoasă, poate că ar trebui să arunci o privire asupra obiceiurilor celor de pe insula Ikaria, Grecia. Aceasta este una dintre faimoasele „zone albastre” ale lumii, adică locuri unde oamenii trăiesc mai mult și mai sănătos decât media globală, mulți dintre ei atingând vârsta de 100 de ani.

Secretul lor? Ei bine, un răspuns dulce și simplu ar putea fi... mierea.

În fiecare zi, mulți dintre locuitorii din Ikaria își încep dimineața cu o linguriță de miere crudă. Nu este doar un simplu aliment, ci un remediu folosit de generații pentru diverse afecțiuni. Mierea de pe insulă este produsă de albinele locale, care culeg nectarul din flora sălbatică, printre care cimbrul, pinul și alte plante aromatice care dau mierii o aromă aparte.

Diane Kochilas, o localnică, descrie cum mierea îmbogățește amintirile din copilăria sa cu parfumul subtil care umple aerul insulei, iar beneficiile nu se opresc doar la gustul divin și mirosul plăcut.

In insula Ikaria din Grecia este o "regulă" ca locuitorii să trăiască peste 100 de ani Foto: Shutterstock

 Este recunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene, datorită cărora ajută la ameliorarea tusei și durerilor de gât. Localnicii o folosesc și ca pe un fel de „penicilină naturală”, combinând-o cu plante precum ceaiul de munte, ghimbirul și usturoiul pentru a lupta împotriva răcelilor și altor probleme minore de sănătate. Mai mult, bătrânii din insulă glumesc spunând că este chiar un „viagra” natural.

S-ar putea să te întrebi: de ce este mierea crudă atât de specială? Mierea crudă, spre deosebire de cea procesată din supermarketuri, păstrează nutrienții originali, cum ar fi polenul, aminoacizii, vitaminele A și C, enzimele și antioxidanții. Acești antioxidanți ajută la combaterea inflamațiilor și la reducerea riscului de boli cardiovasculare și cancer, după cum arată un studiu publicat în Food Chemistry.

Un alt aspect important pentru sănătatea inimii este faptul că mierea poate contribui la echilibrarea colesterolului din organism. Studiile arată că mierea crudă ajută la reducerea colesterolului „rău” (LDL) și, în același timp, susține nivelul de colesterol „bun” (HDL), ceea ce poate preveni blocajele arteriale, reducând riscul de infarct sau accident vascular cerebral.

În plus, mierea crudă conține o gamă impresionantă de vitamine și minerale: acid ascorbic (vitamina C), acid pantotenic, niacină, riboflavină, dar și minerale esențiale precum calciu, magneziu, zinc și potasiu. De asemenea, mierea poate fi un ajutor important în prevenirea unor tipuri de cancer. În cadrul unor studii pe celule de cancer mamar, hepatic și colorectal, s-a observat că mierea poate inhiba dezvoltarea tumorilor, fără a afecta celulele sănătoase.

S-ar putea să fii tentat să îți începi și tu dimineața cu o linguriță de miere crudă. Nu numai că îți va da energie și te va proteja împotriva unor probleme de sănătate, dar, după cum demonstrează exemplul celor din Ikaria, ar putea chiar să îți prelungească viața.

Sursa: Mirror

Mai multe