De ce nu e bine să faci dușuri fierbinți zilnic?

18 noiembrie 2024   Sănătate

Un nou raport publicat de The New York Times sugerează că temperaturile ridicate pot cauza o serie de probleme de sănătate pentru piele și păr.

Când stai sub un jet fierbinte de apă, în realitate, îți supui pielea la un test de rezistență.

Dermatologul Trinidad Montero-Vílchez explică faptul că temperaturile înalte pot afecta stratul protector al pielii. Acest strat conține lipide, cum sunt ceramidele și acizii grași, care protejează pielea de factori externi și ajută la menținerea umidității. Apa fierbinte face ca aceste lipide să își piardă structura organizată, iar asta duce la o piele mai vulnerabilă la uscăciune și iritații.

Dușul călduț este mai bun decât unul fierbinte, pentru majotitatea oamenilor. Foto: Shutterstock. 

Un studiu publicat în Journal of Clinical Medicine arată că apa fierbinte este mult mai dură pentru piele decât apa rece. Sub influența căldurii excesive, pielea se usucă și își pierde capacitatea de a reține umiditatea, iar nivelul pH-ului crește, favorizând iritația și roșeața.

 Efectele asupra părului

Nu doar pielea ta suferă în urma dușurilor fierbinți, ci și părul. Dermatologul Elika Hoss explică faptul că apa fierbinte îndepărtează sebumul, acea substanță naturală care menține părul hidratat și protejat. Fără sebum, părul devine uscat și fragil, predispus la rupere și vârfuri despicate. Așa că, dacă ții la sănătatea părului tău, poate e momentul să regândești temperatura apei în duș.

Temperatura ideală pentru duș

Pentru a evita aceste probleme, specialiștii recomandă să faci dușuri cu apă călduță, nu fierbinte. Temperatura ideală ar trebui să fie între 37 și 40 de grade Celsius. Aceasta este optimă pentru a te simți confortabil, în timp ce elimini transpirația, murdăria și bacteriile fără a-ți afecta pielea sau părul.

Durata dușului contează

Pe lângă temperatura apei, și durata dușului contează. Dermatologul Lauren Ploch sugerează ca, în special pentru persoanele cu piele uscată sau dermatită atopică, dușurile să fie scurte, de cinci minute sau mai puțin. În loc să stai minute în șir sub apă, păstrează activitatea dușului intensă și eficientă. De exemplu, poți să-ți alegi un playlist de trei melodii care să te ajute să te încadrezi în timp.

Beneficiile dușurilor calde, dar cu măsură

Desigur, un duș cald poate avea și beneficii pentru relaxarea mușchilor, stimularea circulației și reducerea stresului, lucru confirmat de specialiști. Totuși, aceste avantaje nu includ îmbunătățirea sănătății pielii, așa că ideal ar fi să te gândești la dușurile fierbinți ca la un răsfăț ocazional, nu ca la o rutină zilnică.

Pentru a te asigura că pielea ta rămâne hidratată după duș, încearcă să te usuci prin tamponare ușoară cu prosopul. De asemenea, aplică o loțiune hidratantă imediat ce te-ai uscat. Dacă ai pielea uscată, dermatologii recomandă creme care conțin ceramide sau acizi alfa-hidroxizi pentru a ajuta la păstrarea umidității.

Sursa: BestLife

Mai multe