Nu ignora simptomele otitei!

5 septembrie 2019   Sănătate

Deşi copiii fac mai des otită, această afecţiune nu-i ocoleşte nici pe adulţi. Pentru a evita complicaţiile, e bine să nu ignori simptomele otitei şi să mergi la medic.

Urechea este o parte complexă a corpului, fiind alcătuită din mai multe camere. Infecţiile pot apărea în oricare dintre aceste spaţii şi pot cauza diverse simptome. Otita este o inflamaţie a urechii, de cauză infecţioasă, însoţită de dureri puternice, şi poate fi de trei feluri: externă, medie şi internă. Factorii favorizanţi pentru otită sunt spălatul excesiv, curăţatul urechilor cu beţişoare sau alte obiecte care pot cauze microtraumatisme (beţe de chibrit, agrafe etc.), blocarea comunicării dintre nas şi ureche apărută în cazul unei răceli, rinita, sinuzita, deviaţia de sept.

Simptomele otitei trebuie să te trimită la medic

Cele mai frecvente semne ale otitei sunt inflamaţia urechii şi durerea, însoţite, dar nu la toate persoanele, de sensibilitate la atingere, tulburări de auz, greaţă, vărsături, ameţeală, febră, dureri de cap. Dacă din ureche curge un lichid, se impune un consult medical de urgenţă.

Otita medie este forma cea mai des întâlnită dintre cele trei şi este cauzată în general de bacterii sau viruşi proveniţi din zona gurii, a ochilor, a foselor nazale care rămân blocaţi în spatele timpanului. Durerea şi senzaţia de ureche înfundată sunt primele simptome, pentru că în spatele timpanului se adună puroi, care duce şi la dificultăţi de auz. Otita medie este însoţită adesea de febră şi de oboseală generală, iar dacă timpanul se sparge din cauza acumulării de puroi, vor apărea scurgeri din ureche.

Următoarea ca frecvenţă este otita externă, care afectează în general înotătorii şi persoanele care stau mult în apă şi nu-şi usucă bine urechile după ce ies. Apa care staţioneză în canalul auditiv creează mediul perfect pentru multiplicarea germenilor. Simptomele otitei externe sunt în general  iritaţia, înroşirea şi mâncărimea urechii externe, precum şi umflarea şi încălzirea canalului auditiv.

Cine se află la risc să facă otită

Persoanele cu sistem imunitar slăbit, cele care suferă de alergii sau de afecţiuni ale pielii, precum eczemele sau psoriazisul, precum şi diabeticii au un risc crescut de a face otită. De asemenea, fumătorii au un risc mai mare decât nefumătorii de a face otite. În funcţie de tipul otitei şi de gravitatea ei, tratamentul otitelor se poate face cu ibuprofen, descongestionante şi antihistaminice sau medicul poate recomanda antibiotice.

Atenţie! Netratate, otitele medii pot avea complicaţii grave, precum otomastoidita, paralizia de nerv facial, osteomielita osului temporal, abces cerebral sau cerebelos, abces subdural sau extradural sau tromboflebită de sinus lateral.

Citeşte mai multe despre simptomele otitei şi cum se poate trata această afecţiune:

Afecţiunile ORL netratate duc la complicaţii grave

Tratarea otitei - Scapă de otită cu ajutoare din natură

Mai multe