Nutriționist: Ce este musli și de ce ar trebui consumat?
O variantă perfectă pentru micul dejun și totodată, o variantă extrem de sanatoasă, pentru micul-dejun este musli.
Rețeta inițială de musli a fost inventată în anul 1900 de catre medicul elvețian Maximilian Bircher – Benner pentru pacienții săi din spital. Astăzi, este recomandat pentru a oferi energie și o masă sănătoasă cu care să-ți începi ziua.
Prima masă a zilei este foarte importantă iar fibrele și vitaminele conținute de musli îți permit să ai un nivel optim de energie pe parcursul unei zile. O jumatate de castron de cereale consumate cu lapte sau iaurt reprezinta o masă care îți oferă întreg necesarul pentru a-ți începe ziua cu dreptul.
Foto: Shutterstock
Află ce este musli și ce beneficii aduce sănătății, de la nutriționistul Nicoleta Tupiță.
Musli este un mix de fulgi de ovaz sau alte cereale, de obicei, integrale, și fructe uscate, nuci sau semințe, explică nutriționistul Nicoleta Tupiță.
Copiii pot consuma musli de la varsta de 3-4 ani, depinde de ingredientele din musli. Important este sa fie bine hidratat pentru a putea fi digerat ușor. Hidratarea se face prin imersia în lapte, iaurt sau sana, depinde de preferințele fiecăruia, dar cea mai bună hidratare rapidă, se obține cu lapte.
Pot să-l consume și diabeticii?
Recomandarile actuale bazate pe multe studii spun ca diabeticii trebuie să aibă o alimentație sanatoasă normoglucidica, nu neaparat hipoglucidica. Asta înseamna ca pot consuma si alimente bogate in glucide in cantitati moderate si adaptat schemei terapeutice.
Acestia pot consuma cereale si musli, mai ales daca acestea sunt pe baza de cereale integrale și au un conținut mai mic de zahar.
Musli este si o sursa foarte buna de fibre care ajuta la controlul glicemiei.
Este bine ca diabeticii sa adauge în cereale sau musli nuci și seminte care reduc din cresterea glicemica postprandiala pentru ca întârzie absorbția glucidelor din cereale.
Citește și Cum se tratează durerile de spate?