Iată ce nu ar trebui să faci niciodată dacă ai dureri de sciatică
Dintre toate afecțiunile spatelui și ale piciorului inferior, sciatica este una dintre cele care pune cele mai mari probleme. Cauzată de comprimarea și lezarea nervului sciatic, acestă problemă de sănătate poate conduce la durere la nivelul piciorului, declanșată inclusiv de lucruri inofensive precum statul în picioare.
Vestea bună, totuși, este că viața cu sciatică poate fi acceptabilă dacă eviți câteva lucruri care pot declanșa durerile. Potrivit Health Digest, acestea sunt acțiunile pe care ar trebui să le eviți.
Exerciții cu haltere
Să rămâi activ este una dintre condițiile unei sănătăți bune, dar să faci mișcare este o provocare atunci când suferi din cauza compresiei nervului sciatic. Multe dintre activitățile sportive , altfel foarte importante și cu beneficii mari pentru persoanele fără probleme, pot fi dăunătoare celor cu afecțiuni ale spatelui. Printre acestea se numără ridicarea greutăților. Aceste exerciții pot agrava compresia de aceea, antrenamentul cu greutăți ar putea agrava afecțiunea de care suferi.
Exercițiile cu greutați pot fi adaptate persoanelor cu sciatică, dar sunt permise doar dacă sunt aprobate de un kinetoterapeut. Foto: Shutterstock
De asemenea, genuflexiunile sunt periculoase. Făcând genuflexiuni, de exemplu, nervii din partea inferioară a spatelui se comprimă, afectează discurile coloanei vertebrale, conducând la alte probleme. Și abdomenele au un efect negative similar, deci ar trebui eivtate.
Mersul pe bicicletă
Când stai pe o bicicletă, ai o postură naturală înclinată, care poate genera presuiune și lezare a nervului sciatic. La acest lucru se adaugă faptul că șaua paote fi incomodă iar amortizarea mica, ori mânerele bicicletei poziționate la o înălțime greșită.
Totuși, dacă trebuie să faci ciclism sau dacă vrei să eviți agravarea sciaticii, poți încerca un echipament potrivit.
Fumatul
Există multe motive pentru care se recomandă renunțarea la fumat, unul în plus fiind acelka că agravează durerea data de sciatica.
Cercetările publicate în The American Journal of Medicine arată că fumătorii par să aibă un risc mai mare de a dezvolta sciatică (și dureri de spate în general). Acest lucru s-ar putea datora compușilor toxici pe care îi respiră ori de câte ori fumează, care fac ravagii la nivelul celulelor și pot grăbi degenerarea discului coloanei vertebrale și a vaselor de sânge .
Atunci când fumezi, nicotina din corp poate produce un efect secundar de îngustare a vaselor de sânge. Acest lucru creează o problemă atunci când vine vorba de sciatică, deoarece pentru a se vindeca eficient, corpul are nevoie de un flux constant și sănătos de sânge. Cercetarea publicată în The American Journal of Medicine subliniază că renunțarea la fumat ar putea să nu scape de riscul de a dezvolta sciatică în viitor, dar pare să-l reducă.
Sedentarismul
Pentru unele persoane este inevitabil statul toată ziua la calculator. Cu toate acestea, dacă aveți scaitică trebuie să încercați să nu rămâneți aștezați pe scaun ore în sir deoarece această poziție poate crea presiune asupra nervului sciatic și ar putea să-ți agraveze starea.
Aplecările bruște
Și cele mai mici mișcări pot să declanșeze apariția durerii, iar una dintre aceste mișcări este aplecarea înainte. „Aplecarea înainte pentru a ridica un obiect mărește forțele de forfecare asupra coloanei vertebrale cauzate de gravitația la care trebuie să reziste mușchii și ligamentele noastre în poziția flexată înainte”, explică Adeepa Singh, medicul în Departamentului de Medicină Fizică și Reabilitare din cadrul Montefiore. Și dacă te apleci pentru a ridica ceva greu, acest lucru creează și mai mult stres pentru coloana vertebrală și pe partea inferioară a spatelui, agravând și mai mult starea ta.
În loc să te apleci, poți să te ghemuiești pentru a lua ceva ce ți-a căzut pe jos, menținând spatele drept.
Lipsa antrenamentului pentru mușchii abdominali
Când ai sciatică, poate fi foarte tentant să renunți la orice exercițiu fizic. Dar așa cume ste foarte important să evitați anumite exerciții, la fel de important este și să realizați anumite mișcări, care să întărească mușchii abdiomenului și spatelui. Menținerea puternică a abdomenului și a restului mușchilor din zona central a corpului oferă stabilitate spatelui, ceea ce poate ajuta persoanele cu sciatică să se recupereze mai repede, limitând, în același timp, riscul pentru o nouă criză. Stabilirea tipului de exerciții premise se va face doar cu ajutorul unui kinetoterapeut.
Citește și Boala care își face pielea albastră