Iată când nu trebuie să ignori durerea de cap!

28 februarie 2022   Sănătate

Simptom destul de frecvent, durerea de cap poate semnala uneori probleme de sănătate mai grave. De aceea, este bine să ştii când este cazul să mergi la medic.

Migrena este prima cauză de dizabilitate, la nivel mondial, în cazul persoanelor cu vârsta până în 50 de ani. „Durerile de cap se împart în 2 mari categorii: cefalee primară şi cefaleea secundară. Cefalee înseamnă orice fel de durere de la nivelul gâtului în sus. În tipurile de cefalee primară, durerea este însoţită sau nu de alte simptome, reprezintă o boală în sine şi nu este o manifestare a unei alte patologii”, explică dr. Bogdan Pană, neurolog.

Tip de cefalee primară, migrena apare, încă din tinereţe (de obicei între 20 şi 40 de ani) şi, potrivit medicului neurolog, reprezintă 90% din totalul durerilor de cap. Cefaleea primară este unilaterală – pe o singură parte a capului, pulsatilă (zvâcneşte), de intensitate severă, asociată cu fonofobie şi fotofobie – deranjează zgomotul şi/sau lumina şi poate fi acompaniată de greaţă sau vărsături. Un alt tip de durere de cap foarte frecventă este cefaleea de tensiune, pe care cei afectaţi o descriu ca pe o menghină sau o cască. Aceasta apare, în condiţii de stres sau de oboseală, de obicei în a două parte a zilei. Este de intensitate uşoară sau medie şi este ameliorată de somn. Cefaleea „în ciorchine” poate fi confundată cu migrena, deoarece apare pe o parte a capului, este de intesitate severă, iar în timpul durerii deranjează zgomotul şi lumina.

Cefaleea de abuz medicamentos este, de asemenea, frecventă, afectând până la 5% dintre oameni. Din cauza consumului inadecvat de medicamente, indiferent pentru ce tip de cefalee erau administrate, durerea de cap poate să devină din ce în ce mai frecventă, până când poate să apară zilnic.  

Când să mergi la medic

Uneori, durerea de cap poate fi simptomul unui accident vascular cerebral, a unei meningite sau encefalite. De aceea, cere ajutor medical dacă este însoţită de: comfuzie sau de greutatea în ceea ce priveşte înţelegerea vorbirii, leşin, febră (peste 39°C), slăbiciune, amorţeală pe o parte a corpului, gât înţepenit, probleme de limbaj sau de vorbire, greaţă sau vărsături.

Citeşte şi: Dacă ai aceste simptome, este foarte posibil să fii deshidratat

INFO

Aproape la 3% din populaţie are durere de cap provocată de patologia coloanei cervicale. 

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Bogdan Pană

medic neurolog la Centrul Medical Emerald, Bucureşti

Durerile de cap pot avea cauze uşoare sau  pot fi şi un simptom al unei alte afecţiuni, ce ar trebui  monitorizat cu atenţie, mai ales din punct de vedere al intensităţii şi frecvenţei. Dacă durerile devin persistente şi constante, atunci este important să ne prezentăm la medic pentru câteva investigaţii care pot stabili cauza şi primi tratamentul adecvat.

În cefaleea secundară, trebuie căutată şi tratată cauza care a declanşat durerea, cefaleea fiind doar un simptom al unei alte boli ce poate apărea şi în afecţiuni ale vezicii biliare, ale coloanei cervicale, sau în patologii foarte grave – hemoragia subarahnoidiană, meningită etc.

Ne putem gândi la o cefalee secundară, potenţial severă atunci când: există semne ale unei alte boli sistemice (febră, scădere în greutate), pacientul are un istoric de neoplazie, HIV sau boală autoimună; există semne neurologice (stare confuzională, semne de irităţie meningeală); durerea de cap apare brusc sau la vârsta peste 50 de ani ori când pacientul spune că este cea mai mare durere din viaţă; durerea îşi schimbă caracterul în funcţie de poziţie sau dacă se agravează după tuşe/strănut; când apare după un traumatism sau când îşi schimbă caracterul faţă de cel cunoscut (dacă doare altfel făţă de cum durea de obicei).

INFO

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că jumătate dintre adulţii din întreagă lume suferă de dureri de cap cel puţin o dată pe an, cefaleea fiind una dintre cele mai frecvente dureri cu care se confruntă omul modern.

Citeşte şi: Omicron: care sunt simptomele infecţiei cu noua variantă  

Mai multe