Colesterolul ridicat are un efect neașteptat asupra vieții sexuale a unui bărbat
Nu apar simptome când coleserolul este mare, un test de sânge este singura modalitate de a-ți verifica nivelul de colesterol. Însă, în unele situații, bărbații ar putea observa un efect neașteptat al colesterolului ridicat atunci când vine vorba de intimitate. Mai precis, ar putea prezenta disfuncție erectilă.
Modul în care colesterolul crescut influențează viața sexuală a unui bărbat este nuanțat. În timp ce afecțiunea în sine ar putea să nu conducă la disfuncție erectilă, colesterolul ridicat poate provoca ateroscleroză, care este o îngustare a vaselor de sânge cauzată de acumularea de colesterol în artere.
Ateroscleroza este una dintre principalele cauze ale disfuncției erectile, conform unui studiu din 2017 publicat în revista „Prostate International”.
Ateroscleroza poate duce la boală coronariană și la alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi angina pectorală, atac de cord și accident vascular cerebral. Disfuncția endotelială - probleme cu dilatarea vaselor de sânge, este unul dintre semnele de avertizare ale bolii arterelor coronare și acest lucru poate duce și la disfuncție erectilă, conform Johns Hopkins Medicine. Există, de asemenea, o anumită asociere între nivelurile ridicate de colesterol și testosteronul scăzut la bărbați (deși mecanismul nu este încă complet clar). Nivelurile scăzute de testosteron s-ar putea traduce prin apetit sexual scăzut la bărbați.
Înțelegerea modului de gestionare a colesterolului ridicat pentru a preveni disfuncția erectilă înseamnă mai întâi înțelegerea nivelurilor de colesterol.
Efectele colesterolului ridicat se simt și în intimitate. Foto: Shutterstock
Nu tot colesterolul din corpul tău este rău. De fapt, colesterolul îndeplinește funcția importantă de a ajuta corpul să producă membrane celulare, vitamina D și hormoni sexuali precum testosteronul și estrogenul.
A avea niveluri sănătoase de colesterol înseamnă a avea niveluri mai ridicate de ceea ce este cunoscut sub numele de colesterol „bun” sau cu lipoproteine de înaltă densitate (HDL) și niveluri mai scăzute de colesterol „rău” sau cu lipoproteine cu densitate joasă (LDL). Un nivel total de colesterol mai mic de 200 de miligrame pe decilitru (mg/dL) este considerat normal, în timp ce 200 până la 239 mg/dL este considerat a fi la limită, iar 240 mg/dL sau mai mare este considerat colesterol ridicat.
Atât dieta, cât și ficatul contribuie la colesterolul total din sânge. În ceea ce privește LDL, mai puțin de 100 mg/dL este considerat optim, în timp ce 190 mg/dL și peste este considerat foarte ridicat. Cu HDL, cantitatea de dorit este de 60 mg/dL sau mai mult.
Consumul de alimente sănătoase pentru inimă, cum ar fi acizii grași omega-3 și fibrele solubile, eliminarea sau reducerea conținutului de grăsimi saturate și trans, exercițiile fizice regulate, menținerea unei greutăți sănătoase, renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool sunt toate considerate a fi cele mai bune modalități de a scădea colesterol fără medicamente.
Cu toate acestea, uneori, medicamentele fac parte din planul de tratament. Vorbind de medicamente, există mecanică legată de viața sexuală a unui bărbat și de consumul de statin, care sunt unul dintre cele mai frecvent prescrise medicamente pentru colesterol.
Dacă bărbații se confruntă cu disfuncție erectilă din cauza aterosclerozei cauzate de colesterolul ridicat, consumul de statine ar putea ajuta la îmbunătățirea stării. De fapt, un studiu din 2014, publicat în Journal of Sexual Medicine, a analizat chiar și o utilizare mai generală a acestui medicament pentru scăderea colesterolului pentru a trata disfuncția erectilă.
Cu toate acestea, există, de asemenea, unele studii care arată cum acționează statinele pentru a scădea nivelul colesterolului și de ce acest lucru ar putea contribui la probleme în viața sexuală. Statinele acționează prin suprimarea cantității de colesterol produsă de ficat și, de asemenea, ajutând ficatul să elimine colesterolul prezent deja din sânge. Acest lucru ar putea duce la scăderea nivelului de testosteron și la posibile probleme cu funcția erectilă, conform unui studiu din 2019 publicat în World Journal of Men's Health.
De fapt, pierderea libidoului și disfuncția erectilă sunt enumerate ca efecte secundare neobișnuite ale acestui medicament popular de scădere a colesterolului, în timp ce efectele secundare mai frecvente includ dureri de cap, amețeli, oboseală, slăbiciune, constipație, diaree și alte probleme digestive, dureri musculare și probleme de somn.
Acestea fiind spuse, experții cred că dovezile referitoare la statine și colesterolul ridicat indică mai mult că primul ajută la îmbunătățirea funcției erectile decât o afectează.
Oricum ar fi, este important să înțelegi că o mulțime de lucruri neașteptate se pot întâmpla cu corpul tău atunci când ai colesterolul ridicat.
Monitorizarea regulată, adoptarea unor stiluri de viață sănătoase și căutarea intimității în dormitor, te pot ajuta să rămâi sănătos.
Sursa: Health Digest