Iată ce se poate întâmpla dacă nu te speli corect pe picioare!
Ai crezut cumva că dacă săpunul curge pe picioare, acestea se curăță singure? Ei bine, nu ești singurul, pe 1 iunie 2024, fostul jucător american de fotbal Jason Kelce a stârnit o dezbatere pe rețelele sociale după ce a răspuns unui comentariu pe X (fostul Twitter) care spunea: „Jason Kelce pare că nu și-ar spăla picioarele.” Răspunsul lui Kelce? „Ce fel de ciudat își spală picioarele...”. Acest comentariu a aprins discuții aprinse între cei care își spală picioarele cu regularitate și cei nu le ating în timpul băii.
Experții avertizează că neglijarea spălării picioarelor poate avea implicații serioase asupra sănătății.
Mirosul neplăcut și calusurile
Corpul tău este acoperit de bacterii, iar picioarele nu fac excepție. Datorită izolării oferite de șosete și pantofi, picioarele tale devin un mediu optim pentru dezvoltarea bacteriilor. Din păcate, mersul fără șosete în pantofi nu rezolvă problema. „Bacteriile se hrănesc cu produsele de deșeu care ies din glandele tale sudoripare și produc miros pe măsură ce se acumulează,” explică Dr. Robert K. Lee de la UCLA Medical Center, Santa Monica. Într-o zi obișnuită, picioarele elimină aproximativ 250 ml de transpirație, din cauza celor 250.000 de glande sudoripare. Toată această transpirație devine un adevărat festin pentru bacterii, crescând riscul de miros neplăcut al picioarelor.
Chiar dacă îți lași picioarele sub jetul de apă pentru câteva momente, apa nu este suficientă pentru a le proteja, de exemplu, de calusuri. Dacă nu îți speli și exfoliezi regulat picioarele pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii, ai putea fi mai predispus la dezvoltarea calusurilor.
Infecții posibile
Neglijarea spălării picioarelor poate crește riscul de infecții, în special dacă frecventezi piscine publice sau săli de sport comune.
Piciorul atletului este o astfel de infecție fungică, care poate duce la simptome de mâncărime, crăpare, descuamare și erupții solzoase. Deși numele sugerează altceva, această infecție nu afectează doar picioarele.
Dacă te-ai infecta și ți-ai usca picioarele cu un prosop după duș, apoi ai folosi același prosop pentru a-ți usca restul corpului, ai putea răspândi infecția și în alte zone. O altă infecție fungică, cunoscută sub numele de onicomicoză, poate apărea dacă îți neglijezi picioarele în mod constant în timpul dușului.
Aceasta poate cauza îngroșarea, deformarea, fragilitatea și îngălbenirea unghiilor de la picioare.
În plus, neglijarea igienei picioarelor te poate face vulnerabil la negi plantari, dacă virusul papiloma uman (HPV) pătrunde în corp prin pielea deteriorată de pe picioare.
Persoanele cu diabet sunt mai predispuse la ulcerații
Pentru pacienții cu diabet, igiena picioarelor este crucială pentru a preveni dezvoltarea ulcerelor. Un studiu din 2020 publicat în Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity a analizat practicile de igienă a picioarelor la peste 300 de pacienți cu diabet și istoricul lor de ulcere.
Majoritatea pacienților au raportat că își examinează și își spală picioarele cel puțin o dată pe zi; alții au raportat că nu își usucă între degete după baie, nu folosesc cremă hidratantă pe picioare sau nu își inspectează pantofii înainte de a-i purta. Cercetătorii au subliniat importanța educației privind igiena picioarelor din partea furnizorilor de servicii medicale pentru a proteja pacienții cu diabet de ulcerele piciorului.
Pentru a te asigura că picioarele tale sunt cât mai curate posibil, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA sugerează să îți speli picioarele zilnic, să le usuci bine, să îți menții unghiile de la picioare scurte și curate și să porți o pereche nouă de șosete în fiecare zi. Nimănui nu îi place senzația de șosete umede și murdare lipite de picioare. De aceea, să stai în șosete ude este mai rău pentru sănătatea ta decât ai putea crede.
Sursa: Health Digest