Mănânci iaurt zilnic? Iată efectele asupra corpului!

28 august 2025   Sănătate

Iaurtul este un aliment de bază în dieta multor oameni și pe bună dreptate. Este plin de nutrienți, cum ar fi proteinele și calciul, iar cercetările arată că, dacă îl consumi regulat, poate aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate, de la îmbunătățirea densității osoase până la susținerea senzației de sațietate și pierderea în greutate.

Dar ce se întâmplă, de fapt, când incluzi iaurtul în rutina ta zilnică?

Îți crește aportul de proteine

Iaurtul este o sursă bună de proteine, dar unele tipuri conțin mai multe decât altele. De exemplu, iaurtul grecesc are aproximativ de două ori mai multe proteine decât iaurtul obișnuit, ceea ce îl face o alegere mai bună dacă vrei să îți crești aportul acestui nutrient esențial.

Iaurtul simplu este ideal pentru perioadele în care dorești să-ți menții greutatea sau să pierzi kilograme. Foto: Shutterstock. 

Dietele bogate în proteine au fost asociate cu mai multe beneficii, inclusiv pierderea în greutate, reglarea mai bună a glicemiei și îmbunătățirea densității osoase și a compoziției corporale.

„Iaurtul este o sursă de proteine de calitate, iar unele iaurturi pot avea chiar și 18 grame de proteine sățioase per porție, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru micul dejun sau ca gustare”, explică profesor dr. Amanda Sauceda.

Un microbiom intestinal mai sănătos

„Consumul zilnic de iaurt îți îmbunătățește sănătatea intestinală prin aportul de probiotice care ajută la echilibrarea microbiomului”, spune dr. Kimberley Rose-Francis.

Iaurtul poate fi o sursă bună de probiotice, microorganisme vii care influențează flora ta intestinală. Alimentele bogate în probiotice, cum e iaurtul, sprijină sănătatea tractului digestiv, favorizând dezvoltarea bacteriilor benefice în intestinul gros.

Studiile arată că, dacă mănânci iaurt regulat, poți avea o diversitate mai mare a bacteriilor intestinale, ceea ce indică un intestin sănătos.

Îți vei crește aportul de calciu

„Iaurtul îți oferă mai mulți nutrienți pentru sănătatea oaselor”, spune dr. Sauceda.

Îți oferă fosfor, proteine și calciu, toate esențiale pentru sănătatea oaselor. Iaurtul este deosebit de bogat în calciu. O porție de 200 g de iaurt grecesc simplu și slab în grăsimi conține aproximativ 230 mg de calciu,  adică 18% din necesarul zilnic.

Calciul oferă structură oaselor și dinților și este necesar pentru funcții vitale precum contracția musculară, secreția de hormoni și dilatarea vaselor de sânge.

Un nivel echilibrat al glicemiei

Iaurtul este bogat în proteine și conține probiotice. Ambele sprijină reglarea sănătoasă a glicemiei. Proteina încetinește digestia și astfel încetinește și creșterea glicemiei după masă, menținând niveluri mai stabile.

Probioticele pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină și favoriza dezvoltarea bacteriilor benefice, ceea ce poate reduce glicemia.

Poți pierde în greutate

Dacă alegi iaurturi mai bogate în proteine, cum sunt iaurtul grecesc sau iaurtul cremos islandez, te poți simți mai plin după masă, ceea ce ajută la controlul greutății.

Proteina încetinește digestia și stimulează eliberarea hormonilor de sațietate, care îți dau senzația de plin.

Alegând alimente sățioase, precum iaurtul, ai șanse mai mari să reduci grăsimea corporală.

Cercetările arată că persoanele care consumă iaurt regulat au șanse mai mici să fie supraponderale sau obeze comparativ cu cele care nu mănâncă iaurt.

Densitate osoasă bună

„Iaurtul e bogat în nutrienți precum proteine și calciu, esențiali pentru oase puternice”, spune dr. Michelle Routhenstein.

Un consum mai mare de iaurt te poate ajuta să îți menții densitatea minerală osoasă și să scazi riscul de fracturi, mai ales la nivelul șoldului.

Un studiu din 2020 a arătat că femeile aflate la menopauză care mâncau regulat iaurt aveau un risc mai scăzut de fracturi de șold față de cele care mâncau puțin sau deloc.

Scade riscul cardiovascular

Consumul de iaurt poate reduce riscul de evenimente cardiovasculare, cum ar fi infarctul și accidentul vascular cerebral, mai ales dacă ai tensiune arterială ridicată.

„Probioticele și nutrienții din iaurt, precum calciul, magneziul și potasiul, acționează împreună pentru a regla tensiunea și a susține funcția inimii. Studii importante  arată că persoanele cu hipertensiune care mănâncă cel puțin două porții de iaurt pe săptămână au un risc cu 17–21% mai mic de infarct și atac vascular cerebral (AVC) decât cele care consumă mai puțin”, explică Routhenstein.

Ai grijă la zaharul adăugat și la intoleranța la lactoză!

Deși iaurtul poate fi sănătos, trebuie să fii atent la zahărul adăugat. Multe iaurturi cu arome au mai multe lingurițe de zahăr pe porție, iar un consum ridicat de zahăr poate crește riscul de boli precum steatoza hepatică și bolile de inimă.

De asemenea, chiar dacă iaurtul are mai puțină lactoză decât laptele, poate provoca balonare, gaze și diaree la persoanele sensibile.

Sursa: Health

Mai multe