Poate banda adezivă să îndepărteze negii?

23 noiembrie 2023   Sănătate

Poate părea un remediu care nu funcționează, dar banda adezivă poate ajuta la îndepărtarea negilor.

Dermatologul Melissa Piliang, explică de ce funcționează banda adezivă ca remediu pentru îndepărtarea negilor și pe ce fel de negi o poți folosi.

Foto: Shutterstock

Metoda de ocluzie cu bandă adezivă este foarte simplă:

Tai o bucată de bandă adezivă, astfel încât să se așeze bine peste neg și ține negul acoperit cu banda aproximativ 5 zile.  Probabil că va mai cădea din când în când, dar va trebuie să o înlocuiești și 5 zile să aopere negul.

În ziua a cincea, scoate banda, înmoaie negul în apă caldă și folosește o piatră ponce pentru a desprinde stratul superior al negului. Apoi negul se lasă descoperit timp de 10 – 12 ore, după care se reia procesul. De obicei, se reia timp de patru până la șase săptămâni - până când negul dispare complet.

De asemenea, poți utiliza bandă adezivă împreună cu tratamente fără prescripție medicală, cum ar fi un gel de acid salicilic cu concentrație între 20%-40%, spune dr. Piliang. De sine stătător, aceste tratamente pot dura săptămâni sau luni pentru a funcționa. Împreună, lucrurile s-ar putea mișca mai repede.

De ce banda adezivă ucide negii?

„Acoperirea negilor cu bandă adezivă face pielea umedă, palidă și încrețită, ceea ce nu este un mediu ideal pentru un neg”, explică ea.

Unii experți cred că substanțele chimice din adezivul benzii ar putea declanșa un răspuns imun, accelerând procesul de vindecare. Alții notează că negii se rezolvă de obicei de la sine în cele din urmă. Și poate că păstrarea acestuia acoperit nu face nimic pentru a trata negul, dar împiedică răspândirea virusului în alte părți ale pielii.

Pe ce fel de negi poți folosi bandă adezivă?

Ocluzia cu bandă adezivă este de folosit doar pentru anumite tipuri de negi de pe anumite părți ale corpului. Nu utiliza bandă adezivă dacă:

- Negul este situat în apropierea membranelor mucoase (cum ar fi gura, cavitatea nazală sau în jurul ochilor) sau se află în imediata apropiere a axilelor sau organelor genitale. Pielea este foarte sensibilă și se poate rupe.

-  Ai veruci periunguale sau subunguale (negi sub și în jurul unghiilor).

- Ai veruci genitale. Tulpina HPV care provoacă veruci genitale poate provoca și cancer de col uterin.

- Ai veruci plantari (negi pe picior). Pielea picioarelor este destul de dură și groasă. Nu numai că banda adezivă este ineficientă acolo, dar nici nu stă fixată.

Dacă ai piele sensibilă sau o afecțiune cum ar fi eczema sau psoriazisul, ar putea fi de-a dreptul dăunătoare. Și, desigur, dacă ești alergic la materialele din bandă adezivă, s-ar putea ajunge la un caz urât de dermatită de contact.

Poate că nu este surprinzător, dar cele mai frecvente efecte secundare ale ocluziei cu bandă adezivă au toate de-a face cu iritarea pielii: sângerări, erupții cutanate și roșeață.

„Dacă negul nu trece, este cazul că iei în calcul alte opțiuni, cum ar fi înghețarea sau tratamentul cu laser”, ne sfătuiește dr. Piliang.

Sună pentru o progrmare la medica dacă:

- Negul este încă acolo după două luni. Poate fi timpul să luați în considerare alte opțiuni de tratament.

- Ai mai multe veruci. Ocluzia cu bandă adezivă tratează negul, dar nu tratează virusul de bază. Dacă ai o mulțime de veruci - sau observi că apar altele noi - poate fi timpul să tratezi virusul în sine.

- Ești imunocompromis sau ai o afecțiune precum diabetul. Virusul s-ar putea răspândi sau ai putea ajunge cu o infecție gravă fără să-ți dai seama.

- Te doare. Majoritatea verucilor nu provoacă durere. Dacă ai dureri, este posibil să ai de-a face cu un alt tip de afecțiune a pielii.

- Pare infectat. Dacă negul arată roșu și plin de puroi, sau crapă și sângerează, este îngrijorător. Negii ar putea fi infectați, iar lichidul respectiv ar putea permite virusului care provoacă negii să se răspândească în alte părți ale pielii.

- Negii își schimbă culoarea. Tratează un neg care își schimbă culoarea în același mod în care ai face-o cu o aluniță și mergi imediat la medic.

- Îți afectează activitățile de zi cu zi. Îți este greu să mergi? Eviți să ieși pentru că ești jenat de felul în care arată, etc.

Sursa: Cleveland Clinic

Mai multe