Poate diabetul să provoace transpirație excesivă?

2 februarie 2024   Sănătate

Toți transpirăm după un antrenament intens sau dacă ne este cald. Dar diabeticii pot avea unele probleme cu transpirația. Iată care este leagă dintre diabet și transpirație!

Dacă ești diabetic, știi că acesta îți poate afecta corpul în multe feluri, de la ochi și picioare până la păr, inimă și piele.

Unii diabetici pot prezenta chiar transpirație excesivă sau, din contra, transpirație insuficientă. Există multe motive pentru care oamenii transpira, iar diabetul poate fi unul dintre motive. Modelele de transpirație neregulate sunt adesea legate de diabet, care este o boală cronică care apare fie atunci când pancreasul nu este capabil să producă suficientă insulină, fie atunci când organismul nu poate folosi insulina pe care o produce într-un mod eficient.

Transpirația excesivă poate fi cauzată de diabet, datorită mai multor mecanisme. Foto: Shutterstock

Transpirația este un proces fiziologic natural prin care organismul își reglează temperatura. Este controlat în primul rând de sistemul nervos autonom, în special de sistemul nervos simpatic. Transpirația este produsă de glandele sudoripare distribuite pe piele și este compusă din apă, electroliți și urme de produse reziduale, explică expertul în endocrinologie Dr. Dheeraj Kapoor.

Există diferite tipuri de transpirație, la fel și cauzele lor.

Transpirația termoreglatoare este cel mai frecvent tip de transpirație și apare ca răspuns la creșterea temperaturii corpului. Se întâmplă în timpul activității fizice sau expunerii la căldură.

Transpirația emoțională este data de stresul emoțional, anxietatea sau nervozitatea pot declanșa transpirația, spune expertul. Transpirația produsă în aceste situații este adesea mai abundentă și poate fi localizată, în special în palme, tălpi și axile.

Transpirațiile nocturne apar în timpul somnului și poate fi cauzată de diverși factori, care pot include acești factori ce includ modificări hormonale sau infecții.

Hiperidroza secundară

Transpirația excesivă, care nu are legătură cu temperatură sau cu factorii declanșatori emoționali, poate fi rezultatul unei afecțiuni medicale subiacente, care include diabetul.

Legătura dintre transpirație și diabet poate fi dată de hipoglicemie.

Nivelurile scăzute de zahăr din sânge, frecvente în diabet, pot declanșa transpirații abundente. Corpul percepe glucoza scăzută ca o amenințare, ceea ce duce la activarea sistemului nervos simpatic și la transpirație ulterioară, spune dr. Kapoor.

Transpirație indusă de neuropatie

Neuropatia diabetică, o complicație a diabetului zaharat care afectează nervii, poate perturba funcționarea normală a glandelor sudoripare. Acest lucru poate duce la creșterea sau scăderea transpirației, în funcție de tipul și locația leziunii nervoase.

Infecții și afecțiuni ale pielii

Persoanele cu diabet zaharat sunt mai predispuse la infecții ale pielii, spune expertul. Infecțiile fungice, de exemplu, pot provoca mâncărime și transpirație crescută în zonele afectate.

Diabetul și transpirații nocturne

Transpirațiile nocturne apar adesea din cauza glicemiei scăzute, care poate apărea la persoanele cu diabet. Când glicemia scade, produce exces de adrenalină, provocând transpirație.

Care se pot gestiona problemele de transpirație din cauza diabetului?

Mentine nivelul zaharului din sânge

Menținerea nivelurilor de glucoză din sânge în intervalul țintă este esențială, spune expertul. Monitorizarea regulată, respectarea medicamentelor prescrise și un stil de viață sănătos contribuie la un control mai bun al zahărului din sânge.

Gestionează neuropatia

Gestionarea neuropatiei diabetice implică medicamente pentru ameliorarea simptomelor, modificări ale stilului de viață și menținerea nivelurilor optime de glucoză din sânge. Consultarea cu un medic este crucială pentru a aborda neuropatia.

Folosește antiperspirante topice

Antiperspirantele fără prescripție medicală care conțin clorură de aluminiu pot fi aplicate în zonele cu transpirație excesivă. Acest lucru poate ajuta la controlul transpirației localizate.

Apelează la injecții cu botox

În cazurile severe, botoxul poate fi administrat pentru a bloca temporar semnalele nervoase responsabile de transpirația excesivă. Acesta este adesea folosit pentru hiperhidroză.

Măsuri de răcorire

Poartă țesături respirabile, rămâi hidratat și folosește ventilatoare sau dispozitive de răcire. Acestea pot ajuta la gestionarea transpirației termoreglatoare.

 Îngrijirea picioarelor

Dacă te confrunți cu transpirația picioarelor cauzată de neuropatie, igiena adecvată și controlul umidității sunt cruciale și te vor ajuta la prevenirea infecțiilor.

Diabeticii cu probleme severe de transpirație, mai ales dacă apar și alte simptome, cum ar fi modificări ale nivelului de zahăr din sânge sau semne de infecție, ar trebui să consulte endocrinologul.

Intervenția timpurie poate ajuta la identificarea și abordarea cauzelor care stau la baza problemelor, optimizând managementul diabetului și îmbunătățind calitatea generală a vieții.

Sursa: Health Shots

Mai multe