Oncolog: 5 strategii pentru a reduce riscul de cancer

27 august 2024   Sănătate

Cancerul rămâne una dintre cele mai complexe boli, deoarece originile sale nu pot fi adesea atribuite unei cauze unice. Cu toate acestea, mulți factori de risc care contribuie la dezvoltarea cancerului sunt sub controlul tău.

Dr. Waqqas Tai, un oncolog din New York, postează adesea sfaturi pe contul său de TikTok, unde are peste 14.500 de urmăritori. Recent, el a împărtășit cinci dintre strategiile sale personale pentru a preveni cancerul.

1. Evită tutunul

Într-un videoclip postat pe TikTok, dr. Tai a subliniat importanța evitării tuturor produselor din tutun, inclusiv a țigărilor și dispozitivelor de vapat.

Să eviți tutunul și alcoolul este o măsură care te protejează de cancer.  Foto: Shutterstock

El a evidențiat concluziile Societății Americane de Cancer, care afirmă că fumul de tutun conține mii de substanțe chimice, dintre care cel puțin 70 sunt cancerigene. Actul de a fuma produce, de asemenea, gudron, a adăugat Tai, cauzând daune semnificative țesutului pulmonar și crescând riscul de cancer.

2. Limitează consumul de alcool

Dr. Tai a pledat împotriva consumului de alcool, aliniindu-se cu recomandările Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. El a avertizat că și o cantitate minimă de alcool, cum ar fi un singur pahar de vin, poate fi cancerigenă. Potrivit Centrului de Cancer Siteman (SCC) din St. Louis, cel mai bine este să alegi băuturi fără alcool la mese și petreceri.

3. Redu consumul anumitor tipuri de carne

Eliminarea cărnii procesate și a cărnii roșii din dietă poate reduce, de asemenea, riscul de cancer, potrivit Dr. Tai. El a explicat că procesele folosite pentru a conserva aceste tipuri de carne, cum ar fi afumarea, sărarea și uscarea, produc substanțe secundare cancerigene care sunt dăunătoare tractului digestive, de la gură până la rect. El sugerează înlocuirea acestor tipuri de carne cu alternative mai sănătoase, cum ar fi puiul, peștele sau fasolea. De asemenea, recomandă includerea în dietă a preparatelor realizate cu ulei de măsline, bogat în grăsimi sănătoase, și renunțarea la cereale și pâine albă în favoarea variantelor din cereale integrale și grâu integral.

4. Folosește regulat protecție solară

Utilizarea constantă a protecției solare, în special a celei minerale, este crucială pentru prevenirea cancerului de piele. Dr. Tai a subliniat importanța protejării tuturor zonelor de piele expuse, în special în timpul expunerii prelungite la soare, cum ar fi pe timpul navetei. Protecția solară trebuie reaplicată la fiecare câteva ore pentru a asigura o protecție continuă pe parcursul zilei. Expunerea excesivă la soare poate duce la cancer de piele, inclusiv melanom. Este recomandat să se evite expunerea directă la soare între orele 10:00 și 16:00 și să se folosească o cremă cu factor de protecție solară cu SPF de cel puțin 30.

5. Previne și tratează obezitatea

Menținerea unei greutăți sănătoase este un alt factor cheie. Dr. Tai recomandă cel puțin 150 de minute de exerciții viguroase pe săptămână pentru a menține greutatea sub control și pentru a reduce riscul de cancer. Pentru cei care întâmpină dificultăți în pierderea în greutate, el sugerează consultarea unui medic pentru opțiuni suplimentare. Deși menținerea greutății sub control este dificilă, rezultatul final este benefic, deoarece reduce riscul a 13 tipuri diferite de cancer. De asemenea, subliniază importanța includerii a cel puțin 30 de minute de activitate fizică în fiecare zi. „Mai mult este și mai bine, dar orice cantitate este mai bună decât deloc”, a adăugat medicul.

Sursa: Health News

Mai multe