Iată ce se întâmplă în corp după ce donezi sânge!


Printr-o simplă donare de sânge poţi salva o viaţă sau mai multe. Dincolo de fapta bună, această acţiune are şi unele beneficii asupra sănătăţii.
Imediat după donarea de sânge, organismul încearcă să refacă stocul de celule pierdute. Astfel, după aproximativ 2 săptămâni de la donare, componenta celulară se reface complet. Prin producerea de celule noi, sănătatea celui care donează are numai de câştigat. Astfel, se reduce nivelul stresului, care este asociat cu diverse boli şi cu îmbătrânirea, şi se accelerează procesul de vindecare a plăgilor. La o donare de 450 ml de sânge, se pot arde 650 de calorii, ceea ce aduce beneficii în cazul persoanelor supraponderale.
Risc mai mic de infarct şi AVC
Un studiu publicat în Jurnalul American de Epidemiologie a arătat că donarea de sânge o dată pe an reduce probabilitatea de a face un infarct. Potrivit unei cercetări publicate în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane (JAMA), persoanele care donează sânge la un interval de 6 luni au mai puţine atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale (AVC) în comparaţie cu cei care nu donează. Donatorii de sânge pot avea şi un nivel mai scăzut al colesterolului rău, ceea ce oferă protecţie cardiovasculară.
Poate proteja de cancer
Prin echilibrarea nivelului de fier în sânge, donarea de sânge poate oferi protecţie faţă de cancer. Un exces de fier în organism poate amplifica efectele radicalilor liberi, ceea ce expune riscului de a face cancer sau de a îmbătrâni prematur. Donările repetate de sânge sunt asociate cu un risc mai mic de cancer hepatic, pulmonar, de esofag şi de colon.
Îmbunătăţirea stării de spirit
Donarea de sânge este un gest altruist, ceea ce are efecte pozitive asupra psihicului. Persoanele altruiste sunt mai fericite, sunt mai împlinite şi trăiesc mai mult, potrivit studiilor.
Previne supraîncărcarea cu fier
Afecţiune genetică sau dobândită, hemocromatoza reprezintă acumularea fierului în organism, la valori de peste 30 µmol/L. Această acumulare apare progresiv şi se manifestă după vârsta de 40 de ani. Donarea de sânge ajută la detectarea acestei boli şi la reducerea supraîncărcării cu fier.
@Shutterstock