Cum să-ți dai seama dacă mâncărimea pielii ar putea fi cancer?

7 august 2023   Sănătate

Mâncărimea pielii poate apărea din când în când, din diverse motive precum înțepăturile de țânțari, aerul uscat sau anumite condiții de sănătate, cum ar fi eczema.

În unele cazuri, totuși, mâncărimea pielii poate indica o problemă mai mare, cum ar fi cancerul, avertizează HealthDigest.

Într-un studiu din 2014 publicat în JAMA Dermatology, cercetătorii au considerat mâncărimea ca un simptom asociat cu trei tipuri diferite de cancer de piele.

Au inclus carcinoame bazocelulare, carcinoame cu celule scuamoase și melanoame. Rezultatele studiului au arătat că, în timp ce rata generală de prevalență a mâncărimii în toate cele trei subtipuri de cancer de piele a fost de aproape 37%, mâncărimea a avut cea mai slabă legătură cu melanoamele.

Anumite tipuri de cancer pot avea ca simptom și mâncărimea pielii. Foto: Shutterstock. 

Deși poate părea contraintuitiv, experții de la Dana-Farber Cancer Institute explică că mâncărimea nu este asociată predominant cu cancerul de piele. Cu toate acestea, există câteva cazuri specifice în care poate fi. Iată ce trebuie să știi, potrivit HealthDigest.

Tipuri de cancer asociate cu mâncărime

În cazurile de cancer de piele, mâncărimea se va prezenta probabil alături de modificări anormale ale pielii. Prin urmare, este important să fii atent la dezvoltarea de noi alunițe sau la modificări ale mărimii sau culorii acestora.

Alunițele care dau mâncărime au fost legate de melanom, dar mâncărimea va fi simțită izolat, doar în zonă, mai degrabă decât în zone extinse, raportează Institutul de Cancer Dana-Farber. Același lucru este valabil și pentru carcinomul cu celule scuamoase și carcinomul bazocelular, citează HealthDigest.

Cu toate acestea, există și alte tipuri de cancer la care mâncărimea poate fi, de prezentă pe suprafața pielii.

Sunt incluse anumite tipuri de cancer de sânge, cum ar fi limfomul și policitemia vera.

Limfomul poate fi limfom Hodgkin și limfom non-Hodgkin. Cei cu limfom Hodgkin pot fi mai predispuși la mâncărime, deoarece s-a raportat că aceasta afectează până la 20% din cazuri.

Policitemia vera se caracterizează printr-o supraproducție de globule roșii de către măduva osoasă. Expunerea la apă caldă sau fierbinte poate provoca mâncărimi la acești pacienți.

Semne că ar trebui să suni medicul

Mâncărimea poate fi uneori asociată cu anumite tipuri de cancer gastrointestinal, cum ar fi cancerul de ficat, cancerul pancreatic și cancerul vezicii biliare, potrivit Dana-Farber Cancer Institute). Mâncărimea provine de la blocarea căilor biliare care determină pielea să devină galbenă, o afecțiune cunoscută sub numele de icter obstructiv. Cu toate acestea, tipul de mâncărime asociat cu aceste tipuri de cancer apare de obicei alături de alte simptome. Prin urmare, dacă mâncărimea este singurul tău simptom, probabil că nu este cancer gastrointestinal.

Dar cum rămâne cu unele zone frecvent mâncărime, cum ar fi axilele? Este acesta un semn că o persoană poate avea un risc crescut de cancer? Deși unele persoane cu cancer de sân inflamator pot simți mâncărime, aceasta este adesea în tandem cu simptome suplimentare. Prin urmare, o criză de mâncărime la axile poate fi cauzată mai degrabă de o dermatită de contact sau de practici de igienă necorespunzătoare.

Este important să fii vigilent cu privire la sănătatea pielii, dar nici să intri în panică la nevoia de a ne scărpina.  Experții de la Healthline spun că cel mai bine este să consulți medicul dacă pielea cu mâncărime este însoțită de scurgeri, îngălbenire, vezicule, cruste sau dacă urina ta are culoarea maro. Același lucru este valabil dacă observi modificări ale pielii sau dacă mâncărimea persistă mai mult de câteva zile.

Mai multe